Eficacitatea vaccinării COVID-19 în timpul predominanței variantei Delta


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Actuala pandemie cauzată de coronavirusul 2019 (COVID-19) continuă să distorsioneze viețile prin apariția unor noi variante îngrijorătoare (COV). Se crede că agentul patogen cauzal, noul coronavirus 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), a apărut dintr-o sursă zoonotică și s-a răspândit rapid la om prin intermediul picăturilor respiratorii și al contactului față în față. În plus, a fost documentată transmiterea pe calea aerului, în special prin aerosoli.

Astfel de virusuri evoluează în mod continuu pe măsură ce apar modificări ale codului genetic în timpul replicării genomului, dând astfel naștere la variante. O variantă adăpostește una sau mai multe mutații care o diferențiază de alte variante ale aceluiași virus. Recent, preocupările legate de apariția variantei delta au pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor COVID-19 împotriva noilor COV. În plus, datele privind eficacitatea vaccinului COVID-19 (VE) și factorii determinanți ai ratelor de infecție în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății în perioadele de predominanță a variantei delta sunt limitate.

Studiul


Un nou studiu publicat în serverul medRxiv* preprint a investigat eficacitatea continuă a vaccinării cu COVID-19 în timpul predominanței variantei delta într-un mediu sanitar divers și urban.

Studiul de față a presupus un program de vaccinare COVID-19 pentru angajați întreprins într-un sistem de asistență medicală comunitară din Massachusetts – cu vaccinul Pfizer începând la 16 decembrie 2020; Moderna la 23 decembrie 2020; și J&J/Janssen în februarie 2021.

Vaccinarea a fost disponibilă pentru toți lucrătorii, indiferent de locul de muncă, începând cu 29 decembrie 2020. În plus, la 16 august 2021 a fost anunțat un mandat care prevedea ca toți angajații să primească ultima doză până la 18 octombrie 2021, cu excepția cazurilor cu o scutire religioasă sau medicală aprobată.

Toți lucrătorii din domeniul sănătății aflați în activitate au fost urmăriți de la 16 decembrie 2020 până la 30 septembrie 2021, cu excepția celor cu infecție anterioară cu COVID-19 din analizele principale. Rezultatul principal a avut un test pozitiv de reacție în lanț a polimerazei (PCR) în timpul perioadei de studiu, documentat de către departamentul de sănătate ocupațională al sistemului de sănătate.

Pentru fiecare lucrător din domeniul sănătății, zilele-persoană la risc au fost calculate și clasificate în funcție de statutul de vaccinare. Zilele-persoană de urmărire ale unui lucrător din domeniul sănătății au fost cenzurate la sfârșitul perioadei de studiu, sau la data încheierii studiului, la data la care a fost testat pozitiv pentru COVID sau la data la care a primit a treia doză de vaccin, în funcție de care dintre acestea a fost prima.

Constatări


În total, 4 615 lucrători din domeniul sănătății, cu o vârstă medie de 45,0±13,3 ani (predominanță feminină – 76,0%), au contribuit la 1 152 486 de zile-persoană cu risc în perioada de studiu. Patruzeci și cinci la sută din populația studiată nu era de culoare albă. Dintre participanți, 4.418 (95,7%) au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19 până la sfârșitul studiului. Dintre aceștia, 58,3% au primit Moderna; 39,4% Pfizer; 2,3% J&J/Janssen; și unul (0,02%) a primit doze mixte de J&J/Janssen și Moderna.

În urma ajustării multivariabile, eficacitatea vaccinului a fost estimată la 82,3% în cazul lucrătorilor din domeniul sănătății complet vaccinați pe întreaga perioadă de studiu.

O analiză secundară care a limitat perioada de studiu pe baza predominanței variantei delta în Massachusetts a descris o rată de incidență de 5,8/10.000 – ceea ce a însemnat 15 evenimente din 25.910 zile-persoană pentru persoanele nevaccinate – 1,3/10.000 – ceea ce a însemnat 39 de evenimente din 308.267 zile-persoană, pentru 14 zile după ce au fost complet vaccinați. Prin aceasta, s-a dedus o eficacitate ajustată a vaccinului de 76,5%.

La examinarea a 423 de lucrători din domeniul sănătății care au contractat infecția înainte de vaccinare, rata de reinfectare a fost nulă. Aceasta a descris un număr de 74 557 de zile-persoană fără reinfecție – începând cu zece zile după infecția inițială și cenzurând la data primirii primei doze de vaccin. În plus, lucrătorii din domeniul sănătății infectați anterior nu au prezentat niciun eveniment de infectare de tip “breakthrough” după vaccinare.

Concluzie


Studiul de față este primul studiu de acest tip în mediile de asistență medicală care proiectează eficacitatea continuă a vaccinului în timpul predominanței variantei delta. Rezultatele oferă, de asemenea, dovezi suplimentare ale imunității dobândite în mod natural. În acest studiu, eficacitatea vaccinului a fost de 76% împotriva variantei delta, ceea ce a fost aproape echivalent cu datele anterioare care au proiectat o eficacitate de 66%.

Punctele forte ale acestui studiu au inclus luarea în considerare a covariatelor și a prejudecăților informaționale, cum ar fi datele demografice și incidența de fond; includerea unei populații de studiu multietnice; criterii de screening COVID-19 coerente; și registre de vaccinare bine validate. Limitarea acestui studiu a fost faptul că nu a examinat eficacitatea vaccinurilor producătorilor individuali.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend