Despre oprirea respiraţiei în timpul somnului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul de apnee în somn este o tulburare a somnului suficient de severă, în care respiraţia se întrerupe şi se reia, repetitiv, pe parcursul somnului. Este foarte probabil să ai apnee în somn dacă sforăi zgomotos şi dacă te simţi obosit chiar după o noapte de somn considerat neîntrerupt.

Principalele tipuri de apnee în somn sunt:

Apneea obstructivă, forma mai frecventă care apare atunci când mușchii gâtului se relaxează
Apneea centrală, care apare atunci când creierul nu trimite semnale adecvate către mușchii care controlează respirația
Sindromul complex de apnee în somn, apare atunci când cineva are atât apnee obstructivă, cât și apnee centrală

Simptome

Semnele și simptomele apneei obstructive și centrale se suprapun, făcând uneori dificilă determinarea tipului pe care îl ai. Cele mai frecvente semne și simptome ale apneei obstructive și centrale includ:

Sforăit
Episoade în care nu mai respiri în timpul somnului – care ar fi raportate de o altă persoană
Treziri bruşte asociate cu lipsă de aer
Trezirea cu gura uscată
Cefalee de dimineață
Dificultăți de a dormi (insomnie)
Somnolență excesivă în timpul zilei (hipersomnie)
Probleme de atenţie şi concentrare
Iritabilitate

Apneea obstructivă
Are loc atunci când mușchii din spatele gâtului se relaxează. Acești mușchi susțin palatul moale, amigdalele, pereții laterali ai gâtului și limba. Când mușchii se relaxează, căile respiratorii se îngustează sau se închid în timp ce inspiri. Nu poţi obține suficient aer, care poate reduce nivelul de oxigen din sânge. Creierul tău simte incapacitatea ta de a respira și te trezește scurt din somn, astfel încât să îți poți redeschide căile respiratorii. Această trezire este de obicei atât de scurtă încât nu-ți mai amintești.

Apneea centrală
Această formă mai puțin frecventă de apnee în somn apare atunci când creierul nu reușește să transmită semnale către mușchii respiratori. Aceasta înseamnă că nu faci niciun efort pentru a respira pentru o perioadă scurtă. S-ar putea să te trezeşti cu dificultăți de respirație sau să ai dificultăți în a dormi sau a rămâne adormit.

Află dacă eşti la risc pentru apneea în somn aici.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend