Efectul schimbărilor climatice asupra astmului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Schimbările climatice provoacă deja schimbări substanțiale în ceea ce privește temperatura, calitatea aerului și a apei, iar acestea se vor agrava în următoarele decenii. În consecință, sănătatea umană va fi aproape sigur afectată, în special în ceea ce privește alergiile respiratorii, cum ar fi astmul.

Astmul este o afecțiune pulmonară cronică caracterizată prin perioade de respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație – în special în cazul unui atac astmatic. Astfel de atacuri pot fi ușor de gestionat cu ajutorul inhalatoarelor și pot fi minimizate prin medicație pe termen lung.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Atacurile de astm tind să fie cauzate de poluanți și alergeni, inclusiv polenul sau părul de animale, gazele de eșapament (poluarea din trafic) și poluarea atmosferică (cum ar fi cele cauzate de incendii), particule în suspensie și niveluri ridicate de ozon. Este important de remarcat faptul că prevalența astmului a crescut în ultimele decenii și va continua să crească.

Schimbările climatice și astmul


Schimbările climatice vor avea în mod inevitabil un impact asupra sănătății umane în general. Modificările ecosistemului, de exemplu, vor afecta transmiterea prin vectori a anumitor boli, cum ar fi malaria și boala Lyme. Calitatea apei și disponibilitatea apei dulci se vor schimba, crescând astfel probabilitatea de apariție a holerei și a proliferării algelor dăunătoare. În cele din urmă, calitatea aerului și nivelurile de poluare se vor schimba, ceea ce va crește probabilitatea apariției alergiilor respiratorii, inclusiv a astmului.

Care este impactul schimbărilor climatice asupra sănătății noastre?


În special în ceea ce privește calitatea aerului, schimbările climatice au produs deja un efect notabil, iar acest lucru se va înrăutăți, în special în țările în curs de dezvoltare, pe măsură ce acestea devin mai dependente de combustibilii fosili. Chiar și națiunile dezvoltate care se îndepărtează de combustibilii fosili vor continua să vadă efectul schimbărilor climatice globale asupra calității aerului din cauza creșterii temperaturii și a efectelor devastatoare suplimentare pe care le pot provoca, cum ar fi incendiile de pădure și arderea intenționată a pădurilor/câmpurilor, smogul (din cauza poluării din trafic) și nivelurile globale de ozon la nivelul solului.

Climatele mai calde cresc, de asemenea, probabilitatea de apariție a furtunilor. Acestea, atunci când au loc în sezonul cu mult polen, pot exacerba alergiile la polen, praf și mucegai, crescând prevalența atacurilor astmatice. În plus, temperaturile mai ridicate favorizează dezvoltarea mucegaiului în interiorul locuințelor, care pot fi, de asemenea, factori declanșatori pentru astm și alte alergii.

De ce va crește cantitatea de polen?

Plantele folosesc CO2 atmosferic pentru a face fotosinteză și produc O2 pentru a reface aerul. Deși acesta este un mod natural de a “absorbi” excesul de CO2 din aer pentru a-l purifica (multe națiuni plantează milioane de copaci pentru a realiza acest lucru), acest lucru prezintă unele provocări notabile pentru numărarea polenului.

În special, cantitățile mari de CO2 din atmosferă pot duce la o creștere mai rapidă și mai mare a plantelor, ceea ce sporește potența polenului, precum și la perioade de înflorire mai timpurii și mai intense.

În cele din urmă, distribuția geografică a anumitor plante și ierburi din țările mai calde va migra de la tropice către climatele mai reci, introducând astfel noi specii de plante alergenice, inclusiv ambrozia (o plantă foarte alergenică).

Nu doar copacii și florile provoacă creșterea numărului de polen. Multe varietăți de ierburi subtropicale care înfloresc la începutul primăverii vor fi, de asemenea, foarte afectate de schimbările climatice. Aceste ierburi răspund la temperaturi mai ridicate și, odată cu creșterea temperaturilor globale, aceste specii vor înflori mai devreme și mai pronunțat, ceea ce va duce la un număr de polen mai devreme și mai puternic.

În plus, astfel de schimbări sunt mai pronunțate în zonele urbane, cu o creștere mai mare a CO2 și a temperaturilor, în comparație cu zonele rurale. Astfel, cei care locuiesc în orașe pot suferi mai mult decât cei din zonele rurale în ceea ce privește astmul, pe măsură ce clima continuă să se schimbe.

Pe lângă nivelurile crescute de poluare și alergeni, se crede că schimbările climatice au, de asemenea, un impact asupra sistemului imunitar. Temperaturile mai ridicate sunt legate de creșterea legării imunoglobulinei (în special a IgE) și de faptul că anumiți polenuri, de exemplu, polenul de mesteacăn, se leagă cu o afinitate mai mare de IgE.

Creșterea nivelului de CO2 duce la creșterea nivelului de Amb a 1 (un alergen polenic) din ambrozie, care se leagă de IgE. În plus, pe măsură ce clima se schimbă, frecvența crescută a furtunilor va crește și mai mult nivelurile de polen cauzate de ruperea mecanică și osmotică a polenului, ceea ce va duce la formarea de bioaerozoli și la răspândirea mai frecventă a acestuia în aer.

Nu doar nivelurile de polen sunt în creștere, ci și alți poluanți care pot provoca astm sau exacerba crizele de astm. Inhalarea ozonului este o cauză cunoscută de disfuncție pulmonară acută și de creștere a reactivității căilor respiratorii cauzată de leziuni și inflamații ale căilor respiratorii. Chiar și o creștere de 50 de părți pe miliard (50ppb) timp de o oră duce la o creștere a respirației șuierătoare și a strângerii toracice la copii, nivelurile mai ridicate necesitând medicație de urgență.

În combinație cu poluarea atmosferică cauzată de ozon, particule, particule de gaze de eșapament diesel (poluarea din trafic; smog), dioxizi de azot și de sulf, toate acestea cresc permeabilitatea căilor respiratorii care permit infiltrarea și intrarea în plămâni a alergenilor, cum ar fi polenul și praful, provocând o inflamație sporită/crize astmatice la persoanele predispuse. În plus, anumiți poluanți specifici din aer se pot lipi de fapt de suprafața boabelor de polen, ceea ce poate potența proprietățile alergenice ale polenului, de exemplu.

Rezumat


În concluzie, creșterea temperaturilor globale, a nivelului de CO2 și de ozon va crește nivelul de poluare și de alergeni din atmosferă, ceea ce va crește prevalența astmului. Este nevoie de măsuri drastice de reducere imediată a nivelurilor de emisii de gaze cu efect de seră și de poluare pentru a se asigura nu numai că schimbările climatice nu se agravează, ci și că consecințele nefaste asupra sănătății umane sunt atenuate înainte ca problemele substanțiale de sănătate să înceapă să se materializeze.

Deși chiar și cele mai drastice măsuri ar putea dura zeci de ani pentru ca astfel de efecte să se reducă la minimum (și chiar și atunci, multe națiuni vor continua să pompeze emisii de gaze cu efect de seră și de particule), obiceiurile personale, cum ar fi evitarea polenului și menținerea unui control al medicației pe termen lung, pe lângă faptul că persoanele afectate trebuie să aibă mereu asupra lor medicamente de urgență, sunt extrem de necesare pentru persoanele afectate.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend