S-au ridicat mulți care au propus soluții miraculoase pentru schimbarea sistemului de sănătate: proceduri complexe, atent elaborate, modificări de legi, chestiuni de impact macro etc. Criticile bine fundamentate sunt mobilizatoare, dar trebuie să ținem cont de emițători și destinatari. În cazul nostru, emițători sunt mulți medici, precum și oameni din vechea gardă politică; veche dar care se tot vrea actuală, știți voi, celebra culoare roșu, precum și alți distinși demnitari și temnițari. Destinatar, din păcate, cel puțin în Sănătate, e unul singur. El e Vlad Voiculescu.
Să-l cunoaștem puțin pe Vlad
Vlad Voiculescu este cunoscut pentru Rețeaua, un mecanism ingenios de introducere a citostaticelor lipsă la noi, via trasee străine, îndeosebi cu punct de plecare Austria. Rețeaua a dat rezultate bune și, negreșit, a salvat multe vieți. Pe lângă asta, Vlad și-a pus la bătaie casa părinților, transformând-o în tabără pentru copiii bolnavi de cancer – proiectul MagiCamp. Cu pregătire economică, a trecut prin companii de top, căpătând experiență cât să conducă vreo filială de multinațională, dar a intervenit altceva. După dezastrul Achimaș, premierul Dacian Cioloș l-a ales pe Vlad Voiculescu pentru fruntea Ministerului Sănătății, în urmă cu aproximativ trei lui. Tânărul cu aspect de copil și spirit nobil, cunoscut pentru abilitățile sale de a lucra până la ore târzii, a debutat cu dreptul, alegând o altă abordare: o comunicare mai mult decât decentă cu presa, livrarea unor adevăruri de multe ori dureroase, o colaborare eficientă cu Dacian Cioloș și restul miniștrilor. Până la un punct a fost entuziasm și exuberanță. Chiar eu anunțam că Vlad Voiculescu va fi cu totul altceva, după ce Vlad Mixich sau Simona Tache prevesteau investirea lui la minister. Cred cu tărie și acum același lucru: e cu totul altceva. Dar e prea mic și, credeți-mă, în Sănătatea de la noi, buturuga mică nu poate răsturna carul mare. Nu poate. Carul e uriaș și nu e plin cu fân, e plin cu profesori inhibitori, cu manageri dubioși, cu oameni care au zeci de contracte imense cu statul, cu politicieni corupți până-n măduva oaselor, cu indivizi obișnuiți în poziții comode prin felurite birouașe. Ca să răstorni carul acesta, ai nevoie de mai mult decât un om bine intenționat.
Vlad a fost acuzat de lipsă de background în medicină (de parcă era obligatorie, în afară sunt oameni cu pregătire economică și pe sănătate) sau că nu are în cabinet medici care să-l sfătuiască. Fals. Vlad are medici acolo și ține constant legătura și cu alții. A mai fost acuzat că nu empatizează cu medicii, mai ales după scandalul gărzilor care tot nu sunt plătite în raport cu noile salarii actualizate de noua grilă. Aici sunt oarecum de acord, dar și empatia asta are părțile ei negative. Poți mulțumi repede pe toată lumea? Nu ai cum. Empatia cu unul poate însemna disprețul altuia, totul e subiectiv. Poate ai vrea să redresezi o problemă dar te lovești de Finanțe sau de alt compartiment greoi. E discutabil totul.
Nu vreau să fiu etichetat drept un lingușitor, nu e cazul. Știu că Vlad e un om extraordinar. Știu că are o mulțime de defecte. Știu că muncește pe rupte. Știu că e prins până peste cap în probleme serioase. Când crezi că ai rezolvat una, vine lipsa unor citostatice, vine un scandal la ANMDM, la Unifarm. Vin proteste din partea medicilor. E suficient ca să clachezi. Ai putea să spui că e mai bine să plece, dar nu cred că e asta soluția. Poate că vrem prea mult și prea repede. Să nu uităm că Vlad e de trei luni la minister. Să nu uităm că timp de 26 de ani, anumiți dubioși au furat de peste tot cât au putut și au distrus orice urmă de normalitate. Să avem și noi puțintică răbdare, vorba musiului, că nimic nu se repară peste noapte.
Cred că trebuie să vedem problemele pădurii și s-o îngrijim delicat, creangă cu creangă, frunză cu frunză, nu să-i doborâm toți copacii pentru că pare mai ușor așa. Îngrijirea asta cere timp, dar așa vom avea un organism viu și sănătos.
Cum văd eu lucrurile, departe de a mă da expert. Sunt doar un insider care se consumă teribil la fiecare neajuns din medicină:
- să nu tindem să dorim prea mult și prea repede, ce e forțat poate ceda ușor;
- relația medic-pacient e esențială, aici trebuie lucrat mult;
- empatie cu medicii și cu pacienții din partea oficialilor, atât cât e posibil;
- măsuri de bun simț, concrete, făcute constant, gradual;
- transparență, comunicare deschisă;
- hai să spunem și adevărurile, cu nume și prenume, atunci când le avem și știm ceva cu siguranță;
- înțelegerea rolului medicului în societate și respectul maxim pentru el din toate părțile;
- măsuri de normalizare în toate registrele și eliminare a umilinței pentru rezidenți;
- măsuri de creștere salarială fundamentată la care să participe și conducerile locale, doar medicul e afiliat unui sat / oraș / sector și participă la sănătatea locală, e de bun simț să existe colaborare între instituții și mecanisme mixte de remunerație; banii zboară repede spre biserici dar spre spitale ioc;
- programe de locuințe pentru rezidenți, chiar și doar temporare, dar suportate de stat / spitalul de bază prin linii de programe cu finanțare specială; e groaznic să iei 2000 de lei salariu și să dai 1200 pe o chirie; Militarii aveau cândva (cred că mai au) decontată plata chiriei. Medicii care luptă zi de zi pentru alte vieți sunt mai puțin importanți?
- asigurarea unei instruiri teoretice continue și la zi, cu alocarea unei sume o dată la jumătate de an, din care medicii să-și ia cărți de specialitate sau să-și plătească anumite congrese; Ministerul poate face un proiect web bine gândit, cu toate congresele actualizate, cu secțiune de cărți oficiale, poate chiar cu halate, papuci, stetoscoape – fiecare medic, pe baza unui card/cod, intră acolo și își ia constant ce are nevoie;
- module de training pentru medici și asistente, mai ales cu caracter relațional; cum comunici cu pacientul? cum dai vești? cum te porți cu cel care are cancer?
- ce medicamente sunt necesare în compartimentul X? hai să le avem mereu la dispoziție via Unifarm. Mereu. Să nu rămână copiii fără citostatice;
- transformarea Unifarm în companie centrală, excelent organizată, care să asigure orice, mereu.
- reconfigurarea asigurărilor. Nu ne putem ascunde după deget, contribuția la casă e absurdă acum. Nu poți plăti pentru pateu voind să primești caviar.
- decontările actuale sunt utopice. O consultație la stat e 20 de lei, atât se decontează. Știți ce presupune o aparent simplă consultație pentru medic? Ea trece lejer de 100 de lei. Apoi plângem că în privat e 100 – 150 de lei.
Trebuie luate pe rând, implementate cu transparență și excelentă comunicare, ca să insufle normalitate și sprijin constant. Altfel nu se va rezolva nimic, niciodată. Poate că mulți dintre cei care sunt acum sus vor rămâne și vor avea timp să facă mai multe, cu mult peste cele enumerate de mine. Dar să nu-i presăm, să nu ne dorim totul prea repede, să nu așteptăm brusc schimbări profunde, când ceilalți în 26 de ani și-au bătut joc și au furat ca-n codru.
Și Vlad să nu uite, oricât timp i-ar mai rămâne la minister, că medicii îl pot ajuta oricând. I-am și spus asta într-un mesaj. Iar medicii să-i fie alături, nu se știe când vor mai avea în frunte un așa om. Ne dorim empatie, dar noi o avem oare?
V.
5 Comments
Salutare, V. No, din pozitie de pacient cu venit de corporație (ca sa intelegem perspectiva) sunt in mare parte de acord cu ideile tale. In special ca Vlad nu poate schimba peste noapte un sistem viciat de ani.
However, am cumva o completare / idee / interpretare la unul din punctele menționate de tine – anume cel cu reconfigurarea asigurărilor. Pentru ca senzatia mea, de pacient, e ca in momentul actual șansa sa nu primesti nici măcar pateu de banii ăștia e destul de ridicată. Sau cel puțin sistemul e atât de opac ca nu vezi banii ăștia. Eu sunt dispusă sa plătesc tot caviarul, dar apoi sa primesc asta.
Nu sa ma duc la un spital (de stat, a ne intelege) si un stimabil medic sa imi spuna, cu zambetul pe buze, ca o intervenție la genunchi ma costa 2500 de euro. Sau sa dau de alt medic care sa imi spuna ca o intervenție făcută uzual prin alte tari (anume sutura de menisc) la noi e considerată intervenție „experiment” si trebuie sa imi plătesc firul de sutura. Nevermind, e doar un exemplu de nici pateu, nici caviar. Menționez ca angajatorii meu au plătit niste cateva mii de euro in asigurări de sănătate in ultimii ani. Înțeleg punctul tau de vedere, dar cred ca accentul trebuie pus si pe transparentă. Imi doresc un sistem medical in care sa vad, la propriu, pentru ce plătesc.
In rest, tot respectul meu pentru tine si cei ca tine, care inca mai credeți in schimbare, in relația medic-pacient, in pași mici, in oameni. Si da, imi doresc si iti doresc ca lucrurile sa se schimbe. Asa, cu buturugi mici, puse una lângă alta 😉
(Scuze pt comentariul cat o postare de blog :)) )
Mulțumesc pentru comentariu!
Cand la MEC un astfel de om?! Un ministru care sa iubeasca profesorii indiferent daca sunt din preuniversitar sau universitar, care sa gandeasca un sistem coerent cel putin pentru un deceniu…Cand in invatamant un sindicat competent?! Conform noii grile de salarizare cresterea medie este de 20-30Ron…orele suplimentare pe care le efectuam acasa sau la scoala(pregatire remediala sau performanta cu elevii, corectat lucrari, teze, etc)sa fie platite! Sunt analoagele garzilor, in alt domeniu vital al unei societati! O lege a invatamantului in care dascalul sa fie readus pe scara de autentice valori!
PROBLEMA MAJORA e ca SISTEMUL SANITAR NU are nici macar STRUCTURA! E HAOS TOTAL! NU se stie CATI doctori are Romania! Mai ceva ca n comuna primitiva. Romania are multiple facultati aparute peste noapte oriunde, toate proase, are CEI MAI MULTI absolventi de medicina din UE si la terminarea facultatii e ca n jungla, face oricine orice. Au tot spus cei de afara veniti aici ca trebuiau facute IMBUNATATIRI. Se stie ca sistemul sanitar avea structura, dr pe zone, specialisti dupa cat era nevoie. Acum NU mai e nimic. Deschide cine ce vrea si face ce comert tiganesc are chef acolo. In comunism toata lumea, inclusiv sefii de promotie trebuiau sa stea la tara ca sa fie EGALI cu ultimii. Dar dupa aceea la intrarea in oras pe specializare se dadeau concursuri si era ordine. Prostii ramaneau la tara. Acum e INVERS asa ca desteptii trebuie sa plece afara. In comunism mai erau dr buni care erau pusi sefi de sectii fortat si daca nu vroiau, ca sa raspunda pentru ce era acolo. ACUM e INVERS, ajung sefi si prof univ fenomene care sunt la polul opus normalului si care ar trebui sa zaca la inchisoare…etc. TREBUIAU imbunatatite lucrurile. Sefii de promotii NU trebuiau sa se mai alinieze cu ultimii, trebuiau dae CONCURSURI CLARE din start. In comunism era policlinica cu plata unde dadeau consultatii doar putini dr f buni. Acum acesti dr puteau sa aiba si cabinet particular dar nu toti prostii. In toate meseriile exista un ITM care controleaza ce se intampla. in medicina NU se CONTROLEAZA absolut nimic, se munceste la negru si Romania se da Mare ca nu stie cati dr are. SINGURA DORINTA: plecarea afara. HUUOO Romania! Daca nici controale pentru munca la negru acolo unde conduc cei mai prost dr lasati Liberi nu se fac, trebuie plecat afara.
Se stie ca in medicina EXPERIENTA este capitala. In comunism NU aveau voie sa dea consultatii la policlinica cu plata decat dr cei mai buni, ajunsi sa fie stiuti in timp. La ora actuala ESTE ANORMAL TOTAL ca dr tineri fara nici o experienta sa si deschida orice in privat, oriunde, oricum, sa fie SEFI si sa dicteze ce vor. De asemenea este ANORMAL ca dr f in varsta care vor sa scoata un ban oricum sa deschida orice, sa lase pe oricine sa conduca, ei sa fie patroni formali, cu numele, sa nu i intereseze, sa spuna ca au dat un spatiu…un nume….etc, sa angajeze aiurea, sa nu i intereseze nimic, sa puna pe oricine sa conduca oricum acolo si sa iasa tiganie; pentru ca in asemenea locuri ajunge sa conduca chiar si secretara, oricum, cum are chef pentru ca NU se controleaza absolut nimic. Particularii dicteaza orice, inclusiv ca sa faca cine vor ei lucruri care nu tin de specialitatea persoanei respective si nu dau voie sa se faca ce trebuie cand trebuie si orice e posibil. PRIVATIZAREA MEDICINEI a fost pentru diversi politicieni un ideal. In conditiile in care in istorie la stat sefi trebuiau sa fie cei mai buni, sa stie tot ce se intampla, sa controleze si sa raspunda iar acum sefii de la particulari se incadreaza in ce s a spus la tv: ” Romania, popor de sefi!”; dicteaza orice oricum. Medicina din Romania n are sens. In evolutie, selectia valorilor trebuia sa fie mai buna dar in Romania nu este cazul. CURAT MURDAR! E DEFINITORIU STIUT pentru Romania.