Diferența între boala Parkinson și tremorul esențial


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.
 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Când cineva are mâini tremurătoare sau mișcări involuntare ale brațelor, picioarelor sau capului, oamenii tind să concluzioneze că tremorul este un semn al bolii Parkinson. Cu toate acestea, simptomele pot fi rezultatul unei afecțiuni mai frecvente, mai puțin severe, numită tremor esențial.

Tremorul esențial poate fi confundat cu simptomele tipice ale bolii Parkinson, dar cele două tulburări de mișcare sunt condiții separate. Deoarece aceste diagnostice se pot încurca, este util să le înțelegem diferențele. În primul rând, să explorăm elementele de bază ale fiecărei condiții.

Tremor esențial = tremor familial / ereditar

Tremorul esențial este cea mai frecventă tulburare de mișcare. Este o tulburare neurologică ce provoacă tremurături involuntare, cel mai adesea ale mâinilor și brațelor. Afecțiunea nu pune viața în pericol, deși în cazuri severe poate provoca dizabilități. Tremorurile încep în mâini și brațe și pot afecta și capul și vocea. Este cel  mai vizibil atunci când ții mâinile întinse în faţă sau în timpul unor mișcări fine ale mâinii, ca atunci când ţii o un obiect în mână – de exemplu o cană, când scrii sau mănânci și se oprește când nu mai miști mâinile și le ții complet relaxate (sprijinite). De obicei progresează odată cu vârsta, dar nu pune viața în pericol. Medicii și cercetătorii nu sunt siguri de ce cauzează tremorul esențial, dar poate fi moștenit, și în astfel de cazuri poate apărea mai devreme în viață. Mai mult de jumătate din pacienți au un alt membru al familiei cu astfel de tremor. Chiar dacă tremurul esențial poate avea loc la orice vârstă, este cel mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 40 de ani și afectează în mod egal bărbații și femeile.

Boala Parkinson

Boala progresează în timp, ducând la dizabilități din ce în ce mai mari. Boala apare mai des la bărbați decât la femei și se dezvoltă de obicei la persoanele de peste 60 de ani. Tremorul este unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson și unul care trimite mulți oameni la medicul pentru evaluare. Tremorul din Parkinson începe de obicei de pe o parte a corpului, de obicei la mâini și progresează către cealaltă parte. Mișcările tind să fie mai puternice (amplitudine mare) cu frecvență mai mică, și apar doar în repaus, când mâinile sunt complet relaxate, dar nu și la mișcare și nici în somn. Tremorul are un aspect tipic de “numărat de bani”.

Boala dă multe alte simptome care ajută la deosebirea ei de tremurul esențial. Este posibil ca tremorul să nu fie întotdeauna cel mai bine evidențiat simptom, ci altele, inclusiv rigiditate în corp, mișcări lente și probleme de echilibru.

Cele două condiții au diferențe cheie de căutat:

  • Tremurul esențial nu cauzează probleme de sănătate asociate, în timp ce Parkinson prezintă alte simptome, cum ar fi postura înclinată și probleme de echilibru, lentoarea în mișcare, rigiditatea.
  • Un tremor esențial poate afecta vocea, dar Parkinson nu.
  • Tremorul esențial este de obicei resimțit mai mult în timpul mișcării, iar cel din Parkinson în repaus.
  • Simptomele tremorului esențial se pot agrava progresiv, dar nu vor scurta durata de viață a pacientului. Parkinson tinde să progreseze în timp și poate scurta durata de viață a pacientului, deoarece creierul produce din ce în ce mai puțină dopamină în timp.
  • Pentru mulți oameni, tremorul esențial poate fi ușor și poate să nu interfereze cu viața de zi cu zi. Cu toate acestea, orice tremor care se agravează trebuie evaluat de un medic.
  • Medicamentele, kinetoterapia, stimularea profundă a creierului și alte tehnici pot fi utilizate pentru a gestiona tremurăturile, în funcție de cât de severe sunt acestea. Medicul poate oferi, de asemenea, sfaturi pentru a face față tulburărilor de mișcare și modalități de a evita factorii declanșatori, cum ar fi cofeina și stresul, așa că nu ezitați să solicitați sfaturi profesionale dacă tremururile vă afectează viața.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend