Este tensiunea arterială 90/60 mmHg prea mică?

Este tensiunea arterială 90/60 mmHg prea mică?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Am primit de-a lungul timpului numeroase întrebări despre valorile tensiunii arteriale. După cum cred că știți deja din postări și cărți, cea mai bună tensiune arterială la adult, potrivit ghidurilor și recomandărilor în vigoare, este 120/70-75 mmHg. La aceste valori organele sunt perfuzate corect, inima se simte cel mai bine, nu există risc pentru anumite afecțiuni. Dar ce se întâmplă atunci când tensiunea nu are aceste valori pentru sistolică, respectiv diastolică?

Ei bine, despre valorile mai mari am discutat și vă recomand să parcurgeți materialele Grijă mare la tensiunea mare, dar și Ce să faci dacă ai tensiunea arterială 130/80 mmHg

Valorile mai mici nu înseamnă automat hipotensiune. Este important să știți că tensiunea arterială este dinamică, modificându-se amplu pe parcursul zilei. Ea crește adaptativ la efort, emoții, pericole, respectiv scade la relaxare, somn. O tensiune 110/65 mmHg tot normală va fi. Chiar și 100/60 mmHg. Există un interval optim, nu acea 120/70 mmHg bătută în cuie.

Hipotensiunea înseamnă tot ce e sub 90/60 mmHg. Vă recomand să nu neglijați valorile mici, pentru că ele pot ascunde patologii ale organelor (insuficiență cardiacă, modificări ale valvelor inimii), sângerări interne, deshidratare importantă, infecții, anumite afecțiuni endocrine. Există persoane care au tensiunea mai mică și nu există nicio cauză propriu-zisă. Ele de regulă tolerează bine aceste valori. Femeile prezintă valori ceva mai mici ale tensiunii arteriale din cauza profilului hormonal aparte.

Simptomele de hipotensiune pot fi: amețeală, senzație de cap gol, lipsă de vlagă, stare confuzională, greață, vedere încețoșată.

Ce facem dacă tensiunea e mică? Ne hidratăm bine, evităm trecerea bruscă din poziție culcat în picioare, putem adăuga un pic de sare în plus în mâncare (sarea trage și apa), putem consuma cafea. Recomand oricum un consult la medic pentru a exclude alte posibile afecțiuni.

Atenție! Dacă prezentați tensiune mică și periferie rece, palidă, senzație de respirație grea sau puls rapid, anunțați imediat 112!

Ca să sintetizez și să ajung la întrebarea din titlu, tensiunea 90/60 mmHg nu este mică. Se întâlnește relativ frecvent și e, de regulă, bine tolerată. Indiferent de situație, un consult la medic este recomandat. Și nu ignorați semnele de urgență amintite mai sus.

V.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend