Dezvoltarea unui instrument bazat pe lumină pentru inactivarea SARS-CoV-2


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) s-a răspândit rapid în întreaga lume după ce a apărut în Wuhan, China. Ratele rapide de transmitere, infecțiile asimptomatice și ratele ridicate de mortalitate în cadrul grupurilor de risc au forțat majoritatea țărilor să recurgă la închiderea locurilor publice, la impunerea de măști de protecție și chiar la ordine de a sta acasă și la închiderea în casă.

Deși programele de vaccinare în masă au început să oprească răspândirea virusului, acestea au intrat în impas în mai multe țări importante. Apariția unor variante îngrijorătoare de îngrijorare asigură faptul că noi instrumente împotriva bolii sunt în continuare esențiale. Într-o lucrare publicată în Scientific Reports, cercetătorii de la EMIT bio au dezvoltat o unitate de lumină biologică (BLU) care poate steriliza suprafețele, ucigând SARS-CoV-2.

Context


Lumina ultravioletă (UV) este eficientă în uciderea microorganismelor. Ea este adesea utilizată ca instrument de sterilizare în spitale. Numeroase studii au demonstrat eficacitatea luminii UV, în principal a luminii UVC, în ceea ce privește inactivarea coronavirusurilor care nu au invadat celulele în timp ce se află pe suprafețe aerosolizate sau în interiorul unui lichid. Atunci când ARN-ul din virus absoarbe fotonii UVC, se formează dimeri de pirimidină, împiedicând orice replicare ulterioară.

Cu toate acestea, lumina UVC poate provoca, de asemenea, deteriorarea genomurilor mamiferelor, riscând mutații și leziuni, ceea ce limitează utilizarea UVC ca terapie. Fotobiomodularea (PBM), denumită și terapie prin lumină, utilizează lumina din spectrul vizibil sau din infraroșu apropiat pentru a inactiva virusurile ARN și ADN. Lipsa unei platforme de iluminare eficiente a împiedicat până în prezent utilizarea acesteia pentru o terapie eficientă.

Studiul


BLU pe care cercetătorii l-au dezvoltat poate furniza lungimi de undă sigure de lumină albastră vizibilă la densități selectabile pentru a inactiva SARS-CoV-2, indiferent dacă acesta se află sau nu în interiorul unei celule. BLU-urile conțin rețele de LED-uri optimizate cu profiluri de emisie înguste. Aceste rețele pot ilumina plăcile de testare cu doze de lumină alese în mod repetabil și fiabil. Fiecare matrice de LED-uri este caracterizată prin măsurarea fluxului spectral în raport cu lungimea de undă. Aceștia au descoperit că LED-urile de 405 nm prezintă 16,5% din flux în spectrul UVA, în timp ce lungimile de undă de lumină de 425 nm se încadrează aproape în totalitate în spectrul de lumină vizibilă.

Pentru a determina aplicabilitatea acestei tehnologii la subiecții umani, cercetătorii au evaluat efectul BLU asupra modelelor de țesut 3D dezvoltate din celule izolate de la un singur donator. Celulele au fost prelevate din regiunea bronșică/traheală pentru a modela modul în care această tehnologie ar putea fi aplicată în mod realist. Modelele create din aceste celule au o grosime de 3-4 straturi, inclusiv un strat de epiteliu mucociliar cu o suprafață apicală ciliată. Acestea au fost expuse în timp la lumină de 385 nm, 405 nm și 425 nm. Nu este surprinzător faptul că expunerea la lumina de 385nm, în principal UVA, a arătat o scădere puternică a viabilității, peste 50% în total. 405nm a provocat o scădere de 25%, în timp ce 425nm a arătat o capacitate redusă de a deteriora țesutul, doar cele mai puternice doze prezentând o pierdere semnificativă a viabilității.

Pentru a investiga în continuare efectul rețelelor BLU, cercetătorii au examinat efectul luminii albastre de 425 nm asupra celulelor Vero E6, utilizate adesea pentru evaluarea proprietăților citotoxice ale potențialilor agenți împotriva SARS-CoV-2. La densități de 1×104 și 2×104, lumina albastră de 425 nm a dus la scăderi de 25-50% ale viabilității la 24 de ore după iluminare. La 4×104, celulele au tolerat mult mai bine lumina, cu excepția cazului în care au fost plasate pe o placă cu 48 de godeuri.

În continuare, impactul luminii de 425 nm asupra celulelor Vero E6 infectate cu SARS-CoV-2 a fost evaluat prin aceeași metodă. Chiar și dozele mici de lumină de 425 nm au fost suficiente pentru a reduce încărcătura virală, iar dozele mai mari (deși au doar efecte mici asupra viabilității celulelor neinfectate) au arătat o reducere de până la 99,9% a infecției.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, dacă timpul de iradiere după infectare a afectat rezultatele, dar reducerea logaritmică a infecției a rămas constantă. Rezultate similare au fost observate și în cazul betacoronavirusurilor, inclusiv al coronavirusului sindromului respirator acut sever 1 (SARS-CoV-1) și al coronavirusului sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), deși MERS a necesitat doze mai mari de lumină pentru inactivare.

Concluzie


Cercetătorii evidențiază faptul că aceste BLU au fost dezvoltate special pentru a ajuta la crearea de contramăsuri împotriva SARS-CoV-2 și capacitatea matricelor de a inhiba atât infecția cu SARS-CoV-2 fără celule, cât și cea asociată cu celule. Rezultatele au fost echivalente în două laboratoare independente, ceea ce demonstrează consistența și fiabilitatea acestei noi tehnologii. În condițiile în care ratele de vaccinare stagnează atât în Regatul Unit, cât și în Statele Unite, iar în prezent apar mai multe variante care pot eluda imunitatea și se pot răspândi chiar mai rapid decât tulpina de tip sălbatic, această tehnologie ar putea fi foarte utilă pentru a contribui la stoparea pandemiei globale.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend