EKG și monitorizarea tensiunii arteriale direct cu ceasul? E posibil?

Samsung Galaxy Watch 3

Ceasurile nu mai sunt simple obiecte care arată ora. De când au apărut așa numitele smartwatch, tot mai multe funcții au fost incorporate într-un spațiu mic – putem vorbi direct la ceas, putem asculta muzică, avem acces la multiple aplicații, iar cele care ne ajută să ne menținem sănătoși fac din aceste device-uri instrumente deosebit de utile.

Mai nou, putem face determinări de tip pulsoximetrie (SaO2), putem determina tensiunea arterială sau realiza un traseu simplu EKG cu… ceasul de la mână. Un astfel de gadget ne ajută, pentru că la valori mai mici decât cele normale, el ne atenționează că ceva nu e în regulă și trebuie să dăm pe la medic. M-am jucat cu plăcere cu un Samsung Galaxy Watch 3, care integrează tot ce v-am zis și multe alte funcții. Voi detalia fiecare parametru, dar mai jos aveți și review-ul video pe care vi-l recomand.

SaO2 înseamnă concentrația în oxigen a țesuturilor periferice. În mod normal este peste 95%. Ceasul folosește senzorii de pe spate pentru a trimite lumini roșii și în infraroșu, calculând gradul de încărcare cu oxigen al hematiilor. Când valoarea e mai mică de 95%, e cazul să consultați un medic (poate fi o afectare pulmonară care scade oxigenarea, sau poate fi o probleme hematologică).

EKG vine de la electrocardiogramă. Da, ceasul poate face și asta, chiar dacă înregistrează un traseu basic, utilizând senzorii de pe spate plus un deget ce trebuie ținut pe un buton. Aici, device-ul își poate da seama dacă există o tulburare de ritm, spre exemplu fibrilația atrială, care poate avea efecte dramatice (se pot forma cheaguri de sânge ce pot migra în creier, dând accident vascular cerebral). Ceasul nu va interpreta modificări de tip infarct miocardic acut, iar dacă prezentați simptome tipice (durere în piept, amețeală, anxietate marcată, dispnee) mergeți imediat la medic.

Tensiunea arterială va fi luată tot cu ajutorul unor senzori, iar aici ceasul are nevoie de o calibrare inițială (veți folosi ideal un tensiometru cu manșetă mare, pe braț), dar aceasta se face destul de ușor. Mulți oameni stau pe tensiuni mari (normală este 120/70 mmHg la adult) și nu bagă de seamă, iar un asemenea device poate trage un semnal de alarmă, împingând omul la medic, pentru investigații.

Vă las să urmăriți și clipul video.

Dă mai departe acest articol pe Facebook, Whatsapp sau Messenger, pentru a face împreună educație de calitate și a distribui lucruri utile.

Intră în comunitate

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate, toate oferite gratuit. Te aștept!

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Vasi Rădulescu
Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.
Send this to a friend