Dezvoltarea unui vaccin cu nanoparticule COVID-19 sigur și eficient


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala coronavirus 2019 (COVID-19) a ucis peste 4,9 milioane de persoane în întreaga lume. Cu o rată de transmitere rapidă, puține terapii eficiente și o rată ridicată a mortalității pentru grupurile de risc, boala a forțat guvernele din întreaga lume să introducă măsuri de distanțare socială, închideri și măști obligatorii pentru față. Aceste măsuri au ajutat la ținerea sub control a bolii în timp ce se dezvoltau vaccinuri.

Agentul cauzal al COVID-19, coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), este un coronavirus similar celor care au provocat epidemii și focare minore în trecut, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS).

Având în vedere rata ridicată de mutație tipică virusurilor ARN, de la apariția tulpinii inițiale au apărut multiple variante îngrijorătoare. Varianta Delta se numără printre cele mai îngrijorătoare, deoarece prezintă o transmisibilitate crescută și o probabilitate sporită de a se sustrage atât imunității naturale, cât și celei induse de vaccinuri.

Într-un studiu disponibil în Emerging Microbes and Infections, cercetătorii de la ReVacc scientific au încercat să demonstreze eficacitatea unui nou vaccin, REVC-128, la două săptămâni după administrare.

Context


Cele mai multe vaccinuri vizează proteina spike a virusului, deoarece aceasta reprezintă un factor important în patogenitatea bolii. În mod specific, cea mai frecventă țintă este domeniul de legare a receptorilor (RBD) al subunității S1. Aceasta se leagă de enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). Domeniul N-terminal al subunității S2 este responsabil pentru fuziunea membranară.

Proteina spike formează homotrimere pe suprafața virusului, iar conformația care alcătuiește acești trimere este una dintre cele mai importante modificări observate în variante. La SARS-CoV-2 de tip sălbatic, toți cei trei monomeri sunt de obicei în poziția “jos”, uneori cu unul dintre ei orientat “sus”. Acest lucru este ideal pentru a încerca să se sustragă unui răspuns imunitar. Cu toate acestea, în cazul tulpinii mai infecțioase, mai mulți monomeri sunt orientați “în sus”, ceea ce arată o capacitate mai mare de a se lega de ACE2 și o infectivitate sporită. Pentru a combate aceste noi variante, vaccinurile cu un afișaj antigenic multivalent sunt susceptibile de a oferi o imunitate mai durabilă.

În mod obișnuit, vaccinurile sunt create din virusuri inactivate sau atenuate, permițând sistemului imunitar să recunoască proteinele de suprafață virale cu o amenințare redusă. Acestea afișează epitopi în densitate strânsă, cu multiple antigene diferite afișate, dar prezintă mai multe probleme de sănătate. Virusurile inactivate se pot reactiva, iar tulpinile atenuate pot primi capacitatea patogenă de la infecțiile de tip sălbatic cu transfer orizontal de gene.

Vaccinurile cu ARNm evită această problemă prin utilizarea mașinăriei celulare a gazdei pentru a produce o particulă virală. În lipsa ARNm viral replicativ, nu există niciun pericol. O altă strategie care a crescut în popularitate în ultimii ani implică antigene montate pe particule de tip viral sau nanoparticule. Atâta timp cât antigenele sunt în densitate suficientă, acestea pot duce la niveluri similare de răspuns imunitar cu vaccinurile tradiționale, cu un pericol aproape inexistent.

Studiul


Cercetătorii au dezvoltat un vaccin pe bază de nanoparticule cu subunități trimerice de ectodomeniu spike multimerizate pe o nanoparticulă de feritină. Aceasta ar trebui să prezinte epitopul pentru RBD sistemului imunitar, stimulând producția de anticorpi neutralizanți. Evitarea includerii subunității S2 minimizează riscurile de intensificare dependentă de anticorpi, prin care răspunsul imunitar poate stimula infectivitatea virală sau poate provoca daune nejustificate prin inflamație.

Atunci când au comparat noul lor vaccin, au încercat să observe protecția oferită de o singură doză la hamsterii aurii sirieni prin colectarea serurilor acestora în ziua 13. Șoarecii au prezentat o activitate de neutralizare semnificativă nu numai împotriva SARS-CoV-2 de tip sălbatic, ci și împotriva pseudovirusurilor purtătoare ale mutației D614G – o mutație larg răspândită, asociată cu o evaziune imunitară și o transmitere sporită. Ca și în cazul altor vaccinuri, serurile de hamster au prezentat o activitate ușor redusă împotriva pseudovirusurilor variantei Delta și o activitate și mai redusă împotriva pseudovirusurilor Beta.

Concluzie


Autorii subliniază valoarea noului lor vaccin în protejarea celor care nu pot primi alte vaccinuri COVID-19, cum ar fi persoanele imunocompromise sau cele alergice la vaccinurile cu ARNm. Coloana vertebrală a nanoparticulei, feritina, s-a dovedit deja sigură în vaccinurile antigripale care au început testele clinice.

Utilizarea unui regim de vaccinare cu o singură doză ar putea crește ratele de vaccinare la nivel mondial, în special în țările care se luptă să mențină logistica necesară pentru a stabili lanțurile frigorifice lungi necesare pentru a menține stabile majoritatea vaccinurilor. Referitor la acest subiect, primele date privind stabilitatea vaccinului sugerează că REVC-128 este mult mai stabil la temperaturi mai scăzute decât majoritatea vaccinurilor cu ARNm, ceea ce reduce și mai mult sarcina logistică. Pe măsură ce ratele de vaccinare în masă stagnează în Regatul Unit și în Statele Unite, mai multe vaccinuri pe bază de nanoparticule ar putea contribui la îmbunătățirea ratelor globale.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend