Efecte potențiale ale consumului aditivilor alimentari


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În ciuda protocoalelor stricte de siguranță pe care le supun aditivii alimentari artificiali, consumatorii se pot îngrijora de efectele pe termen lung ale acestor ingrediente asupra sănătății.

Sănătatea intestinelor

Până în prezent, există puține dovezi că aditivii alimentari artificiali aprobați pentru utilizare de către FDA vă afectează sănătatea intestinului sau digestia. Acestea fiind spuse, creșterea tulburărilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), boala Crohn și disbioza intestinului, împreună cu creșterea alimentelor foarte procesate, i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă există o legătură între sănătatea intestinului și alimentele artificiale aditivi.

Unele cercetări preliminare efectuate la șoareci sugerează că a consuma îndulcitori artificiali poate reduce diversitatea bacteriilor intestinale și, teoretic, poate duce la probleme digestive – deși nici o cercetare nu leagă în mod direct aditivii alimentari artificiali de sănătatea intestinală slabă la om. Rețineți că microbiomul uman diferă foarte mult de animale, ceea ce poate duce la diferențe în modul în care îndulcitorii artificiali sunt metabolizați. De asemenea, majoritatea acestor studii nu sunt bine controlate și utilizează doze semnificativ mai mari decât cele pe care le-ar consuma omul mediu. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări.

De asemenea, unele studii la șoareci au arătat că polisorbatul 80 (un emulgator) și dioxidul de titan (un colorant alimentar) pot duce la modificări ale diversității microbiomului intestinal. În special, creșterea bacteriilor care reduc sulfatul poate exacerba simptomele IBS. Cu toate acestea, nu se știe dacă aceste efecte se aplică oamenilor, care au sisteme digestive diferite de șoareci. Sunt necesare studii pe termen lung la om pentru a înțelege pe deplin efectele aditivilor alimentari artificiali asupra sănătății umane . Dacă credeți că ați putea fi sensibil la anumiți aditivi alimentari, cel mai bine este să lucrați cu un profesionist din domeniul sănătății specializat în tulburări digestive.

Creștere în greutate

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari populari, dar în timp ce unii îi folosesc ca soluție la o dietă bogată în zahăr, alții cred că pot face mai mult rău decât bine. Cunoscuți și sub numele de îndulcitori non-nutritivi, îndulcitorii artificiali conțin zero calorii, dar adaugă dulceață alimentelor și băuturilor. Soiurile populare includ aspartam, acesulfam K, zaharină și sucraloză. Deși conțin zero calorii, se crede că îndulcitorii artificiali pot contribui la creșterea în greutate prin modificarea microbiomului intestinal, ducând la modificări ale metabolismului și reglării hormonilor. Cu toate acestea, majoritatea îndulcitorilor artificiali nu ajung în intestinul inferior unde există microbiomul intestinal. Prin urmare, este puțin probabil ca îndulcitorii artificiali să schimbe microbiomul intestinal și niciun studiu nu a arătat că îndulcitorii artificiali cauzează creșterea în greutate. De fapt, niciun studiu nu a constatat nicio diferență în coloniile de bacterii intestinale atunci când utilizatorii au consumat o cantitate normală (în limita recomandărilor zilnice acceptabile) de îndulcitori artificiali.

În plus, unii teoretizează că îndulcitorii artificiali ar putea să nu semnaleze eliberarea hormonilor de reglare a foamei în același mod ca zahărul, ceea ce duce la creșterea foametei și a consumului de alimente. În multe cazuri, alți factori de confuzie (de exemplu, aportul alimentar total, istoricul dietelor și activitatea fizică) pot influența, de asemenea, creșterea în greutate sau pierderea în greutate. În plus, rezultatele pot varia în funcție de proiectarea studiului și de factorii externi care sunt controlați. Din cauza acestor variații, au existat o mulțime de cercetări conflictuale. De exemplu, o serie de studii transversale la om arată o asociere dependentă de doză între aportul de îndulcitor artificial și indicele de masă corporală (IMC), totuși numeroase studii clinice și meta-analize au arătat că îndulcitorii artificiali pot ajuta la scăderea în greutate. În plus, o meta-analiză recentă în British Medical Journal nu a arătat nicio relație între consumul de îndulcitor artificial și IMC. Autorii au ajuns la concluzia că sunt necesare studii de calitate superioară, pe termen lung. Una peste alta, cercetarea continuă este justificată.

Cancer

Unii aditivi alimentari artificiali pot fi asociați cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer. În special, o dietă bogată în nitriți și nitrați, care se găsesc în mod obișnuit în carnea procesată, a fost legată de un risc crescut de cancer colorectal. În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigenă pentru oameni din cauza cercetărilor crescute care arată o relație dependentă de doză între consumul de carne procesată și riscul de cancer colorectal. Bisfenolul A (BPA), un aditiv care se găsește în mod obișnuit în ambalajul alimentelor, a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de cancer și perturbări endocrine.

Deși acum este interzis în produsele pentru copii, acesta poate fi găsit în unele sticle de apă, cutii și alte ambalaje. Cercetările limitate conectează direct alți aditivi alimentari la un risc crescut de cancer. Cu toate acestea, o dietă foarte procesată este asociată cu un risc mai mare de cancer în general, deși nu este clar dacă aditivii alimentari joacă un rol în acest sens. Cele mai eficiente strategii pentru reducerea riscului de cancer includ evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, menținerea activă și urmarea unei diete hrănitoare bogate în fibre, fructe și legume.

Sănătatea copiilor

Unii consumatori se întreabă dacă anumiți aditivi alimentari artificiali, cum ar fi coloranții alimentari, duc la hiperactivitate, tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) sau tulburare a spectrului autismului (ASD) la copii. Coloranții și aromele alimentare artificiale sunt folosite pentru a spori aspectul și gustul multor produse alimentare, în special cele destinate copiilor. Deși există opțiuni naturale, culorile și aromele artificiale sunt de obicei utilizate datorită vibrației și costului redus. Deși multe grupuri și diete, cum ar fi dieta Feingold, susțin că aditivii alimentari artificiali provoacă probleme de comportament sau tulburări de neurodezvoltare la copii, puține cercetări susțin acest lucru. Cu toate acestea, BPA este un perturbator endocrin care poate duce la probleme de dezvoltare la sugarii în creștere. Ca atare, a fost interzisă în biberoane, cupe sippy și pachete care conțin formule pentru sugari. Căutați produse pe care scrie „fără BPA” pe etichetă.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend