Eficacitatea vaccinului COVID-19 nu este afectată prea mult de varianta Delta, sugerează cercetarea


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

A redus varianta Delta (B.1.617.2) eficacitatea vaccinului? Dacă îl întrebați pe Ian Foster de la Argonne National Laboratory și colegii săi, răspunsul este nu chiar așa. O nouă cercetare publicată în serverul preprint medRxiv* sugerează că vaccinurile aprobate în Statele Unite sunt stabile și performante.

Delta a depășit varianta Alpha ca fiind cel mai dominant virus coronavirus respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) în Statele Unite. Aceasta a provocat un val de îngrijorare la sfârșitul verii 2021, după ce au fost raportate cazuri de infecții descoperite la persoane vaccinate.

Statele Unite rămân țara cu cel mai mare număr de cazuri și decese cauzate de infecția cu coronavirusul 19 (COVID-19). În ultimele 28 de zile, au fost înregistrate peste 4 milioane de cazuri de coronavirus și peste 48.000 de decese.

Cercetătorii sugerează că vaccinurile reprezintă o măsură excelentă de protecție împotriva Delta, deoarece este puțin probabil ca varianta Delta să se sustragă în mod semnificativ imunității induse de vaccin. În plus, diferențele în ceea ce privește eficiența vaccinului provin probabil din vârstele persoanelor vaccinate.

“În urma acestor date, concluzionăm că nu există dovezi că varianta Delta scapă imunității oferite de vaccinurile COVID-19 utilizate în SUA și că, prin urmare, nu există dovezi că această variantă provoacă infecții suplimentare de pătrundere, în plus față de infecțiile deja așteptate din cauza eficacității și eficacității imperfecte cunoscute a vaccinurilor COVID-19 disponibile”, a scris echipa.

Detalii despre studiu


Cercetătorii au folosit surse de date de la autoritățile de sănătate publică din 7 state, 5 comitate și Districtul Columbia pentru a colecta rezultatele testelor COVID-19. Ei au grupat rezultatele pe baza statutului de vaccinare între 15 mai și 15 septembrie 2021.

Perioada de timp a fost aleasă deoarece varianta Delta a devenit mai răspândită în Statele Unite. Ca urmare, transmiterea sa în întreaga țară a atins aproape 100% la sfârșitul lunii august 2021.

Eficacitatea vaccinului nu s-a diminuat în prezența variantei Delta

Eficacitatea vaccinului a rămas ridicată pe întreg teritoriul Statelor Unite de la jumătatea lunii mai până la sfârșitul lunii august 2021.

Doar Washington D.C. a prezentat o ușoară scădere a eficacității vaccinului la sfârșitul lunii iunie, deși această variație ar putea fi cauzată de un număr redus de teste în această zonă.

De la începutul până la jumătatea lunii iulie, a existat o ușoară scădere a eficacității vaccinului în aproape toate zonele studiate. Cu toate acestea, scăderea eficienței vaccinului a fost recuperată până la începutul lunii septembrie.

În rândul comitatelor individuale din SUA plus Washington D.C., nu există o tendință de scădere a eficacității vaccinului, ceea ce ar fi de așteptat dacă varianta Delta ar putea evita anticorpii induși de vaccin. “În schimb, datele arată fluctuații [ale eficacității vaccinurilor], unele în creștere, altele în scădere, unele chiar oscilante, iar acestea sunt probabil determinate de factori demografici și de mediu care afectează statisticile de vaccinare…”, au explicat cercetătorii.

Datele la nivel de stat au arătat un aspect similar: nu s-a observat o scădere continuă a eficacității vaccinurilor.

Diferențe legate de vârstă în cohortele de vaccinare


Cercetătorii au clasificat datele privind populațiile vaccinate în funcție de vârstele de 12-18 ani, 18-65 de ani și 65 de ani și peste. Făcând acest lucru le-a permis să analizeze vârsta medie a individului vaccinat.

Vârsta medie a individului vaccinat a scăzut cu patru ani și trei luni în vara anului 2021. Astfel, eficacitatea vaccinului a crescut probabil pe măsură ce mai mulți adulți mai tineri au fost vaccinați în timpul răspândirii lui Delta.

Cercetătorii sugerează că absorbția crescută a vaccinării în timpul verii ar fi putut contribui la “recuperarea” eficacității vaccinului mai târziu.

În timp ce vârsta pare să joace un factor potențial în eficacitatea vaccinului, este posibil ca și alți factori să fie în joc. <mai sunt necesare cercetări care să analizeze schimbările demografice ale cohortelor vaccinate și nevaccinate, schimbările în comportamentul social sau efectele mediului pentru a oferi o explicație mai bună pentru fluctuațiile ușoare și temporare ale eficacității vaccinului.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend