Este timpul să schimbăm definiția termenului “complet vaccinat”?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pe măsură ce tot mai multe spații închise cer dovada vaccinării pentru a intra și în condițiile în care iarna – precum și omicron, o nouă variantă de covidă – se apropie, oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice dezbat când va fi momentul să schimbe definiția “complet vaccinat” pentru a include o injecție de rapel.

Au trecut mai mult de șase luni de când mulți americani au terminat cursul de vaccinare împotriva covidului; statistic, imunitatea lor este în scădere.

În același timp, cazuri de infecții cu varianta omicron au fost raportate în cel puțin cinci state, începând de vineri. Omicron se distinge prin cel puțin 50 de mutații, dintre care unele par să fie asociate cu o transmisibilitate crescută. Organizația Mondială a Sănătății a catalogat-o drept o variantă îngrijorătoare la 26 noiembrie.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au recomandat ca toate persoanele cu vârsta de 18 ani și mai mult să facă o injecție de rapel pentru covidie, revizuind îndrumările sale mai restrânse conform cărora doar persoanele de 50 de ani și mai mult “ar trebui” să facă injecția, în timp ce adulții mai tineri ar putea alege dacă să facă sau nu acest lucru. Oamenii de știință presupun că vaccinurile suplimentare vor oferi o protecție semnificativă față de noua variantă, deși nu știu cu certitudine cât de mult.

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical principal al președintelui Joe Biden, în timpul unei ședințe de presă de la Casa Albă de miercuri, a fost fără echivoc în a sfătui publicul. “Impulsionați-vă acum”, a spus Fauci, adăugând urgență la actualele îndrumări federale. Aproximativ un sfert dintre adulții americani au primit doze suplimentare de vaccin.

“Definiția de “complet vaccinat” nu s-a schimbat. Aceasta este, știți, după a doua doză de vaccin Pfizer sau Moderna, după o singură doză de vaccin Johnson & Johnson”, a declarat directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, în timpul ședinței de marți de la Casa Albă privind covidul. “Îi încurajăm în mod absolut pe cei care sunt eligibili pentru un stimulent la șase luni după acele doze de ARNm să își primească stimulentul. Dar nu schimbăm definiția de “complet vaccinat” în acest moment”. Un rapel este recomandat la două luni după ce a primit injecția J&J.

Dar acest lucru, a precizat ea, s-ar putea schimba: “Pe măsură ce această știință evoluează, vom analiza dacă trebuie să actualizăm definiția noastră de “complet vaccinat”.”

Cu toate acestea, guvernatorii democrați din Connecticut și New Mexico trimit un semnal diferit în statele lor, la fel ca și unele țări – cum ar fi Israelul, care a fost, fără îndoială, cea mai agresivă națiune în abordarea sa. Unii oameni de știință subliniază că multe vaccinuri implică trei doze pe parcursul a șase luni pentru o protecție solidă pe termen lung, cum ar fi injecția împotriva hepatitei. Așadar, “complet vaccinat” ar putea avea nevoie să includă injecția nr. 3 pentru a fi considerat un curs complet.

“Din punctul meu de vedere, dacă ați fost vaccinat cu mai mult de șase luni în urmă, nu sunteți complet vaccinat”, a declarat guvernatorul statului Connecticut, Ned Lamont, la 18 noiembrie, în timpul unei conferințe de presă. El îi încuraja pe toți să se vaccineze la acel moment, chiar înainte ca guvernul federal să autorizeze vaccinuri suplimentare pentru toată lumea.

Guvernatorul din New Mexico, Michelle Lujan Grisham, a avut un răspuns similar la mijlocul lunii noiembrie, spunând că a definit “complet vaccinat” ca fiind primirea a trei injecții de tip ARNm. De asemenea, ea a deschis eligibilitatea pentru vaccinurile de rapel pentru toți locuitorii statului său înainte ca CDC și Food and Drug Administration să o facă.

Ce înseamnă opiniile diferite asupra evoluției științei pentru cerințele de vaccinare impuse călătorilor, școlilor sau locurilor de muncă? Și cum rămâne cu întreprinderile care au cerut clienților să prezinte dovada vaccinării?

Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație în domeniul vaccinurilor de la Spitalul de Copii din Pennsylvania, a declarat că recomandarea mai puternică a CDC de a se vaccina toată lumea semnalează faptul că vaccinul de rapel face acum parte din regimul de vaccinare. Cu toate acestea, Offit, care este, de asemenea, membru al comitetului consultativ pentru vaccinuri al FDA, a scris săptămâna aceasta un editorial comun în care el și alți doi oameni de știință au susținut că rapelurile nu sunt încă necesare pentru toată lumea și că tinerii sănătoși ar trebui să aștepte pentru a vedea dacă ar putea fi necesar un rapel specific omicronilor.

“Cred că atunci când CDC a spus că recomandă o a treia doză, a făcut doar declarația că aceasta este o serie de trei doze de vaccin”, a declarat Offit pentru KHN. “Și, sincer, cred că asta va arunca o cheie în mandatele”.

Rămâne de stabilit dacă restaurantele sau alte locuri de afaceri se vor uita mai atent la cardurile de vaccin pentru rapel.

Dr. Georges Benjamin, directorul executiv al Asociației Americane de Sănătate Publică, a declarat că este prea devreme pentru a spune. “Deocamdată, afacerile ar trebui să rămână concentrate pe orientările actuale”, a spus el.

Dr. Marc Siegel, profesor asociat de medicină la Școala de Medicină și Științe ale Sănătății George Washington, a declarat că întrebarea dacă sunteți complet vaccinat cu doar două doze sau dacă aveți nevoie de un rapel este o chestiune de semantică. Nivelul de imunitate Covid este problema mai importantă.

Siegel a spus că, în opinia sa, o terminologie mai potrivită ar fi aceea de a numi pe cineva vaccinat “corespunzător” sau “adecvat” împotriva covidiei, mai degrabă decât “complet”, deoarece este posibil ca în viitor să fie necesare mai multe rapeluri – ceea ce face ca “vaccinarea completă” să fie o țintă în mișcare.

But, as with so many aspects of the pandemic, ambiguity prevails — both in federal guidance on the definition of “fully vaccinated” and in entrance policies, which vary by state, school and business.

Right now, businesses don’t appear to be checking for boosters, but that could change. So, it may be wise to first check the requirements — lest patrons present a two-shot vaccine passport, only to be turned away as inadequately protected.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend