De ce mă doare stomacul după ce mănânc?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

S-ar putea să fi mâncat mai mult decât ar permite stomacul

Experții spun că aceasta tinde să fie cea mai frecventă cauză a acestui tip specific de disconfort. „Sunt sigur că toți am avut acea situație în care am mâncat prea mult și am avut crampe de stomac”, afirmă Suneeta Krishnareddy, MD, MS, profesor asistent de medicină la facultatea de boli digestive și hepatice de la Columbia University Medical Center. „De obicei disconfortul este cauzat doar de întinderea stomacului. Este un organ foarte întins – pentru că există prea multă mâncare acolo.” Această întindere a stomacului se poate întâmpla și din cauza bacteriilor din tractul gastrointestinal care încearcă să te ajute să descompui alimentele, care pot provoca gaze și distensie. Această întindere la unii oameni provoacă durere sau crampe”, explică ea.

Pentru a fi foarte clar, nu spunem că este ceva inerent în neregulă cu faptul că cineva mănâncă uneori „mult” (și această definiție variază de la persoană la persoană). Mâncarea trecută de punctul de plinătate în unele ocazii poate fi o parte a unei relații normale cu mâncarea. Dar dacă ai de-a face cu crampe la stomac după ce ați mâncat des și crezi că se întâmplă din cauză că vă este greu să nu mâncați o cantitate normală, discutați cu un medic, terapeut sau un dietetician.

S-ar putea să ai o intoleranță alimentară.

Dacă descoperi că crampele se întâmplă după ce mănânci anumite lucruri, este posibil să ai intoleranță la o anumită substanță alimentară. Vinovații obișnuiți ai intoleranțelor sunt alimentele care sunt desemnate ca oligo-, di- și monozaharide și polioli fermentabili, „care este o denumire elegantă pentru carbohidrații slab digerabili”, spune dr. Ahuja. Exemplele includ fructe precum mere și pere, legume precum conopida și linte și produse lactate. De fapt, problemele de procesare a lactozei (zahărul din lactate) este cel mai frecvent tip de intoleranță alimentară, potrivit Cleveland Clinic.

Pe lângă faptul că suferi de dureri abdominale atunci când mâncați anumite alimente, s-ar putea să te confrunţi și cu simptome precum greață, balonare, gaze, vărsături, arsuri la stomac, diaree și multe altele. Diferite persoane pot fi intolerante la aceeași mâncare în diferite măsuri. De exemplu, cineva care este ușor intolerant la lactoză poate să digere brânza și iaurtul, dar nu lapte. Iar cineva cu o intoleranță severă poate să nu poată digera foarte bine nicio formă de lactate.

S-ar putea să ai o alergie alimentară.

O alergie alimentară este un pas în creșterea severității de la o intoleranță alimentară. Dacă ai o reacție alergică la un aliment, înseamnă că sistemul tău imunitar a identificat greșit acel aliment ca fiind un invadator potențial dăunător. Această apărare a sistemului imunitar este ceea ce duce la simptome precum crampe abdominale, furnicături sau mâncărime la nivelul gurii, urticarie și mâncărime corporală generală, umflături faciale, diaree, greață și vărsături și chiar probleme de respirație care pot pune viața în pericol.

Cei mai frecvenți alergeni alimentari sunt proteinele din laptele de vacă, ouăle, arahidele, grâul, soia, peștele, crustaceele și nucile.

Este posibil să ai sindromul intestinului iritabil

În afară de durerile abdominale (care uneori se întâmplă după masă și se pot îmbunătăți după defecaţie), simptomele sindromului intestinului iritabil pot include exces de gaze, balonare, diaree sau constipație (sau perioade alternante ale ambelor) și mucus în scaun.

Persoanele cu sindromul intestinului iritabil pot avea intestin gros care se contractă mai puternic și mai frecvent atunci când mănâncă o masă.

Este posibil să ai o boală inflamatorie intestinală

Este un termen general pentru două afecțiuni care provoacă ambele inflamații cronice ale diferitelor părți ale tractului digestiv: boala Crohn și colita ulcerativă. Persoanele cu oricare tip de boală inflamatorie intestinală suferă adesea perioade de remisie urmate de reapariții.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) explică faptul că boala Crohn afectează de obicei partea intestinului subțire care se întâlnește cu intestinul gros, dar petele caracteristice de inflamație pe care le provoacă pot fi de oriunde de la gură la rect. Colita ulcerativă, pe de altă parte, afectează porțiuni continue ale intestinului gros și / sau rectului, mucoasa interioară devenind inflamată.

Dacă ai boala Crohn, este posibil să te confrunţi cu crampe abdominale, diaree și scădere în greutate și ai putea avea, de asemenea, simptome suplimentare, cum ar fi oboseală, greață, dureri articulare și anemie. În cazul colitei ulcerative, cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale și diareea (care conțin în mod specific sânge sau puroi), deși este posibil să ai şi probleme precum oboseala, greața, anemia și nevoia urgentă de a folosi baia.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend