Când diabetul loveşte retina


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Retina reprezintă o membrană alcătuită dintr-un grup de celule specializate care convertesc lumina în imagini. Nervul optic transmite informații vizuale creierului.

Retinopatia diabetică este una dintre complicațiile vasculare ale diabetului. Această complicaţie a diabetului se datorează deteriorării vaselor mici și se numește „complicație microvasculară”. Bolile renale și leziunile nervoase cauzate de diabet sunt, de asemenea, complicații microvasculare. Deteriorarea vaselor de sânge mari (numite și complicații macrovasculare) include complicații precum boli de inimă și accident vascular cerebral.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

În numeroase studii, complicațiile microvasculare s-au dovedit a fi legate de nivelurile ridicate de zahăr din sânge. Poţi reduce riscul de apariție a acestor probleme oculare îmbunătățind controlul glicemiei.

Retinopatia diabetică este principala cauză a orbirii ireversibile în țările industrializate. Durata diabetului este cel mai important factor risc pentru dezvoltarea retinopatiei. Deci, cu cât ai diabet de mai mult timp, cu atât este mai mare riscul acestei probleme oculare foarte grave. Dacă retinopatia nu se diagnostichează devreme sau nu este tratată, aceasta poate duce la orbire.

Persoanele cu diabet de tip 1 dezvoltă rareori retinopatie înainte de pubertate. La adulții cu diabet zaharat de tip 1, este, de asemenea, rar să apară retinopatie înainte de cinci ani de diabet zaharat. Riscurile de afectare a retinei cresc odată cu durata progresivă a diabetului. Controlul intensiv al nivelului de zahăr din sânge va reduce riscurile de a dezvolta retinopatie. Un studiu amplu al persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, a arătat că persoanele cu diabet zaharat care au obținut un control strict al zahărului din sânge fie cu o pompă de insulină, fie cu injecții zilnice multiple de insulină au fost cu 50% -75% mai puțin susceptibile de a dezvolta retinopatie, nefropatie (boli de rinichi) sau leziuni ale nervilor (toate complicațiile microvasculare).

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de obicei semne de probleme oculare atunci când diabetul este diagnosticat. În acest caz, controlul glicemiei, tensiunii arteriale și al colesterolului din sânge au un rol important în încetinirea progresiei retinopatiei și a altor probleme oculare.

Tipuri de retinopatie diabetică:

Retinopatie de fond. Uneori există deteriorarea vaselor de sânge, dar nu există nicio problemă de vedere. Aceasta se numește retinopatie de fond. Este important să îţi gestionezi cu atenție diabetul în această etapă pentru a preveni progresul retinopatiei de fond către o boală oculară mai gravă.

Maculopatie. În maculopatie, persoana a dezvoltat leziuni într-o zonă critică numită maculă. Deoarece acest lucru se întâmplă într-o zonă critică pentru vedere, acest tip de problemă oculară poate reduce semnificativ vederea.

Retinopatie proliferativă. Noi vase de sânge încep să crească în partea din spate a ochiului. Deoarece retinopatia este o complicație microvasculară a diabetului, acest tip de retinopatie se dezvoltă din cauza lipsei de oxigen în ochi din cauza bolii vasculare. Vasele din ochi sunt subțiate și ocluzate și încep să se remodeleze.
Aici, este important să abordăm factorii de risc care pot agrava vasele ocluzate. Încetarea fumatului, controlul tensiunii arteriale ridicate, controlul colesterolului și controlul glicemiei trebuie să aibă loc pentru a opri formarea progresivă a vaselor noi. Acestea sunt vase fragile care pot sângera și, în cele din urmă, pot provoca formarea unui cheag, care poate provoca detașarea retinei. Acest lucru duce în cele din urmă la pierderea ireversibilă a vederii.

Tratamentul retinopatiei diabetice poate implica proceduri cu laser sau intervenții chirurgicale. Într-un studiu al persoanelor cu diabet zaharat cu retinopatie precoce, terapia cu laser pentru vasele fragile a dus la o reducere cu 50% a orbirii.

Femeile cu diabet care rămân mai târziu însărcinate ar trebui să aibă un examen oftalmologic cuprinzător în primul trimestru și să urmeze îndeaproape indicațiile unui medic oftalmolog în restul sarcinii, pentru a evita problemele oculare grave. Această recomandare nu se aplică femeilor care dezvoltă diabet gestațional, deoarece acestea nu sunt expuse riscului de retinopatie.

Citeşte mai multe despre diabetul gestațional aici.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend