Despre sindromul carcinoid


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Prezentare generală


Sindromul carcinoid apare atunci când o tumoră canceroasă rară, numită tumoare carcinoidă, secretă anumite substanțe chimice în fluxul sanguin, provocând o varietate de semne și simptome. O tumoare carcinoidă, care este un tip de tumoare neuroendocrină, apare cel mai adesea în tractul gastrointestinal sau în plămâni.

Sindromul carcinoid apare de obicei la persoanele care au tumori carcinoide avansate. Tratamentul pentru sindromul carcinoid implică, de obicei, tratarea cancerului. Cu toate acestea, deoarece majoritatea tumorilor carcinoide nu cauzează sindromul carcinoid până când nu sunt avansate, este posibil să nu fie posibilă o vindecare. Se pot recomanda medicamente pentru a vă ușura simptomele sindromului carcinoid și pentru a vă face să vă simțiți mai confortabil.

Simptomele


Semnele și simptomele sindromului carcinoid depind de substanțele chimice pe care tumora carcinoidă le secretă în fluxul sanguin.

Cele mai frecvente semne și simptome includ:

  • Înroșirea pielii. Pielea de pe față și din partea superioară a pieptului se simte fierbinte și își schimbă culoarea – de la roz la violet. Episoadele de înroșire pot dura de la câteva minute la câteva ore sau mai mult.
  • Înroșirea poate apărea fără un motiv evident, deși uneori poate fi declanșată de stres, exerciții fizice sau consumul de alcool.
  • Leziuni ale pielii feței. Pe nas și pe buza superioară pot apărea zone violacee cu vene asemănătoare unor păianjeni.
  • Diaree. Scaunele frecvente, apoase, însoțite uneori de crampe abdominale, pot apărea la persoanele care au sindrom carcinoid.
  • Dificultăți de respirație. Semnele și simptomele asemănătoare astmului, cum ar fi respirația șuierătoare și dificultăți de respirație, pot apărea în același timp în care vă confruntați cu înroșirea pielii.
  • Bătăi rapide ale inimii. Perioadele de ritm cardiac rapid ar putea fi un semn de sindrom carcinoid.

Cauze


Sindromul carcinoid este cauzat de o tumoră carcinoidă care secretă serotonină sau alte substanțe chimice în fluxul sanguin. Tumorile carcinoide apar cel mai adesea în tractul gastro-intestinal, inclusiv în stomac, intestinul subțire, apendicele, colonul și rect.

Doar un procent mic de tumori carcinoide secretă substanțele chimice care cauzează sindromul carcinoid. Atunci când aceste tumori secretă substanțele chimice, ficatul neutralizează în mod normal substanțele chimice înainte ca acestea să aibă șansa de a se deplasa prin corp și de a provoca simptome.

Cu toate acestea, atunci când o tumoare avansată se răspândește (metastazează) în ficatul propriu-zis, aceasta poate secreta substanțe chimice care nu sunt neutralizate înainte de a ajunge în sânge. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu sindromul carcinoid au un cancer avansat care s-a răspândit în ficat.

Unele tumori carcinoide nu trebuie să fie avansate pentru a provoca sindromul carcinoid. De exemplu, tumorile carcinoide pulmonare care secretă substanțe chimice în sânge fac acest lucru mult mai în amonte de ficat, care apoi nu poate procesa și elimina substanțele chimice.

Tumorile carcinoide din intestin, pe de altă parte, secretă substanțele chimice în sânge care trebuie să treacă mai întâi prin ficat înainte de a ajunge în restul corpului. De obicei, ficatul neutralizează substanțele chimice înainte ca acestea să poată afecta restul corpului.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend