Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Refluxul acid se întâmplă atunci când conținutul din stomac se deplasează în sus spre esofag. Se mai numește regurgitație acidă sau reflux gastroesofagian.

Dacă aveți simptome de reflux acid mai mult de două ori pe săptămână, este posibil să aveți o afecțiune cunoscută sub numele de boală de reflux gastroesofagian. Dacă nu este tratată, uneori poate provoca complicații grave.

Simptome

Refluxul acid poate provoca o senzație de arsură inconfortabilă în piept, care poate iradia spre gât. Acest sentiment este adesea cunoscut sub numele de arsuri la stomac.

Dacă aveți reflux acid, s-ar putea să dezvoltați un gust acru sau amar în partea din spate a gurii. De asemenea, vă poate determina să regurgitați alimente sau lichide din stomac în gură.

În unele cazuri, boala de reflux gastroesofagian poate provoca dificultăți la înghițire. Uneori poate duce la probleme de respirație, cum ar fi tuse cronică sau astm.

Cauzele refluxului gastro-esofagian

Sfincterul esofagian inferior este o bandă circulară de mușchi la capătul esofagului. Când funcționează corect, se relaxează și se deschide când înghiți. Apoi se strânge și se închide din nou după aceea.

Refluxul acid se întâmplă atunci când sfincterul esofagian inferior nu se strânge sau nu se închide corect. Acest lucru permite sucurilor digestive și altor conținuturi din stomac să se ridice în esofag.

Opțiuni de tratament

Pentru a preveni și ameliora simptomele bolii de reflux, medicul dumneavoastră vă poate încuraja să vă schimbați obiceiurile alimentare sau alte comportamente.

Ar putea sugera, de asemenea, să luați medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi:

  • Antiacide
  • Blocanții receptorilor H2 (ex: ranitidina)
  • Inhibitori ai pompei de protoni (ex: omeprazol)

Dacă este severă și nu răspunde la alte tratamente, ar putea fi recomandată intervenția chirurgicală.

Diagnosticarea bolii de reflux gastroesofagian

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea boală de reflux, acesta va efectua un examen fizic și vă va întreba despre orice simptome pe care le-ați experimentat.

Ar putea utiliza una sau mai multe dintre următoarele proceduri pentru a confirma un diagnostic sau pentru a verifica dacă există complicații:

  • înghițire de bariu: după ce ați băut o soluție de bariu, imagistica cu raze X este utilizată pentru a vă examina tractul digestiv superior
  • endoscopie superioară: un tub flexibil cu o cameră mică este filetat în esofag pentru a-l examina și a colecta un eșantion de țesut (biopsie), dacă este necesar
  • manometrie esofagiană: un tub flexibil este filetat în esofag pentru a măsura puterea mușchilor esofagieni
  • monitorizarea pH-ului esofagian: un monitor este introdus în esofag pentru a afla dacă și când pătrunde acidul stomacal în el

În urma examinărilor, medicul dumneavoastră va decine atitudinea terapeutică şi principiile de tratament.

Sursa.

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Privacy Preference Center

Send this to a friend