Eliminarea cromozomilor în plus


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință britanici au descoperit o modalitate de a rezolva problemele cauzate de copii suplimentare de cromozomi…

În mod normal, celulele umane conțin 23 de perechi de cromozomi, câte unul din fiecare pereche provenind de la fiecare dintre părinții noștri. Dar, ocazional, ceva nu merge bine și una sau mai multe copii în plus pot apărea în unele sau în toate celulele noastre. O situație în care acest lucru se întâmplă destul de des este cea a cromozomilor sexuali – aceștia sunt cromozomii X și Y pe care îi aveți dacă sunteți bărbat și cei doi cromozomi X pe care îi purtați dacă sunteți femeie, iar aproximativ unul din 500 de bărbați are un cromozom X sau Y în plus în celulele sale. Acest lucru poate afecta fertilitatea prin împiedicarea producției sănătoase de spermatozoizi. Acum, James Turner, de la Institutul Crick, din Londra, a găsit o posibilă modalitate de a remedia acest lucru și de a readuce numărul de copii ale cromozomilor la nivelul corect.

Echipa a studiat șoareci care imită condiția umană, purtând un cromozom X sau Y în plus în celulele lor. Celulele de piele prelevate de la ureche au fost reprogramate în farfurie pentru a le transforma într-o stare nespecializată denumită celule stem pluripotente induse. Acestea au fost transformate în celule spermatice.

“Dar, în mod întâmplător, am descoperit că o fracțiune mare [30%] din aceste celule pierduseră cromozomul X sau Y suplimentar, astfel încât acum erau normale – doar XY”, explică Turner.

Echipa a reușit să ia aceste celule stem și, prin manipulare ulterioară și, în cele din urmă, prin implantare într-un testicul adult, să le transforme în spermatozoizi capabili să fertilizeze ovule și să producă pui de șoarece sănătoși, cu un număr normal de cromozomi.

Așadar, celulele pot conta, și este acesta modul în care celulele stem au eliminat copiile de cromozomi în plus pentru a pune lucrurile la punct din punct de vedere genetic? Turner nu crede că da. “De fapt, noi credem că se întâmplă ceva mult mai pedestru!” În schimb, el speculează că povara genetică impusă de purtarea încărcăturii cromozomiale suplimentare dezavantajează celulele atunci când acestea sunt reprogramate în farfurie. Acest lucru înseamnă că orice celule care, din întâmplare, își elimină cromozomii suplimentari obțin un avantaj de fitness și cresc mai repede, ceea ce le face mai frecvente în populația culturii. 

“Observăm, de asemenea, aceeași pierdere de cromozomi atunci când începem cu celule care au numărul corect de cromozomi de la început, doar că la o frecvență mult mai mică.”

Efectul de reparare nu se limitează, de asemenea, la tulburările cromozomilor sexuali. Celulele stem produse în același mod de la șoareci modificați pentru a purta în schimb copii suplimentare ale cromozomului 21, care este duplicat la oamenii cu sindromul Down, pierd, de asemenea, cromozomul suplimentar în aproximativ 50% din cazuri. Experimentele au fost concepute pentru a cerceta în ce moment al procesului are loc acest lucru și au arătat că evenimentul de reprogramare, revenind la un tip de celule pluripotente induse, este cel mai probabil.

Descoperirea, publicată în revista Science, ar putea fi utilizată pentru a ajuta persoanele cu infertilitate cauzată de copii suplimentare de cromozomi. “Dar asta este o cale lungă”, avertizează Turner. “Transformarea celulelor stem reprogramate în spermatozoizi este lungă și complicată. De asemenea, implică transplantarea celulelor înapoi într-un testicul matur pentru a finaliza maturizarea lor în spermatozoizi, iar unele dintre animalele la care facem acest lucru dezvoltă tumori. Așadar, mai este un drum lung de parcurs până când acest lucru va fi sigur pentru un om.”

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend