Dietele nesănătoase tind să fie nocive pentru planetă, arată un studiu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Renunțarea la produsele de patiserie de dimineață și la cafeaua scumpă ar putea contribui la combaterea crizei climatice, arată un studiu condus de Universitatea din Leeds și publicat astăzi.

Echipa de cercetare a constatat că multe alimente și băuturi mai puțin nutritive sunt responsabile pentru aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră legate de alimentație, după ce a studiat peste 3 000 de alimente generice și 40 000 de produse de marcă.

Studiul confirmă faptul că dietele nesănătoase tind să fie, de asemenea, dăunătoare pentru planetă. Dulciurile, prăjiturile și biscuiții reprezintă 8,5% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de alimentație. Băuturile, cum ar fi ceaiul, cafeaua și alcoolul, contribuie cu 15,1% – un total combinat de 23,6%.

Studiile anterioare care au identificat alimentele cu un impact ridicat asupra mediului au folosit grupuri de alimente foarte largi și le-au asociat cu estimări brute ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru a însemnat că, deși au fost utile pentru a evidenția acțiunile care ar putea fi întreprinse la nivel național sau la nivelul populației, acestea au oferit doar îndrumări limitate pentru persoanele și familiile care doresc să limiteze impactul climatic al stilului lor de viață.

Lucrarea echipei conduse de Leeds, publicată în revista științifică PLOS ONE, oferă o imagine mult mai detaliată a impactului pe care îl are dieta unei persoane – și a schimbărilor pe care fiecare dintre noi le poate face în obiceiurile sale alimentare pentru a combate schimbările climatice, îmbunătățind în același timp aportul de nutrienți.

Cu toții dorim să contribuim la salvarea planetei, iar deciziile pe care le luăm pot contribui la această cauză. Este adevărat că avem nevoie de schimbări culturale majore – cum ar fi reducerea semnificativă a consumului de carne și produse lactate, care împreună contribuie cu aproximativ 46% din emisiile legate de alimentația noastră.

Cu toate acestea, activitatea noastră arată că și schimbările mici pot produce câștiguri mari. Puteți duce o viață mai durabilă din punct de vedere ecologic doar renunțând la dulciuri și bând mai puțină cafea.”

Dr. Holly Rippin, autor principal, cercetător post-doctoral, Facultatea de Medicină a Universității din Leeds

Profesorul Janet Cade, de la Școala de Știința Alimentelor și Nutriție a Universității, a declarat: “Bolile și dizabilitățile legate de obezitate sunt probleme mari în majoritatea țărilor occidentale. Acest studiu detaliat confirmă faptul că dietele care sunt mai bune pentru sănătatea planetei sunt mai bune și pentru sănătatea noastră personală. De asemenea, acesta ridică mai multe probleme în legătură cu etichetarea alimentelor, deoarece diferite mărci ale aceluiași produs variază în ceea ce privește impactul lor asupra mediului.”

Dietele non-vegetariene au produs cu 59% mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât dietele vegetariene.

Echipa concluzionează că o dietă sănătoasă bazată pe alimente neprocesate, în mare parte vegetale, este, de asemenea, una durabilă. Aceștia menționează raportul IPCC privind schimbările climatice din 2019, care sugerează că trecerea la acest tip de dietă ar putea preveni o cincime din decesele premature ale adulților, reducând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră legate de alimentație cu 80%1.

Obiceiurile alimentare și de băutură ale bărbaților joacă, de asemenea, un rol major, contribuind cu41% mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră decât consumul de alimente și băuturi al femeilor – în mare parte datorită preferinței lor pentru carne și, într-o măsură mai mică, pentru băuturi.

Darren Greenwood de la Școala de Medicină a Universității a declarat: “Alte studii au sugerat că emisiile mai mari ale bărbaților legate de alimentație reflectă nevoia lor de mai multă energie. Din păcate, se pare că aceștia caută să obțină aceste calorii din carne, mai degrabă decât din alimente cu impact mai redus”.

Cercetătorii au studiat emisiile de gaze cu efect de seră legate de producția și transportul alimentelor și mărcilor individuale și au folosit liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății privind aportul nutritiv recomandat pentru a măsura nutrienții din aceste alimente.

Apoi au analizat consumul de alimente și băuturi al 212 adulți înregistrat online prin intermediul myfood24 pe parcursul a trei perioade de 24 de ore.

Cercetarea a fost finanțată de un premiu acordat de Universitatea din Leeds în cadrul unui program de încurajare a cercetării interdisciplinare care abordează Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend