Doar alcoolul – nu și cofeina, dieta sau lipsa de somn – ar putea declanșa o afecțiune a ritmului cardiac


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu realizat de UC San Francisco, care a testat posibilii factori declanșatori ai unei afecțiuni cardiace comune, inclusiv cofeina, lipsa somnului și dormitul pe partea stângă, a constatat că doar consumul de alcool a fost asociat în mod constant cu mai multe episoade de aritmie cardiacă.

Autorii concluzionează că oamenii ar putea fi capabili să își reducă riscul de fibrilație atrială (FA) prin evitarea anumitor factori declanșatori.

Studiul este publicat în JAMA Cardiology și a fost prezentat la 14 noiembrie 2021, în cadrul sesiunilor științifice anuale ale Asociației Americane a Inimii.

Cercetătorii au fost surprinși să descopere că, deși majoritatea lucrurilor despre care participanții credeau că ar avea legătură cu FA nu erau legate de acestea, cei din grupul de intervenție au avut totuși mai puține aritmii decât persoanele dintr-un grup de comparație care nu se automonitorizau.

“Acest lucru sugerează că acele evaluări personalizate au dezvăluit rezultate acționabile”, a declarat autorul principal Gregory Marcus, MD, profesor de medicină în cadrul Diviziei de Cardiologie de la UCSF. “Deși cofeina a fost cel mai frecvent selectat declanșator pentru testare, nu am găsit nicio dovadă a unei relații pe termen scurt între consumul de cofeină și fibrilația atrială. În schimb, consumul de alcool a prezentat cel mai consistent riscuri sporite de fibrilație atrială.”

Fibrilația atrială contribuie la mai mult de 150.000 de decese în Statele Unite în fiecare an, informează Centrele federale pentru controlul și prevenirea bolilor, rata de deces fiind în creștere de peste 20 de ani.

Pentru a afla mai multe despre ceea ce pacienții considerau că este deosebit de important de studiat despre această boală, cercetătorii au organizat o sesiune de brainstorming în 2014. Pacienții au spus că cercetarea factorilor declanșatori individuali ai FA a fost prioritatea lor principală, dând naștere studiului I-STOP-AFib, care a permis persoanelor să testeze orice presupus factor declanșator al FA. Au participat aproximativ 450 de persoane, dintre care mai mult de jumătate (58%) au fost bărbați, iar majoritatea covârșitoare a acestora erau de culoare albă (92%).

Participanții la studiul clinic randomizat au utilizat un dispozitiv mobil de înregistrare a electrocardiogramei împreună cu o aplicație de telefon pentru a înregistra potențialele factori declanșatori, cum ar fi consumul de alcool și cofeină, dormitul pe partea stângă sau somnul insuficient, consumul unei mese mari, o băutură rece sau respectarea unei anumite diete, practicarea de exerciții fizice sau orice altceva pe care îl considerau relevant pentru FA. Deși participanții au fost cei mai predispuși să selecteze cofeina ca declanșator, nu a existat nicio asociere cu FA. Cercetările recente de la UCSF au eșuat, în mod similar, să demonstreze o relație între cofeină și aritmii – dimpotrivă, anchetatorii au constatat că aceasta poate avea un efect protector.

Noul studiu a demonstrat că consumul de alcool a fost singurul factor declanșator care a dus în mod constant la un număr semnificativ mai mare de episoade de FA auto-raportate.

Metoda de testare individualizată, cunoscută sub numele de n-of-1, nu a validat factorii declanșatori selectați de participanți pentru FA. Dar participanții la studiu au raportat mai puține episoade de FA decât cei din grupul de control, iar datele sugerează că comportamente precum evitarea alcoolului ar putea reduce șansele de a avea un episod de FA.

“Acest studiu complet la distanță, fără site, bazat pe o aplicație mobilă, sperăm că va deschide calea pentru ca mulți cercetători și pacienți să efectueze experimente similare personalizate “n-of-1″ care pot oferi informații relevante din punct de vedere clinic, specifice individului”, a declarat Marcus.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend