Ceasurile nu mai sunt simple obiecte care arată ora. De când au apărut așa numitele smartwatch, tot mai multe funcții au fost incorporate într-un spațiu mic – putem vorbi direct la ceas, putem asculta muzică, avem acces la multiple aplicații, iar cele care ne ajută să ne menținem sănătoși fac din aceste device-uri instrumente deosebit de utile.

Mai nou, putem face determinări de tip pulsoximetrie (SaO2), putem determina tensiunea arterială sau realiza un traseu simplu EKG cu… ceasul de la mână. Un astfel de gadget ne ajută, pentru că la valori mai mici decât cele normale, el ne atenționează că ceva nu e în regulă și trebuie să dăm pe la medic. M-am jucat cu plăcere cu un Samsung Galaxy Watch 3, care integrează tot ce v-am zis și multe alte funcții. Voi detalia fiecare parametru, dar mai jos aveți și review-ul video pe care vi-l recomand.

SaO2 înseamnă concentrația în oxigen a țesuturilor periferice. În mod normal este peste 95%. Ceasul folosește senzorii de pe spate pentru a trimite lumini roșii și în infraroșu, calculând gradul de încărcare cu oxigen al hematiilor. Când valoarea e mai mică de 95%, e cazul să consultați un medic (poate fi o afectare pulmonară care scade oxigenarea, sau poate fi o probleme hematologică).

EKG vine de la electrocardiogramă. Da, ceasul poate face și asta, chiar dacă înregistrează un traseu basic, utilizând senzorii de pe spate plus un deget ce trebuie ținut pe un buton. Aici, device-ul își poate da seama dacă există o tulburare de ritm, spre exemplu fibrilația atrială, care poate avea efecte dramatice (se pot forma cheaguri de sânge ce pot migra în creier, dând accident vascular cerebral). Ceasul nu va interpreta modificări de tip infarct miocardic acut, iar dacă prezentați simptome tipice (durere în piept, amețeală, anxietate marcată, dispnee) mergeți imediat la medic.

Tensiunea arterială va fi luată tot cu ajutorul unor senzori, iar aici ceasul are nevoie de o calibrare inițială (veți folosi ideal un tensiometru cu manșetă mare, pe braț), dar aceasta se face destul de ușor. Mulți oameni stau pe tensiuni mari (normală este 120/70 mmHg la adult) și nu bagă de seamă, iar un asemenea device poate trage un semnal de alarmă, împingând omul la medic, pentru investigații.

Vă las să urmăriți și clipul video.

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.