Diabetul borderline sau prediabetul


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ce este diabetul borderline?

Numit și prediabet, este o afecțiune care se dezvoltă înainte ca o persoană să devină diabet de tip 2. Este, de asemenea, cunoscut sub denumirea de rezistență la insulină sau intoleranță la glucoză. Practic înseamnă că nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în ​​mod normal, dar nu este suficient de ridicat pentru a fi considerat un semn al diabetului.

În timpul fazei de prediabet, pancreasul dvs. produce încă suficientă insulină ca răspuns la carbohidrații ingerați. Cu toate acestea, insulina este mai puțin eficientă în eliminarea zahărului din sânge, astfel încât zahărul din sânge rămâne ridicat. Această afecțiune se numește rezistență la insulină.

Dacă aveți prediabet, ar trebui să știți că nu sunteți singur. În 2015, s-a estimat că 84,1 milioane de americani cu vârsta de 18 ani și peste au avut această afecțiune. Adică 1 din 3 americani. A avea prediabet nu înseamnă că veți dezvolta cu siguranță diabet. Cu toate acestea, este un avertisment cu privire la ceea ce ar putea fi în față. Persoanele cu prediabet prezintă un risc de 5 până la 15 ori mai mare pentru diabetul de tip 2 decât cineva cu niveluri normale de zahăr din sânge. Aceste șanse cresc dacă nu efectuați modificări sănătoase ale dietei sau obiceiurilor de activitate.

Semne de avertizare timpurie

Cineva cu rezistență la insulină în stadiile incipiente poate dezvolta diabet de tip 2 dacă continuă nu își schimbă stilul de viață. Doar 10% a persoanelor cu prediabet știe chiar că o au, deoarece mulți nu prezintă niciun simptom. „Prediabetul nu este o problemă anterioară”, spune Jill Weisenberger, MS, RD, CDE și autorul cărții „Diabetes Weight Loss Week by Week”.

Factori de risc limitați ai diabetului

Oricare dintre acești factori de risc vă poate crește șansele de a dezvolta prediabet:

-sunteți supraponderal sau obez

-inactiv fizic

– tensiune arterială crescută

-colesterol ridicat

-un membru apropiat al familiei cu diabet zaharat de tip 2

-nașterea unui bebeluș care cântărește mai mult de 9 kilograme

Cum este determinat dacă aveți diabet la limită

Prediabetul este o afecțiune silențioasă, deci efectuarea unui control regulat al stării de sănătate este importantă pentru detectarea precoce. Dacă credeți că ați putea avea diabet la limită, discutați-vă preocupările cu medicul dumneavoastră. Dacă medicul dumneavoastră este îngrijorat, este posibil să aveți prediabet, cel mai probabil va efectua un test de hemoglobină A1c (HbA1c) sau un test de toleranță orală la glucoză (OGTT).

HbA1c este un indicator al tiparelor de zahăr din sânge în ultimele două-trei luni, deci este adesea o imagine de ansamblu mai bună decât o singură verificare a glicemiei de post. Un nivel HbA1c între 5,7 și 6,4 indică prediabet.

Complicațiile potențiale ale diabetului limită

Nivelurile ridicate de glucoză din sânge, mai ales dacă sunt lăsate netratate, pot afecta alte sisteme din corpul dumneavoastră. Acest lucru vă poate lăsa vulnerabil la o varietate de riscuri pentru sănătate și condiții cronice de sănătate. De exemplu, diabetul necontrolat poate duce la: pierderea vederii leziuni ale nervilor. afectarea rinichilor. boala cardiovasculara. Nivelurile ridicate de insulină care vin cu rezistența la insulină pot provoca probleme suplimentare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend