Despre radiografie, RMN, CT, PET

DUBLĂ LANSARE! 2 CĂRȚI NOI - 36% reducere ai autograf de la autor

Pauza de… imagistică.

Radiografie: folosește raze X care trec prin corp, fiind absorbite mai mult sau mai puțin în funcție de structurile penetrate. Ele ies pe partea cealaltă, unde sunt captate și transformate într-o imagine. Radiografia clasică este iradiantă.

CT: există o sursă de radiații X care „taie” corpul în secțiuni, iar captările făcute de un detector situat sub măsuța mobilă (cea pe care stă pacientul și este introdusă în tub) sunt recompuse de un computer într-o colecție de imagini detaliate. Tomografia computerizată este iradiantă.

AngioRM: se folosește un câmp magnetic foarte puternic, unde radio, un computer, uneori o substanță de contrast care permite vizualizarea mai bună. Fiind „angio”, se referă la vasele de sânge. Substanța de contrast care poate fi folosită are la bază gadolinium. Este o tehnică noniradiantă.

RMN: se folosește un câmp magnetic puternic care determină a aliniere a protonilor din celule cu acel câmp. Apoi corpul este bombardat cu unde radio și, în funcție de structuri, protonii își modifică poziția. Oprirea undelor radio face ca protonii să se alinieze iar cu câmpul magnetic, în timpi și cu energii diferite în funcție de structură. Imaginile sunt captate, compuse computerizat, apoi interpretate de medicii radiologi. Tehnica este noniradiantă. Se folosește și denumirea IRM, pentru a evita termenul nucleară din rezonanță magnetică nucleară ce poate speria unii oameni.

PET: este o tomografie specială, cu emisie de pozitroni. Folosește o substanță trasoare care se injectează venos; vede modificările metabolice ale unor țesuturi (adică ce țesuturi sunt mai active). Poate decela cancere în faze incipiente, procese inflamatoare din creier, inimă, alte organe. Doar substanța trasoare iradiază, dar insignifiant.

V.

poza via 9gag

50% reducere la orice altă carte din SHOP!

-50%

Adio, zahăr!

27,50lei
-36%

NOU Înflorire umană

37,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

3
27,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
27,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

8
25,00lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
27,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
27,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
27,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
22,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
27,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
27,50lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.