Este utilă monitorizarea glicemiei fără diabet?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Iată un anunț pe care nu l-ați văzut, dar care ar putea să apară în curând: Un bărbat aleargă pe o potecă de pământ care străbate un peisaj idilic. Se oprește la o priveliște și își privește telefonul mobil. Ecranul telefonului clipește un număr, spunându-i că glicemia lui este normală. El zâmbește și își reia alergarea.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Ce este diferit la această reclamă, vă întrebați? Alergătorul nu are diabet. Atunci, de unde îi știe telefonul său glicemia? Și de ce, în mijlocul alergării, vrea să afle rezultatul?

Dacă nu aveți diabet, ar trebui să vă monitorizați glicemia?
Mai multe companii lucrează din greu pentru a face din acest tip de reclamă o realitate, deoarece încep să comercializeze dispozitive implantabile de măsurare a glicemiei pentru persoanele fără diabet. Numite sisteme de monitorizare continuă a glicemiei sau CGM, acestea sunt adesea folosite de persoanele care chiar au diabet. Aceste companii ar putea obține profituri enorme dacă ar convinge persoanele sănătoase să înceapă să monitorizeze glicemia. Mulți dintre noi își monitorizează deja greutatea, ritmul cardiac sau pașii pe zi.

CGM-urile utilizează fire senzoriale mici, sau filamente, care străpung pielea pentru a evalua frecvent și ușor nivelul de zahăr din sânge. Filamentele rămân la locul lor, de obicei în partea superioară a brațului sau a abdomenului, protejate de un plasture adeziv. Rezultatele sunt afișate pe un receptor sau transmise pe telefonul utilizatorului.

Unde este beneficiul pentru sănătate în asta?
Există vreo dovadă de beneficiu dacă persoanele fără diabet își monitorizează nivelul de zahăr din sânge cu ajutorul CGM-urilor? Există puține cercetări publicate care să ajute la răspunsul la această întrebare.

Cel mai bun studiu pe care l-am putut găsi nu a găsit nimic deosebit de surprinzător: în rândul a 153 de persoane care nu aveau diabet, în aproximativ 96% din timp, nivelurile de zahăr din sânge erau normale sau aproape normale. De fapt, multe dintre nivelurile anormale au fost considerate neverosimile sau o greșeală. Un alt studiu de mică amploare a analizat persoane sedentare fără diabet care erau supraponderale sau obeze. Participanții au urmat o sesiune de consiliere cu privire la efectele activității fizice asupra glicemiei și au utilizat un dispozitiv CGM și un dispozitiv de urmărire a activității timp de 10 zile. După aceea, aceștia au declarat că s-au simțit mai motivați să facă exerciții fizice.

Dar nu am putut găsi niciun studiu publicat care să sugereze că monitorizarea se traduce prin îmbunătățirea stării de sănătate. Ei bine, așteptați: un producător al unui dispozitiv CGM a postat pe site-ul său un studiu care raportează rezultate mai bune ale glicemiei în rândul persoanelor sănătoase care folosesc produsul lor. Cu toate acestea, studiul nu a fost publicat într-o revistă medicală evaluată de colegi, nu conținea detalii care să permită o evaluare critică și a examinat ceea ce par a fi intervale arbitrare de valori ale glicemiei, nu rezultate reale de sănătate, cum ar fi boli de inimă, leziuni nervoase sau spitalizări.

Așadar, până când mai multe studii nu vor dovedi valoarea CGM pentru persoanele care nu suferă de diabet, nu vom ști dacă costul și timpul necesar pentru implantarea unuia dintre aceste sisteme realizează ceva sau este doar ultimul moft de monitorizare a sănătății care risipește efort și bani.

Monitorizarea glicemiei pentru persoanele cu diabet oferă beneficii incontestabile pentru sănătate
Pentru persoanele cu diabet, un obiectiv major al terapiei este menținerea glicemiei aproape de intervalul normal. Acest lucru ajută la prevenirea simptomelor și a complicațiilor, la prelungirea vieții și la îmbunătățirea calității vieții.

Dezvoltarea dispozitivelor CGM, care pot monitoriza frecvent și ușor nivelul de zahăr din sânge fără a fi nevoie să fie nevoie să se înțepe în degete, a revoluționat îngrijirea pentru milioane de persoane cu diabet. Pe lângă faptul că oferă rezultate ale nivelului de zahăr din sânge, unele dispozitive au setări de alarmă care alertează utilizatorul, sau alte persoane, dacă nivelul de zahăr din sânge devine periculos de scăzut sau ridicat. Iar unele sisteme pot transmite rezultatele direct medicului utilizatorului, dacă se dorește.

Deci, de ce ar vrea o persoană care nu are diabet să își monitorizeze glicemia? Printre motivele posibile se numără

Depistarea prediabetului. În prediabet, glicemia este ușor ridicată, dar nu suficient de ridicată pentru a corespunde definiției diabetului. Pentru persoanele sănătoase, testarea glicemiei este recomandată de obicei la aproximativ trei ani; dacă este diagnosticat prediabetul, se recomandă repetarea testării mai des, cel puțin o dată pe an. CGM ar putea permite diagnosticarea mai devreme a prediabetului sau a diabetului. Acest lucru ar putea fi deosebit de util pentru persoanele cu risc mai mare de diabet din cauza antecedentelor familiale sau a altor factori și pentru persoanele care iau medicamente care pot crește glicemia.

Noțiunea de “optimizare” a glicemiei pentru o performanță mentală sau fizică maximă. Nu este surprinzător faptul că unii producători de CGM sugerează că faptul că vă cunoașteți glicemia vă poate ajuta să faceți schimbări pentru a o menține într-un “interval ideal” care vă va ajuta să aveți cele mai bune performanțe, să preveniți diabetul sau să îmbunătățiți sănătatea într-un alt mod. De exemplu, ați putea schimba ce sau când mâncați. Niciuna dintre aceste noțiuni de marketing nu a fost dovedită sau chiar bine studiată. Și ghiciți ce – chiar și intervalul ideal de zahăr din sânge pentru o persoană care nu este diabetică este incert.
Iluzia controlului. Faptul că aveți mai multe informații despre corpul dumneavoastră vă poate oferi un sentiment de control asupra sănătății dumneavoastră, chiar dacă nu luați nicio măsură imediată.

Curiozitatea. Să recunoaștem, este tentant să adunăm informații despre corpul nostru care ar putea fi interesante (chiar și atunci când nu suntem siguri ce să facem cu ele).

Dar, cu adevărat, cunoștințele care sunt inutile, redundante sau inexacte nu te fac puternic! Poate fi chiar dăunătoare. De exemplu, dacă scăderile nesemnificative din punct de vedere biologic ale glicemiei vă determină să luați mai multe gustări (“pentru a evita hipoglicemia”), ați putea lua în greutate și, de fapt, să vă creșteți riscul de a dezvolta diabet. Dacă sistemul de monitorizare oferă uneori informații inexacte sau alarme false, pot urma anxietate inutilă, apeluri sau vizite la medic, vizite la urgențe și chiar tratamente nepotrivite.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend