Despre pancreatita autoimună


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pancreatita autoimună (PAI) este o inflamație cronică despre care se crede că este cauzată de sistemul imunitar al organismului care atacă pancreasul și care răspunde la terapia cu steroizi. În prezent sunt recunoscute două subtipuri de AIP, tipul 1 și tipul 2.

PAI de tip 1 este manifestarea pancreatică a unei boli numite boala legată de IgG4 (IgG4-RD). Această boală afectează adesea mai multe organe, inclusiv pancreasul, canalele biliare din ficat, glandele salivare, rinichii și ganglionii limfatici.

PAI de tip 2 pare să afecteze doar pancreasul, deși aproximativ o treime dintre persoanele cu PIA de tip 2 au asociată o boală inflamatorie intestinală.

PAI de tip 1 poate fi diagnosticată în mod eronat ca fiind cancer pancreatic. Cele două afecțiuni au semne și simptome care se suprapun, dar tratamente foarte diferite, așa că este foarte important să se facă distincția între una și cealaltă.

Simptome


Pancreatita autoimună este dificil de diagnosticat. Adesea, nu provoacă niciun simptom. Simptomele și semnele AIP de tip 1 sunt similare cu cele ale cancerului pancreatic.

Semnele și simptomele cancerului pancreatic pot include:

 • Urină închisă la culoare
 • Scaune palide sau scaune care plutesc în toaletă
 • Piele și ochi galbeni (icter)
 • Durere în partea superioară a abdomenului sau în partea de mijloc a spatelui
 • Greață și vărsături
 • Slăbiciune sau oboseală extremă
 • Pierderea poftei de mâncare sau senzație de sațietate
 • Pierdere în greutate fără un motiv cunoscut


Cel mai frecvent semn al PAI de tip 1, prezent la aproximativ 80% dintre persoane, este icterul nedureros, cauzat de blocarea canalelor biliare. PAIde tip 2 poate prezenta episoade recurente de pancreatită acută. Durerea în partea superioară a abdomenului, un simptom comun al cancerului pancreatic, este frecvent absentă în pancreatita autoimună.

Diferențele dintre AIP de tip 1 și tip 2 sunt:

În PAI de tip 1, boala poate afecta și alte organe în afară de pancreas. PIA de tip 2 afectează doar pancreasul, deși boala este asociată cu o altă afecțiune autoimună, boala inflamatorie intestinală.
PAI de tip 1 afectează predominant bărbații în deceniul șase-șapte de viață.
PAI de tip 2 afectează în egală măsură atât bărbații, cât și femeile și are o vârstă de debut mai tânără în comparație cu PAI de tip 1.
PAI de tip 1 este mai probabil să recidiveze după întreruperea tratamentului.

Cauze


Medicii nu știu care sunt cauzele pancreatitei autoimune, dar, ca și în cazul altor boli autoimune, se crede că este cauzată de sistemul imunitar al organismului care atacă țesutul sănătos al corpului.

Factori de risc


Cele două tipuri de PAI apar cu frecvență diferită în diferite părți ale lumii. În Statele Unite, aproximativ 80 la sută dintre persoanele cu pancreatită autoimună au tipul 1.

Persoanele cu pancreatită autoimună de tip 1 adesea:

 • Au peste 60 de ani
 • Sunt de sex masculin


Persoanele cu pancreatită autoimună de tip 2:

 • Au adesea peste 40 de ani (cu una sau două decenii mai tineri decât cei cu tipul 1)
 • Sunt la fel de probabil să fie femei ca și bărbați
 • Sunt mai predispuși să aibă o boală inflamatorie intestinală, cum ar fi colita ulcerativă


Complicații


Pancreatita autoimună poate provoca o varietate de complicații.

 • Insuficiență pancreatică exocrină. AIP poate afecta capacitatea pancreasului dumneavoastră de a produce suficiente enzime. Semnele și simptomele pot include diaree, pierdere în greutate, boală metabolică osoasă și deficiență de vitamine sau minerale.
 • Diabet. Deoarece pancreasul este organul care produce insulina, afectarea acestuia poate provoca diabet și este posibil să aveți nevoie de tratament cu medicamente orale sau insulină.
 • Strictură a pancreasului și a căilor biliare.
 • Calcificări sau pietre pancreatice.


Tratamentele pentru pancreatita autoimună, cum ar fi utilizarea pe termen lung a steroizilor, pot provoca, de asemenea, complicații. Cu toate acestea, chiar și cu aceste complicații, persoanele care sunt tratate pentru pancreatita autoimună au o speranță de viață normală.

Nu există o asociere stabilită între PAI și cancerul pancreatic.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend