Diete antiinflamatorii în COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O recenzie recentă a cercetărilor publicate în revista Diseases a arătat că dietele antiinflamatorii pot fi utile în prevenirea infecției cu coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) sau în reducerea severității bolii coronavirus 2019 (COVID-19).

Context

Pandemia COVID-19 a pus o povară semnificativă asupra sistemelor socio-economice și de sănătate din multe țări, fiind înregistrate până în prezent peste 248 de milioane de infecții și peste 5 milioane de decese.

Deși COVID-19 rămâne asimptomatic sau ușor simptomatic la majoritatea persoanelor infectate, acesta poate avea consecințe grave care pun în pericol viața persoanelor susceptibile, inclusiv a adulților în vârstă, a pacienților imunocompromiși și a celor cu comorbidități.

Principala trăsătură distinctivă a COVID-19 severă este hiperinflamarea caracterizată prin secreția excesivă de citokine și chemokine. După cum reiese din literatura de specialitate, interferonul-gamma, interleukina (IL)-1, -6 și -18 și factorul de necroză tumorală (TNF) sunt principalele citokine implicate în condițiile imunopatologice legate de COVID-19. O astfel de hiperactivare a sistemului imunitar este cunoscută sub denumirea colectivă de “furtună de citokine”, care duce ulterior la apoptoza celulelor imunitare, la o eliminare întârziată a virusului, la ruperea barierei alveolare și la leziuni pulmonare.

Este bine documentat în literatura de specialitate faptul că o dietă sănătoasă este importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar. În schimb, persoanele cu o stare nutrițională precară par să aibă un sistem imunitar slăbit, ceea ce le face mai sensibile la infecțiile virale. Având în vedere fiziopatologia COVID-19, este de așteptat ca dietele antiinflamatorii să reducă povara imunopatologică a bolii.

În actualul articol de analiză, oamenii de știință au discutat impactul abordărilor nutriționale antiinflamatorii în prevenirea, precum și în gestionarea infecției SARS-CoV-2.

Modelul studiului

Oamenii de știință au inclus toate articolele care au studiat impactul micro/macronutrienților dietetici asupra hiperinflamării legate de COVID-19. Ei au selectat în mod specific studiile clinice, studiile controlate randomizate, meta-analizele și articolele de revizuire publicate între ianuarie 2020 și iunie 2021.

După excluderea studiilor non-umane, a articolelor pretipărite și a articolelor non-engleze, au selectat în cele din urmă și au discutat 17 studii în revizuirea actuală.

Observații importante

Studiile selectate în cadrul revizuirii au raportat că pacienții COVID-19 cu deficiență de nutrienți au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. În plus, majoritatea pacienților spitalizați păreau să aibă cel puțin o deficiență nutritivă. Ca intervenții nutriționale pentru gestionarea COVID-19, studiile s-au axat în principal pe unele componente dietetice antiinflamatorii critice, inclusiv vitaminele C și D, zincul și acizii grași omega-3, precum și pe dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană, alcătuită din legume și fructe, leguminoase, pește și ulei de măsline, este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, imunomodulatoare, antioxidante și antitrombotice. Este bine documentat faptul că dieta mediteraneană este foarte eficientă în gestionarea bolilor cardiovasculare, pulmonare și metabolice.

În ceea ce privește gestionarea COVID-19, studiile au arătat că dieta mediteraneană reduce în mod eficient durata spitalizării și rata mortalității la pacienții COVID-19 cu vârsta de peste 65 de ani. În plus, se știe că dieta reduce riscul de infecție cu SARS-CoV-2, precum și complicațiile pe termen scurt și lung asociate cu COVID-19.

Vitamina D

Proprietățile antivirale, antiinflamatorii și de stimulare a imunității ale vitaminei D sunt bine documentate în literatura de specialitate. În plus, vitamina D reduce producția de mediatori proinflamatori prin reducerea la minimum a producției de T-helper 1.

La pacienții COVID-19 grav bolnavi, s-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D reduce durata șederii în unitatea de terapie intensivă (ICU). Mai mult, studiile au arătat că pacienții COVID-19 cu deficit de vitamina D tind să aibă rate de mortalitate mai mari și că suplimentarea cu vitamina D poate reduce rezultatele imunologice pe termen lung ale COVID-19, cum ar fi creșterea prelungită a nivelurilor de IL-6 și interferon-gamma.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a concluziona orice beneficiu terapeutic al vitaminei D împotriva COVID-19, majoritatea studiilor indică faptul că amploarea beneficiilor terapeutice depinde de statutul anterior al pacientului în ceea ce privește vitamina D. Astfel, se recomandă, în general, un aport adecvat de vitamina D pentru a preveni deficiența. Aportul alimentar recomandat de vitamina D este de 600-800 UI/zi.

Vitamina C

Proprietatea antioxidantă a vitaminei C este bine documentată. Ea acționează ca un cofactor în multe căi biosintetice și facilitează producția de anticorpi. În plus, se știe că aportul alimentar de 1 gm de vitamina C pe zi reduce producția de citokine proinflamatorii (IL-6, TNF și proteina C reactivă) și crește producția de citokine antiinflamatorii (IL-10).

La pacienții cu COVID-19, s-a demonstrat că infuzia intravenoasă de vitamina C în doze mari a redus durata de ședere la terapie intensivă și rata mortalității. De asemenea, aceasta reduce progresia simptomelor COVID-19. Un studiu intervențional de fază 2 este în curs de desfășurare pentru a studia impactul suplimentării cu vitamina C la pacienții cu COVID-19.

Doza zilnică recomandată de vitamina C pentru adulți este de 90 mg/zi. Deși utilizarea pe termen scurt a vitaminei C este sigură, aportul prelungit de vitamina C în doze mari ar putea induce afecțiuni adverse, cum ar fi formarea de calculi renali de oxalat.

Acizi grași polinesaturați Omega-3

Acizii grași omega-3, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), prezintă capacitatea de a inhiba producția de citokine proinflamatorii și de a produce mediatori lipidici mai puțin inflamatori pro-rezolvatori, inclusiv prostaglandine, tromboxani, protectine și resolvine.

În infecția cu SARS-CoV-2, acizii grași omega-3 ar putea juca un rol benefic prin reglarea fluidității rafturilor lipidice și, ulterior, prin întreruperea formării complexului spike – enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). În prezent, un studiu clinic este în curs de desfășurare pentru a studia impactul aportului de EPA asupra pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Zinc

Zincul este un mineral esențial necesar pentru celulele imunitare și pentru buna funcționare a celulelor T-helper și a celulelor T citotoxice. La pacienții COVID-19, s-a demonstrat că suplimentarea cu zinc prezintă un potențial răspuns antiinflamator. Mai mult, s-a demonstrat că acest mineral reduce intensitatea simptomelor la pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

Autorii concluzionează că “nu s-a dovedit că o singură dietă sau un singur aliment poate preveni infecțiile COVID-19. Cu toate acestea, suplimentele s-au bucurat de un mare interes atât din partea publicului, cât și a comunității științifice, ca metodă eficientă și cu costuri reduse pentru a controla sau a atenua infecțiile COVID-19″. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor că unele suplimente pot afecta rezultatele în cazul altor infecții ale tractului respirator, cum ar fi reducerea nivelului markerilor de inflamație, reducerea duratei de ședere la terapie intensivă și a incidenței infecțiilor, nu se știe încă dacă suplimentele alimentare sau produsele nutraceutice pot modifica în mod terapeutic rezultatele pacienților împotriva COVID-19. În plus, există puține cercetări care să le lege de prevenirea COVID-19. Cu ajutorul unor studii și investigații clinice pe scară mai largă privind COVID-19, funcțiile terapeutice sau preventive ale unei abordări nutritive vor fi probabil clarificate. Până atunci, populația ar trebui să se concentreze pe imunizarea prin vaccinare și să acorde prioritate unei stări nutriționale adecvate, precum și încurajării unui stil de viață activ.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend