Eşti la risc de insuficienţă de vitamina B1?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Următoarele grupuri se numără printre cele mai susceptibile de a un aport inadecvat de tiamină.

Persoanele cu dependență de alcool
În țările puternic industrializate, tulburările cronice legate de consumul de alcool par a fi cea mai frecventă cauză a deficienței de tiamină. Până la 80% dintre persoanele cu alcoolism cronic dezvoltă deficiență de tiamină deoarece etanolul reduce absorbția gastrointestinală a tiaminei, depozitele de tiamină din ficat și fosforilarea tiaminei. De asemenea, persoanele cu alcoolism tind să aibă un aport inadecvat de nutrienți esențiali, inclusiv tiamină.

Adulții în vârstă
Până la 20%-30% dintre adulții în vârstă au indicatori de laborator care sugerează un anumit grad de deficiență de tiamină. Printre posibilele motive se numără aporturile alimentare scăzute, o combinație de boli cronice, utilizarea concomitentă a mai multor medicamente și absorbția scăzută a tiaminei ca rezultat natural al îmbătrânirii. Unele studii mici au constatat că riscul de deficit este deosebit de ridicat la persoanele în vârstă care locuiesc într-o instituție.

Persoanele cu HIV/SIDA
Persoanele infectate cu HIV au un risc crescut de deficit de tiamină și de sechele ale acestuia, inclusiv beriberi și sindromul Wernicke-Korsakoff. Autopsiile a 380 de persoane bolnave de SIDA au constatat că aproape 10% dintre acestea aveau encefalopatie Wernicke, iar unii experți consideră că deficitul de tiamină este subdiagnosticat la această populație. Asocierea dintre deficitul de tiamină și HIV/SIDA se datorează probabil malnutriției ca urmare a stării catabolice asociate cu SIDA.

Persoanele cu diabet
Unele studii de mică amploare au constatat că nivelurile de tiamină din plasmă sunt cu până la 76% mai mici la persoanele cu diabet de tip 1 decât la voluntarii sănătoși și cu 50%-75% mai mici la persoanele cu diabet de tip 2. Alte studii au arătat un risc mai mare de deficit de tiamină la persoanele cu diabet de tip 1 și/sau de tip 2, pe baza testelor privind activitatea transketolazei eritrocitare. Aceste niveluri mai scăzute de tiamină s-ar putea datora creșterilor în eliminarea tiaminei de către rinichi. Nu se cunoaște relevanța acestor efecte pentru prognosticul sau rezultatele clinice.

Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică
Chirurgia bariatrică pentru pierderea în greutate este asociată cu unele riscuri, inclusiv deficiența severă de tiamină din cauza malabsorbției care poate duce la beriberi sau encefalopatie Wernicke. O analiză a literaturii din 2008 a identificat 84 de cazuri de encefalopatie Wernicke după o intervenție chirurgicală bariatrică (în principal, operație de bypass gastric) între 1991 și 2008. Aproximativ jumătate dintre acești pacienți au prezentat deficiențe neurologice de lungă durată. Suplimentele de micronutrienți care includ tiamina sunt aproape întotdeauna recomandate pacienților în urma unei intervenții chirurgicale bariatrice pentru a evita deficiențele.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend