Dieta fără gluten

Dieta fără gluten. Da sau nu?

Sunt la modă încă detoxul și dieta fără gluten, ambele filosofii de viață bună care au prins în mreje milioane de oameni. Revistele glossy abundă în materiale despre detoxifiere sau avantajele incredibile oferite de dieta fără gluten, când în realitate prima n-are niciun fundament solid, iar a doua prezintă o indicație limitată.

Detoxifierea este făcută tot timpul în corp de către rinichi, ficat, plămâni, piele, organe ce scot toxinele (a se citi cu precădere produși de metabolism) într-un mecanism controlat cu precizie. Nu există suculețe sau alimente pentru detox.

Dieta fără gluten (glutenul este un amestec de proteine din cereale) naște foarte multe probleme, din mai multe puncte de vedere. Există într-adevăr persoane care au intoleranță la gluten (boală celiacă) sau boli autoimune ce impun evitarea glutenului, dar trendul s-a lărgit și mulți oameni fără studii serioase au recomandat aceste preparate și celor fără această intoleranță, promovând efecte pozitive care în realitate nu se obțin. Din contră, pot apărea tulburări serioase.

Nu degeaba am adus în discuție toxinele, pentru că trebuie să amintim un studiu dezbătut de Medscape¹. S-au analizat nivelurile în sânge ale metalelor grele precum cadmiu, plumb și mercur, iar cei cu dietă fără gluten au avut aceste niveluri mai mari decât cei care au consumat gluten. La fel, arseniul din urină a fost la un nivel superior. Explicațiile pentru aceste niveluri elevate nu sunt încă clare (probabil exces din alte categorii de alimente, cum ar fi fructele de mare), dar cert este că medicii trebuie să discute serios cu pacienții care, fără să aibă intoleranță dovedită, aleg această dietă.

Dieta fără gluten este recomandată pacienților cu boală celiacă, dar respectând moderația, căutând fibre din alte categorii de alimente, evitând produsele procesate intens. Atât. Manipularea făcută în ultimii ani poate avea efecte nefaste. Ținând cont de faptul că nu există avantaje clare asupra sănătății, de ce anume ar alege cineva fără boală celiacă o astfel de dietă? Pare ilogic. În realitate, alimentele fără gluten sunt mai procesate, conțin mai mult zahăr sau sodiu, îngrașă mai mult, costă mai mult, sunt mai puțin nutritive².

Plecând de la studiul Mayo Clinic sintetizat în Medscape, putem proiecta o acumulare a metalelor grele în timp, ducând la intoxicații severe (plumbul spre exemplu dă saturnism, cu anemie, iritabilitate, anorexie, dureri abdominale, dureri musculare). Arseniul este cunoscut pentru uzul său pe vremuri ca otravă, iar nivelurile ușor crescute duc la tendințe de omucidere sau de a face rău oricui. Mercurul poate avea efecte distrugătoare pe măduva osoasă. Cadmiul este foarte toxic și chiar a fost interzis în industria electronică.

Recomand ca persoanele fără boală celiacă să nu recurgă la o dietă fără gluten. O alimentație sănătoasă înseamnă alimente diversificate, cât mai puțin procesate, iar doza e regină. Cine crede că are intoleranță la gluten, trebuie să primească un diagnostic, făcând teste de sânge și biopsii speciale din mucoasa intestinală. De foarte multe ori, oamenii au sindrom de intestin iritabil și cred că dețin boală celiacă, dar nu se prezintă la medic și aleg singuri o astfel de dietă. Conduita este greșită.

Recomand de asemenea cartea nouă, Dieta Perfectă, aflată la reducere în SHOP (mai jos).

V.

+ transport gratuit de la 100 lei 50% REDUCERE azi la toate cărțile mele!

+ 3 pachete și mai avantajoase!

-75%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

6
150,00lei
-50%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
31,00lei
-50%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
29,50lei
-50%

Aventurile pisicii Muna

6
29,50lei
-50%

Oni și vulpea fermecată

4
29,00lei
-50%

Acum pot și eu să zbor!

1
26,00lei
-50%

Oni a devenit supererou

26,00lei
-50%

Adio, zahăr!

24,50lei
-50%

NOU Vei fi bine

24,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

4
24,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
24,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

9
24,50lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
24,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
24,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
24,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
24,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
24,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
24,50lei
-50%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
22,50lei
-50%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
22,50lei
-50%

Buni se simte rău (de dor)

6
22,50lei
-50%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
22,50lei
-50%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
22,50lei
-50%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
22,50lei
-50%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
22,50lei
-50%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
22,50lei
-50%

Cum să ai o zi aproape perfectă

1
21,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare