Epilepsia – ce trebuie să știi despre ea


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central (neurologică) în care activitatea creierului devine anormală, prin activarea bruscă, neprovocată a neuronilor dintr-o anumită regiune, provocând convulsii sau comportament neobișnuit, senzații și, uneori, pierderea conștienței.

Manifestările pot fi de tip motor, adică mișcări anormale, senzitiv – apariția de furnicături de exemplu, senzorial – simțurile principale sau modificări de comportament.

Oricine poate dezvolta epilepsie. Poate apărea încă din primele zile ale vieții sau la bătrânețe, de exemplu în urma unui accident vascular cerebral. Epilepsia afectează atât bărbații, cât și femeile de toate rasele, mediile etnice și vârstele.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Simptomele convulsive pot varia foarte mult. Unele persoane cu epilepsie pur și simplu privesc în gol câteva secunde în timpul unei crize, pierzând contactul cu realitatea  (se numesc crize de tip absență) în timp ce altele își zvâcnesc în mod repetat brațele sau picioarele ( dezvoltă adevărate episoade convulsive cu spasme musculare).

A avea o singură criză nu înseamnă că ai epilepsie. Pentru diagnosticarea epilepsiei sunt necesare, în general, cel puțin două crize neprovocate. Tratamentul cu medicamente sau, uneori, intervenția chirurgicală poate controla convulsiile pentru majoritatea persoanelor cu epilepsie. Unele persoane necesită tratament pe tot parcursul vieții pentru a controla convulsiile, dar pentru alții, simptomele dispar în cele din urmă. Unii copii cu epilepsie pot depăși starea cu vârsta, existând anumite forme de epilepsie specifice numai perioadei din copilărie.

Simptome

Deoarece epilepsia este cauzată de o activitate anormală în creier, convulsiile pot afecta orice proces coordonat de creier. Semnele și simptomele convulsive pot include:

  • Confuzie temporară
  • Privirea ațintită fix, cu pierderea contactului cu realitatea pentru scurt timp
  • Mișcări necontrolate de scuturare ale brațelor și picioarelor
  • semne de suferință cerebrală – halucinații auditive, vizuale, mișcări, afectarea simțurilor principale
  • Modificarea stării de conștiență
  • Simptome psihice precum frica, anxietatea sau deja vu
  • Au debut și sfârșit brusc, durată scurtă- de secunde- minute
  • Amnezia episodului după ce s-a închieiat
  • În urma atacului – apariția confuziei, somnolență, cefalee, deficite neurologice tranzitorii

Simptomele variază în funcție de tipul de criză. În majoritatea cazurilor, o persoană cu epilepsie va avea tendința de a avea același tip de criză de fiecare dată, astfel încât simptomele vor fi similare de la episod la episod. Medicii clasifică, în general, convulsiile ca fiind focale sau generalizate – adică apar într-o regiune a corpului sau afectează întreg organismul, pe baza modului în care începe activitatea anormală a creierului.

Povestim mai multe despre medicină pe înțelesul tuturor în cărțile din SHOP:

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend