Endometrioza, tratată sau nu, poate duce la deces?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Poți muri de endometrioză?

Endometrioza creează celule endometriale care seamănă cu căptușeala uterului, determinându-le să crească în locuri atipice ale corpului în loc de în interiorul uterului. Țesutul endometrial joacă un rol în sângerarea care apare în timpul ciclului menstrual al femeii și în crampele care elimină mucoasa uterină. 

Endometrioza poate duce la următoarele complicații, care ar putea fi fatale dacă nu sunt tratate:

Obstrucție a intestinului subțire

Endometrioza poate determina creșterea țesutului uterin în intestine, de la 3 la 37% dintre femei. În cazuri rare, țesutul poate provoca sângerări și cicatrici care duc la obstrucție intestinală (blocarea intestinului). O obstrucție a intestinului subțire poate provoca simptome precum dureri abdominale, greață și oprirea tranzitului pentru gaze sau a scaunului. Dacă este lăsată netratată, o obstrucție a intestinului poate determina creșterea presiunii, rezultând posibil o perforare a intestinului (o gaură în intestin). Un blocaj poate reduce, de asemenea, aportul de sânge la intestine. Ambele pot fi fatale.

Sarcina extrauterina

O sarcină ectopică apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în afara uterului, de obicei în trompa uterină. Acest lucru poate provoca ruperea trompei uterine, ceea ce poate duce la sângerări interne. Potrivit unei analize a 15 studii, femeile cu endometrioză sunt mai predispuse la o sarcină ectopică. Simptomele unei sarcini ectopice includ sângerări vaginale care sunt anormale, crampe ușoare care apar pe o parte a bazinului și dureri de spate.

URGENȚĂ MEDICALĂ Dacă ai endometrioză și ai simptome de obstrucție intestinală sau de sarcină ectopică, solicitați tratament medical imediat. A avea endometrioză nu înseamnă că  sigur a țesuturi fie în intestin, fie în trompele uterine. Complicațiile potențiale ale endometriozei discutate mai sus sunt rare și, de asemenea, tratabile.

Poți muri de endometrioză netratată?

Medicii nu au încă un remediu pentru endometrioză, dar tratamentele pot ajuta la gestionarea acestei afecțiuni. Fără tratament, ai putea fi expusă unui risc mai mare de complicații de sănătate. Deși este puțin probabil ca acestea să fie fatale, acestea pot diminua calitatea vieții. Exemple de complicații potențiale ale endometriozei netratate includ:

  • Durere cronică. Endometrioza poate provoca durere în zonele pe care le afectează și nu numai. Tratarea endometriozei poate ajuta la reducerea acestei dureri.
  • Infertilitatea. Se estimează că 30 până la 50% dintre femeile infertile au endometrioză.
  • Chist ovarian. Acestea pot provoca dureri pelvine, dureri în timpul sexului și menstruații abundente sau neregulate.
  • Probleme cu urinarea. Acestea pot apărea dacă endometrioza afectează vezica urinară.

Tratarea endometriozei poate ajuta în mod ideal la reducerea riscurilor acestor complicații potențiale. Discută cu un medic despre complicațiile potențiale și despre modalitățile de a le minimiza.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend