Este tensiunea arterială 90/60 mmHg prea mică?

DUBLĂ LANSARE! 2 CĂRȚI NOI - 36% reducere ai autograf de la autor

Înainte să citești articolul deosebit de util, îți aduc aminte că am acum o campanie grozavă și cărțile mele, deosebit de utile pentru oricine, încep azi în SHOP-ul oficial de la doar 8.99 lei! Le găsești și mai jos, imediat după ce lecturezi materialul.

Am primit de-a lungul timpului numeroase întrebări despre valorile tensiunii arteriale. După cum cred că știți deja din postări și cărți, cea mai bună tensiune arterială la adult, potrivit ghidurilor și recomandărilor în vigoare, este 120/70-75 mmHg. La aceste valori organele sunt perfuzate corect, inima se simte cel mai bine, nu există risc pentru anumite afecțiuni. Dar ce se întâmplă atunci când tensiunea nu are aceste valori pentru sistolică, respectiv diastolică?

Ei bine, despre valorile mai mari am discutat și vă recomand să parcurgeți materialele Grijă mare la tensiunea mare, dar și Ce să faci dacă ai tensiunea arterială 130/80 mmHg

Valorile mai mici nu înseamnă automat hipotensiune. Este important să știți că tensiunea arterială este dinamică, modificându-se amplu pe parcursul zilei. Ea crește adaptativ la efort, emoții, pericole, respectiv scade la relaxare, somn. O tensiune 110/65 mmHg tot normală va fi. Chiar și 100/60 mmHg. Există un interval optim, nu acea 120/70 mmHg bătută în cuie.

Hipotensiunea înseamnă tot ce e sub 90/60 mmHg. Vă recomand să nu neglijați valorile mici, pentru că ele pot ascunde patologii ale organelor (insuficiență cardiacă, modificări ale valvelor inimii), sângerări interne, deshidratare importantă, infecții, anumite afecțiuni endocrine. Există persoane care au tensiunea mai mică și nu există nicio cauză propriu-zisă. Ele de regulă tolerează bine aceste valori. Femeile prezintă valori ceva mai mici ale tensiunii arteriale din cauza profilului hormonal aparte.

Simptomele de hipotensiune pot fi: amețeală, senzație de cap gol, lipsă de vlagă, stare confuzională, greață, vedere încețoșată.

Ce facem dacă tensiunea e mică? Ne hidratăm bine, evităm trecerea bruscă din poziție culcat în picioare, putem adăuga un pic de sare în plus în mâncare (sarea trage și apa), putem consuma cafea. Recomand oricum un consult la medic pentru a exclude alte posibile afecțiuni.

Atenție! Dacă prezentați tensiune mică și periferie rece, palidă, senzație de respirație grea sau puls rapid, anunțați imediat 112!

Ca să sintetizez și să ajung la întrebarea din titlu, tensiunea 90/60 mmHg nu este mică. Se întâlnește relativ frecvent și e, de regulă, bine tolerată. Indiferent de situație, un consult la medic este recomandat. Și nu ignorați semnele de urgență amintite mai sus.

V.

50% reducere la orice altă carte din SHOP!

-50%

Adio, zahăr!

27,50lei
-36%

NOU Înflorire umană

37,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

3
27,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
27,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

8
25,00lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
27,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
27,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
27,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
22,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
27,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
27,50lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.