Disconfortul toracic asociat cu un eveniment cardiac poate fi resimțit dincolo de piept


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Disconfortul toracic asociat cu un atac de cord sau cu un eveniment cardiac poate fi adesea resimțit dincolo de piept, multe persoane raportând dureri în umeri, brațe, maxilar, gât, spate și partea superioară a abdomenului. O nouă abordare pentru a evalua sursa și simptomele durerii toracice poate ajuta medicii să îmbunătățească rezultatele pacienților și să reducă costurile asistenței medicale, potrivit unui nou ghid comun al Asociației Americane a Inimii și al Colegiului American de Cardiologie. Ghidul este publicat astăzi în revista Circulation, principala revistă a Asociației Americane a Inimii, și simultan în Journal of the American College of Cardiology.

Frecvent, oamenii au un disconfort toracic cauzat de o problemă cardiacă, iar durerea toracică este principalul simptom raportat pentru un atac de cord sau un eveniment cardiac. Cu toate acestea, există însă momente în care episoadele de durere toracică nu sunt legate de un eveniment cardiac. Experții de la Asociația Americană a Inimii și de la Colegiul American de Cardiologie îndeamnă oamenii să apeleze imediat la asistență medicală pentru durerea toracică pentru a determina dacă este nevoie de îngrijire urgentă sau de teste cardiace suplimentare.

Noul ghid recomandă profesioniștilor din domeniul medical să utilizeze evaluări standardizate ale riscului, căi clinice și instrumente pentru a evalua și comunica cu persoanele care se confruntă cu dureri în piept. În timp ce evaluarea durerii toracice a fost abordată în ghidurile anterioare, acesta este primul ghid cuprinzător al Asociației și al Colegiului axat exclusiv pe evaluarea și diagnosticarea durerii toracice.

“Toată lumea ar trebui să cunoască simptomele care pot indica un atac de cord și să știe că apelarea numărului de urgență 911 este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă pentru a-și salva viața sau pe cea a persoanei dragi care se confruntă cu dureri în piept”, a declarat președintele grupului de redactare a ghidului, Martha Gulati, M.D., M.S., FACC, FAHA, profesor de cardiologie și fost șef al diviziei academice de cardiologie de la Universitatea din Arizona din Phoenix. “Această abordare standard oferă medicilor îndrumare pentru a evalua mai bine pacienții cu dureri toracice, pentru a identifica pacienții care pot avea o urgență cardiacă și apoi pentru a selecta testul sau tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit.”

Dintre toți adulții care se prezintă la departamentul de urgență cu dureri în piept, doar aproximativ 5% vor avea sindrom coronarian acut (ACS este un termen care descrie momentul în care alimentarea cu sânge a mușchiului cardiac este sever redusă sau blocată brusc). Mai mult de jumătate vor fi în cele din urmă diagnosticați cu un motiv non-cardiac pentru simptomele durerii toracice, inclusiv cauze respiratorii, musculo-scheletice, gastrointestinale, psihologice și de altă natură. Evaluarea severității și a cauzei durerii toracice este crucială. Noul ghid îi sfătuiește pe clinicieni să utilizeze evaluări standard ale riscului pentru a determina dacă un pacient prezintă un risc scăzut, intermediar sau ridicat de a avea un eveniment cardiac. Ghidul subliniază, de asemenea, că femeile sunt unice atunci când prezintă simptome de SCA. Durerea toracică este simptomul dominant și cel mai frecvent atât la bărbați, cât și la femei, însă femeile pot fi mai predispuse să prezinte și simptome însoțitoare, cum ar fi greața și dificultăți de respirație.

Pentru profesioniștii din departamentele de urgență care evaluează persoanele cu dureri toracice, obiectivele inițiale ar trebui să fie de a identifica dacă există cauze care pun viața în pericol și de a determina dacă este nevoie de spitalizare sau de teste. Un screening amănunțit poate determina, de asemenea, cine prezintă un risc ridicat față de un risc intermediar sau scăzut pentru un eveniment cardiac. O persoană cu risc scăzut pentru un eveniment cardiac poate fi trimisă pentru o evaluare suplimentară în ambulatoriu, mai degrabă decât să fie internată în spital. Autorii ghidului subliniază că există oportunități de reducere a testelor inutile sau inadecvate pentru unii adulți cu dureri toracice, în special în departamentul de urgență și pentru acei pacienți depistați ca având un risc scăzut pentru un eveniment cardiac.

“Atunci când unele persoane ajung în departamentul de urgență cu dureri toracice, de multe ori nu vor avea nevoie de teste suplimentare sau imediate, iar echipa de îngrijire a sănătății ar trebui să explice pacientului și familiei acestuia diferitele teste inițiale și evaluarea riscului și nivelul de risc al acestora. Adesea, pacienții au preocupări suplimentare pentru că se tem de un atac de cord sau de un alt eveniment cardiac sever, ceea ce este de înțeles. Cu toate acestea, dispunem de instrumente avansate care ne ajută să determinăm dacă o urgență cardiacă sau un eveniment cardiac sever este probabil sau nu.”

Martha Gulati, M.D., M.S., FACC, FAHA, profesor de cardiologie și fost șef al diviziei academice a diviziei de cardiologie, Universitatea din Arizona din Phoenix

Medicii pot reduce teama și îngrijorările pacienților și pot reduce numărul de teste suplimentare prin intermediul unui proces decizional comun. Așa cum se subliniază în toate declarațiile științifice și în liniile directoare ale Asociației Americane a Inimii/Colegiului American de Cardiologie, este esențial procesul centrat pe pacient, în care medicii împărtășesc informații și pași cu pacienții ca parteneri pentru a ajunge la un consens cu privire la testele și tratamentele preferate. Cercetările au arătat că luarea deciziilor în comun permite persoanelor cu risc scăzut de probleme grave de sănătate să participe activ la îngrijirea lor. Abordarea a constatat, de asemenea, că se efectuează mai puține teste suplimentare ca urmare a procesului decizional partajat, fără diferențe în ceea ce privește rezultatele în rândul pacienților cu risc scăzut.

“Deși nu există un “cel mai bun test” pentru fiecare pacient, ghidul subliniază testele care pot fi cele mai potrivite, în funcție de situația individuală, și care nu vor oferi informații suplimentare; prin urmare, aceste teste nu ar trebui făcute doar de dragul de a le face”, a adăugat Gulati. “Testele adecvate depind, de asemenea, de tehnologia și de dispozitivele de screening care sunt disponibile la spitalul sau centrul de sănătate în care pacientul primește îngrijiri. Toate modalitățile imagistice evidențiate în ghid au un rol important în evaluarea durerii toracice pentru a ajuta la determinarea cauzei de bază, cu scopul de a preveni un eveniment cardiac grav.”

Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie colaborează de peste 40 de ani pentru a transpune dovezile științifice în ghiduri de practică clinică cu recomandări pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Ghidul a fost pregătit în numele și aprobat de către American College of Cardiology și American Heart Association Joint Committee on Clinical Practice Guidelines (Comitetul comun pentru ghiduri de practică clinică). Alte cinci organizații partenere au participat și au aprobat ghidul: Societatea Americană de Ecocardiografie, Colegiul American al Medicilor de Piept, Societatea pentru Medicina de Urgență Academică, Societatea de Tomografie Computerizată Cardiovasculară și Societatea de Rezonanță Magnetică Cardiovasculară. Grupul de redactare a inclus reprezentanți din fiecare dintre organizațiile partenere și experți în domeniu – intensiviști cardiaci, intervenționiști cardiaci, chirurgi cardiaci, cardiologi, medici de urgență și epidemiologi – și un reprezentant laic/pacient.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend