Efectul vaccinării în masă asupra mortalității COVID-19 în Israel


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O echipă de oameni de știință din Israel și SUA a examinat recent eficacitatea vaccinării împotriva coronavirusului 2019 (COVID-19) în reducerea riscului de deces în rândul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani. Aceștia observă că, în ciuda relaxării impusă de guvern în ceea ce privește măsurile de control nefarmaceutic, vaccinul a salvat mai multe vieți decât se aștepta prin eficacitatea vaccinului la nivel individual. Studiul este disponibil în prezent pe serverul de preprinturi medRxiv*.

Context


În decembrie 2020, Israelul a început campaniile de vaccinare în masă împotriva COVID-19 prin desfășurarea unui vaccin BNT162b2 bazat pe ARNm dezvoltat de Pfizer/BioNTech. Cu toate acestea, în ciuda vaccinării rapide a populației adulte, țara nu a putut atinge pragul de imunitate de turmă. Mai mult, la scurt timp după începerea campaniei de vaccinare, guvernul a ordonat relaxarea măsurilor de control non-farmaceutic (purtarea de măști, distanțarea socială, restricțiile de circulație, închiderea locului de muncă, închiderea etc.).

Deoarece campania de vaccinare a acordat inițial prioritate doar adulților în vârstă, iar acceptarea vaccinului nu a fost uniformă în rândul diferitelor grupuri etnoreligioase, a rămas îngrijorarea dacă vaccinul ar putea determina protecția necesară pentru întreaga populație.

În studiul actual, oamenii de știință au examinat eficacitatea vaccinării COVID-19 la nivelul populației din Israel. Mai mult, ei au comparat eficacitatea din lumea reală cu modelele bazate pe eficacitatea dovedită a vaccinului.

Impactul COVID-19 asupra excesului de mortalitate în 2020 a variat foarte mult în Europa
Oamenii de știință au estimat numărul de decese care au avut loc în rândul persoanelor de peste 70 de ani în perioada în care cel puțin 90% din populația studiată a fost vaccinată timp de mai puțin de șapte luni. Studiul a fost realizat înainte de introducerea variantei delta a coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) în Israel. Mai exact, aceștia au estimat decesele reale și decesele preconizate cu sau fără vaccinare în rândul persoanelor de peste 70 de ani.

Observații importante


În timpul perioadei de studiu, au avut loc în total 370 de decese cauzate de COVID-19 în rândul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani. În aceeași perioadă, 930 de decese legate de COVID-19 au avut loc în rândul populației totale.

Pe baza ratei de vaccinare și a eficacității vaccinului la nivel individual, numărul așteptat de decese cauzate de COVID-19 în populația studiată a fost estimat la 408. În mod similar, pe baza unei situații ipotetice de nevaccinare și a unor măsuri de control relaxate, numărul așteptat de decese în populația studiată a fost estimat la 5120.

În timpul perioadei de studiu, au apărut în total 1119 cazuri confirmate de COVID-19 în populația studiată. Distribuția cazurilor și a deceselor a rămas similară în toate grupele de vârstă înainte și în timpul perioadei de studiu.

Semnificația studiului


Rezultatele studiului arată că vaccinul COVID-19 BNT162b2 a salvat mai multe vieți decât se aștepta prin eficacitatea vaccinului la nivel individual. Cu alte cuvinte, vaccinarea a 90% din populația în vârstă este suficientă pentru a reduce mortalitatea legată de COVID-19. Este important faptul că această reducere a mortalității a fost obținută chiar și după relaxarea măsurilor de control impusă de guvern.

După cum au menționat oamenii de știință, studiul nu include cazurile și decesele cauzate de varianta delta a SARS-CoV-2, care este mai infecțioasă, mai virulentă și mai rezistentă la vaccinare decât varianta alfa care circula anterior. Astfel, rămâne neclar câte vieți ar putea salva vaccinul de la infecția delta, mai mortală.

În plus, studiul nu examinează eficacitatea pe termen lung a vaccinării. În acest context, există dovezi care sugerează că eficacitatea vaccinurilor COVID-19 scade în timp. Astfel, concluziile studiului actual nu sunt suficiente pentru a răspunde dacă vaccinul va rămâne eficient timp de mulți ani împotriva variantelor virale nou apărute.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend