Este posibil un vaccin pentru artrita reumatoidă?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

AR este o afecțiune cronică debilitantă care afectează articulațiile din organism. Aceasta poate provoca durere și reduce capacitatea de funcționare a oamenilor. În timp ce persoanele pot gestiona afecțiunea, nu există un tratament.

Un nou studiu care apare în Proceedings of the National Academy of Sciences raportează că ar putea exista o speranță pentru un vaccin care să ajute la prevenirea AR.

Studiul a examinat o proteină specifică și influența acesteia asupra dezvoltării artritei la șobolani.

Ce este AR?


Sursa Arthritis se referă la inflamația articulațiilor. Termenul înglobează o clasă largă de afecțiuni care au impact asupra articulațiilor.

AR este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul își atacă în mod eronat propriile țesuturi. Acest lucru provoacă inflamații la nivelul articulațiilor și leziuni articulare și poate duce la dureri cronice.

Potrivit Fundației pentru Artrita (AF), durerea articulară, umflarea sau rigiditatea articulară durează de obicei 6 săptămâni sau mai mult. De obicei, AR afectează mai întâi articulațiile mai mici din corp, cum ar fi oasele încheieturilor mâinilor și ale mâinilor, iar simptomele apar în aceleași articulații pe ambele părți ale corpului.

Deoarece nu există un leac, gestionarea durerii pentru persoanele cu artrită este esențială.

Într-un episod recent al podcastului AF “Live Yes with Arthritis”, terapeutul ocupațional Rebecca Gillett a explicat că “durerea este o experiență personală care este influențată de mulți factori […] Nu există o abordare unică atunci când vine vorba de durere, dar unul dintre primii pași este identificarea provocărilor și a factorilor declanșatori unici”.

În prezent, persoanele cu AR își gestionează afecțiunea prin medicamente și alte strategii. De exemplu, persoanele cu artrită sunt încurajate să rămână active, să atingă sau să mențină o greutate corporală moderată și să ia măsuri pentru a-și proteja articulațiile de leziuni.

Vaccin pentru AR


Autorii studiului recent s-au concentrat asupra unei proteine specifice – 14-3-3-3 zeta – și a rolului acesteia în artrită.

Inițial, ei au emis teoria că această proteină contribuie la dezvoltarea artritei. Cu toate acestea, au descoperit că, atunci când au eliminat proteina într-un model animal de AR, artrita a devenit mai severă.

Când a vorbit cu Medical News Today, autorul studiului, Dr. Ritu Chakravarti, a explicat că această proteină acționează ca un antigen, ceea ce înseamnă că declanșează sistemul imunitar.

Ea a spus: “Din momentul în care am văzut că este un antigen, am presupus că este un lucru rău. Întotdeauna ai această prejudecată că antigenii sunt răi”.

Oamenii de știință au investigat dezvoltarea artritei în legătură cu 14-3-3 zeta la șobolani. Ei au folosit șobolani modificați genetic, care nu produc 14-3-3 zeta, și le-au indus artrită.

În comparație cu șobolanii care încă produceau 14-3-3 zeta, cei cărora le lipsea proteina au pierdut oase și greutate corporală și au dezvoltat o inflamație severă a articulațiilor.

La șobolanii experimentali, au existat trei faze de dezvoltare a artritei: o perioadă fără simptome, o perioadă cu inflamație severă a articulațiilor și o perioadă în care inflamația a început să scadă.

Cercetătorii au testat dacă infuzia de anticorpi împotriva 14-3-3 zeta după apariția artritei ar ajuta la ameliorarea simptomelor artritei. Ei au constatat că acest tratament a fost ineficient.

În continuare, au testat dacă o imunizare care conținea 14-3-3 zeta ar preveni simptomele artritei. Ei au imunizat șobolanii la 1 zi după inducerea artritei, în timpul perioadei fără simptome. De asemenea, au administrat șobolanilor o injecție de rapel la aproximativ 1 săptămână după inducerea artritei.

Ei au constatat că vaccinarea cu proteina 14-3-3 zeta a redus inflamația articulațiilor și severitatea artritei. De asemenea, a ajutat la păstrarea calității oaselor.

Dr. Chakravarti a fost entuziasmat de rezultatele studiului, chiar dacă nu era ceea ce echipa se aștepta inițial să găsească. Ea a declarat pentru MNT:

Nu există un tratament pentru AR. Iar acesta este probabil unul dintre primele studii care arată că se poate preveni AR”.

Cercetarea merge mai departe


Studiul a fost realizat pe șobolani și, prin urmare, oamenii de știință vor trebui să efectueze mult mai multe cercetări. Cu toate acestea, studiul reprezintă un pas semnificativ către opțiuni de tratament mai bune pentru cei care suferă de AR.

Dr. Chakravarti a identificat doi pași importanți în continuare în această investigație. În primul rând, “trebuie să vedem cum funcționează de fapt acest lucru la persoanele afectate. Poate acest vaccin să prevină efectiv boala la oameni?”.

A doua componentă semnificativă va fi înțelegerea modului în care această proteină specifică influențează simptomele și dezvoltarea artritei.

Dr. Chakravarti a declarat pentru MNT că cercetătorii trebuie să înțeleagă “cum funcționează. […] Trebuie să o înțelegem cu adevărat mai în detaliu, pentru că, odată ce vom cunoaște mecanismul de acțiune, atunci vom ști pentru ce alte boli putem folosi acest lucru”. Putem preveni scleroza multiplă sau putem preveni orice alte boli musculo-scheletice?”.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend