Este un analgezic obișnuit sigur în timpul sarcinii?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Timp de ani de zile, produsele care conțin paracetamol, cum ar fi analgezicul Tylenol, au fost considerate în mare măsură ca fiind sigure în timpul sarcinii. Sute de remedii disponibile pe scară largă fără prescripție medicală, inclusiv produse populare pentru răceală, tuse și gripă, conțin paracetamol. Nu este surprinzător faptul că aproximativ 65% dintre femeile din SUA raportează că îl iau în timpul sarcinii pentru a ameliora o durere de cap sau pentru a calma o durere de spate.

Dar, recent, un grup de medici și oameni de știință a emis o declarație de consens în Nature Reviews Endocrinology, în care îndeamnă la o prudență sporită în ceea ce privește utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii. Aceștia au remarcat dovezile din ce în ce mai numeroase privind potențialul său de a interfera cu dezvoltarea fătului, lăsând posibil efecte persistente asupra creierului, a sistemelor reproducător și urinar și a dezvoltării genitale. Și, deși problema pe care o ridică este importantă, merită menționat faptul că îngrijorările provin din studii efectuate pe animale și din studii observaționale la om. Aceste tipuri de studii nu pot dovedi că paracetamolul este cauza reală a oricăreia dintre aceste probleme.

Un perturbator endocrin


Acetaminofenul este cunoscut ca fiind un perturbator endocrin. Asta înseamnă că poate interfera cu substanțele chimice și hormonii implicați în creșterea sănătoasă, putând să o dea peste cap.

Potrivit declarației de consens, unele cercetări sugerează că expunerea la paracetamol în timpul sarcinii – în special doze mari sau utilizarea frecventă – crește potențial riscul de pubertate timpurie la fete, sau probleme de fertilitate masculină, cum ar fi un număr redus de spermatozoizi. De asemenea, este asociat cu alte probleme, cum ar fi testiculele nedescoase sau un defect congenital numit hipospadias, în care deschiderea din vârful penisului nu este la locul potrivit. Ar putea juca un rol în tulburarea de deficit de atenție și ar putea afecta negativ IQ-ul.

Riscurile de efecte negative sunt scăzute


Dacă ați luat paracetamol în timpul unei sarcini actuale sau trecute, acest lucru ar putea suna destul de înfricoșător – mai ales că probabil ați considerat întotdeauna acest medicament inofensiv. Dar, în timp ce experții sunt de acord că este important să luați în considerare riscurile potențiale atunci când luați orice medicament cu sau fără prescripție medicală în timpul sarcinii, nu ar trebui să intrați în panică.

“Riscul pentru o persoană este scăzut”, spune Dr. Kathryn M. Rexrode, șef al Diviziei de Sănătate a Femeii, Departamentul de Medicină de la Spitalul Brigham and Women’s afiliat la Harvard.

Șansele sunt destul de mari ca, dacă ați luat paracetamol în timpul unei sarcini, copilul dumneavoastră probabil că nu a suferit sau nu va suferi niciun efect negativ.

Cercetările pe această temă nu sunt concludente. Unele informații folosite pentru a informa declarația de consens au fost adunate din studii pe animale, sau din studii pe oameni cu limitări semnificative. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că acest medicament cauzează cu adevărat probleme de sănătate și pentru a determina în ce doze și în ce momente din timpul unei sarcini expunerea la paracetamol ar putea fi cea mai dăunătoare.

Măsuri precaute dacă sunteți însărcinată


Trei pași de bun simț vă pot ajuta să vă protejați pe dvs. și pe bebelușul dvs. până când se cunosc mai multe despre acest subiect:

  • Evitați paracetamolul în timpul sarcinii atunci când este posibil. Anterior, în timpul consilierii preconcepționale și de sarcină, Dr. Rexrode a avertizat pacientele împotriva utilizării medicamentelor AINS, cum ar fi Advil și Aleve, și a sugerat să ia în schimb paracetamol. “Acum, le spun oamenilor și că au apărut unele îngrijorări cu privire la utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii și le explic că utilizarea acestuia ar trebui limitată la situațiile în care este cu adevărat necesar”, spune Dr. Rexrode. Pe scurt, gândiți-vă întotdeauna dacă aveți cu adevărat nevoie de el înainte de a înghiți o pastilă.
  • Consultați-vă cu medicul dumneavoastră. Întotdeauna clarificați utilizarea paracetamolului cu medicul, în special dacă veți folosi medicamentul pentru o perioadă lungă de timp. S-ar putea să fie de acord că administrarea acestuia este cea mai bună opțiune – sau să vă sugereze o alternativă mai sigură.
  • Minimizați utilizarea. Dacă trebuie să luați paracetamol în timpul sarcinii, luați-l pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă și la cea mai mică doză eficientă pentru a reduce expunerea fetală. “Acest sfat despre cea mai mică doză necesară pentru cea mai scurtă perioadă de timp este, în general, un bun sfat pentru toată utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală, în special în timpul sarcinii”, spune Dr. Rexrode.

Deși toate acestea sunt sfaturi bune pentru utilizarea paracetamolului, există momente în care este mai riscant să nu-l luați. De exemplu, dacă aveți febră mare în timpul sarcinii – ceea ce poate dăuna bebelușului dumneavoastră – paracetamolul poate fi necesar pentru a vă scădea febra. Cu condiția să fie sfătuit de medicul dumneavoastră, beneficiile utilizării paracetamolului în acest caz depășesc riscurile potențiale.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend