Excesul de mortalitate arată că viteza de infectare în COVID-19 este scăzută, cu modele de infecție sezonieră și variante de scăpare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Numărul de replicare, sau R0, descrie numărul mediu de transmisii de la un singur individ într-o populație fără imunitate. Acesta poate fi calculat numai pentru boala coronavirus 2019 (COVID-19) în populațiile dinaintea vaccinărilor, a infecțiilor răspândite sau a măsurilor de distanțare socială, ceea ce conduce la o fereastră limitată pentru seturile de date. R0 estimat variază foarte mult, cu rezultate cuprinse între 1,95 și 6,49. Cercetătorii de la Universitatea din Wurzburg, Germania, au încercat să creeze o nouă metodă de determinare a R0 folosind date privind mortalitatea excesivă.

Studiul


Cercetătorii au folosit site-ul german al Institutului Robert Koch (RKI) pentru a determina numărul de cazuri, decese și teste PCR. Excesul de decese a fost calculat pe baza datelor de la Oficiul Federal de Statistică, în timp ce Apple a furnizat date privind mobilitatea. Pentru a calcula excesul de decese menționat mai sus, decesele săptămânale din 2020 au fost scăzute din media deceselor săptămânale din cei trei ani anteriori.

R0 a fost calculat cu ajutorul unui pachet R disponibil gratuit, utilizând o metodă de creștere exponențială și simulând intervalul mediu în serie cu o distribuție gamma egală cu 4,7. Incidența săptămânală a mortalității excesive a fost convertită în incidențe zilnice, atunci când a fost necesar, utilizând din nou distribuția gamma. Au putut fi utilizate doar datele până la 15 martie 2020 inclusiv, deoarece, după acest moment, mulți germani începuseră să se distanțeze social, chiar înainte ca orientările oficiale să fie puse în aplicare. Desigur, până la momentul în care acestea au fost eliminate, imunitatea era mult mai răspândită în rândul populației.

Oamenii de știință au ajustat seturile de date epidemiologice furnizate de RKI la distribuții gamma și au determinat diferențele dintre vârfurile curbelor. Acest lucru a arătat că timpul mediu dintre apariția bolii și deces a fost de 25 de zile. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să folosească în analiza lor cazurile care au dus la deces până la 11 aprilie. Deoarece foarte puține teste au fost efectuate înainte de 15 martie, acest lucru a permis o creștere semnificativă a puterii statistice.

Din datele brute de incidență, R0 inițial obținut pentru cazurile de îmbolnăvire și deces a fost de 2,56/2,03, respectiv. Acestea au trebuit să fie corectate pentru rata de creștere a testelor, ceea ce a dus la valori mai mici, cu un R0 de 1,86 pentru boală și de 1,47 pentru decese. Această valoare este semnificativ mai mică decât multe alte estimări, iar RKI presupune un R0 în intervalul 2,8-3,8. Cu toate acestea, au fost prezentate multe estimări diferite, iar o estimare inițială în Wuhan a arătat că R0 este de 2,2. Cercetătorii propun că, la fel ca în cazul estimărilor din Wuhan, testele limitate din faza inițială a pandemiei au fost orientate către cei mai grav bolnavi, ceea ce va duce la multe estimări care tind să fie mai mari decât în realitate.

Noua metodă utilizată în acest studiu rămâne totuși incertă. Numărul exact de teste efectuate în primele săptămâni nu este cunoscut. Datele privind incidența provin aproape în întregime de la persoane care au avut nevoie de spitalizare sau care se aflau în situații în care cazurile puteau fi confirmate – cum ar fi căminele de bătrâni. Aceste zone au avut, de asemenea, tendința de a prezenta rate de transmitere mai mari decât restul țării. Cercetătorii atribuie unele diferențe în ceea ce privește numărul de infecții acestor factori și admit că este puțin probabil ca R0 al lor să fie reprezentativ.

Pentru a rezolva această problemă, ei au încercat să calculeze R0 pe baza datelor privind mortalitatea excesivă, deoarece guvernul german colectează date privind toate decesele, iar aceste informații sunt independente de testare. Ei au obținut un R0 de 1,34 pentru toate grupele de vârstă pentru răspândirea SARS-CoV-2 în Germania. Deși această metodă de testare evită unii dintre factorii de confuzie observați în metoda anterioară, este posibil ca mortalitatea cauzată de gripă să fi afectat rezultatele – și ar putea fi foarte greu de spus, deoarece mortalitatea cauzată de gripă și cea cauzată de COVID-19 sunt suprapuse în seturile de decese totale.

Cercetătorii susțin că studiul lor arată că R0 poate fi calculat din datele privind mortalitatea excesivă și pledează pentru o valoare R0 ajustată sezonier. Aceștia susțin că intervalul scăzut de valori R0 este mai coerent cu observațiile privind pandemia decât multe dintre estimările anterioare. Cu toate acestea, având în vedere că, în majoritatea țărilor, rata mortalității este mai mică de 3 %, este probabil ca această metodă de calculare a R0 să aibă o putere statistică semnificativ mai mică decât multe altele. Cu toate acestea, aceasta ar trebui să ofere un alt instrument valoros pentru epidemiologi și ar putea contribui la furnizarea de informații mai precise în cazul unor pandemii viitoare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend