Durerea de sân


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Durerea mamară (mastalgia) poate fi descrisă ca o sensibilitate, o durere pulsatilă, ascuțită, înjunghiată, înjunghiată, arzătoare sau o senzație de tensiune în țesutul mamar. Durerea poate fi constantă sau poate apărea doar ocazional și poate apărea la bărbați, femei și persoane transgender.

Durerea mamară poate varia de la ușoară la severă. Poate să apară:

Doar câteva zile pe lună, în cele două-trei zile premergătoare unei perioade menstruale. Această durere normală, ușoară până la moderată, afectează ambii sâni.
O săptămână sau mai mult în fiecare lună, începând înainte de menstruație și, uneori, continuând pe parcursul ciclului menstrual. Durerea poate fi moderată sau severă și afectează ambii sâni.
Pe parcursul întregii luni, fără legătură cu un ciclu menstrual.
La bărbați, durerea mamară este cel mai frecvent cauzată de o afecțiune numită “ginecomastie” . Aceasta se referă la o creștere a cantității de țesut al glandei mamare care este cauzată de un dezechilibru al hormonilor estrogen și testosteron. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sâni, uneori în mod inegal.

La femeile transsexuale, terapia hormonală poate provoca dureri de sân. La bărbații transsexuali, durerea de sân poate fi cauzată de cantitatea minimă de țesut mamar care poate rămâne după o mastectomie.

De cele mai multe ori, durerea de sân semnalează o afecțiune mamară necanceroasă (benignă) și rareori indică un cancer de sân. Durerea de sân inexplicabilă care nu dispare după unul sau două cicluri menstruale sau care persistă după menopauză, sau durerea de sân care nu pare a fi legată de schimbările hormonale trebuie evaluată.

Simptome


Durerea mamară poate fi ciclică sau neciclică. Ciclică înseamnă că durerea apare după un tipar regulat. Neciclică înseamnă că durerea este constantă sau că nu există un tipar regulat. Fiecare tip de durere mamară are caracteristici distincte.

Caracteristicile durerii mamare

Durere ciclică la sân
Legate în mod clar de ciclul menstrual și de schimbarea nivelului hormonal
Descrise ca fiind plictisitoare, grele sau dureroase
Adesea însoțită de umflarea sânilor, plinătate sau umflături.
Afectează, de obicei, ambii sâni, în special porțiunile superioare, exterioare, și poate iradia la subraț
Se intensifică în timpul celor două săptămâni care precedă începutul perioadei menstruale, apoi se atenuează după aceea
Este mai probabil să afecteze persoanele de 20 și 30 de ani, precum și persoanele de 40 de ani care trec la menopauză

dureri de sân non-ciclice
Fără legătură cu ciclul menstrual
Descrisă ca o senzație de apăsare, arsură, înjunghiere sau durere
Constantă sau intermitentă
Afectează de obicei un singur sân, într-o zonă localizată, dar se poate răspândi mai difuz pe tot sânul
La femei, cel mai probabil să apară după menopauză


Durerea extramamară


Termenul “extramamar” înseamnă “în afara sânului”. Durerea mamară extramamară a sânului se simte ca și cum ar începe în țesutul mamar, dar sursa ei este de fapt în afara zonei sânului. Tractarea unui mușchi din piept, de exemplu, poate provoca durere în peretele toracic sau în cutia toracică care se răspândește (radiază) în sân. Artrita care implică cartilajul din piept, cunoscută și sub numele de costocondrită, poate provoca, de asemenea, durere.

Când trebuie să consultați un medic


Faceți o programare la medic dacă durerile la sân:

  • Continuă zilnic pentru mai mult de câteva săptămâni
  • Apare într-o anumită zonă specifică a sânului
  • Pare să se înrăutățească în timp
  • Interferează cu activitățile zilnice
  • Vă trezește din somn


Riscul de cancer de sân este foarte scăzut la persoanele al căror simptom principal este durerea de sân, dar dacă medicul recomandă o evaluare, este important să o urmați.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend