Exercițiile fizice reduc dizabilitatea membrelor superioare după operația de cancer de sân


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Femeile care fac exerciții fizice la scurt timp după ce au suferit o intervenție chirurgicală non-reconstructivă pentru cancer de sân par să recupereze o mai bună mobilitate a umerilor și a brațelor și să aibă mai puțină durere decât cele care primesc îngrijiri standard, sugerează un studiu publicat astăzi de The BMJ.

O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Warwick consideră că programul de exerciții fizice care începe la doar o săptămână după operație este eficient din punct de vedere clinic și al costurilor, deoarece pare să reducă dizabilitatea membrelor superioare la un an după operația de cancer de sân la femeile cu risc mai mare de complicații.

Problemele legate de umeri și brațe sunt frecvente după tratamentul cancerului de sân, până la o treime dintre femei confruntându-se cu restricții în mișcarea umerilor, dureri cronice sau umflături (limfedem) în zona axilei, ceea ce limitează calitatea vieții și întârzie recuperarea.

În Marea Britanie, ghidurile recomandă reintroducerea treptată a exercițiilor fizice după o intervenție chirurgicală nereconstructivă la sân, dar nu există dovezi solide cu privire la momentul ideal, intensitatea, siguranța sau impactul consolidării musculare postoperatorii.

Pentru a aborda această incertitudine, cercetătorii au realizat un studiu pentru a evalua dacă un program structurat de exerciții fizice a îmbunătățit calitatea funcțională și calitatea vieții legate de sănătate în comparație cu îngrijirea obișnuită pentru femeile cu risc ridicat de dizabilitate a membrelor superioare după o operație de cancer de sân.

Concluziile lor se bazează pe 392 de femei (vârsta medie 58 de ani) care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer de sân în 17 centre oncologice din cadrul NHS și care prezentau un risc de probleme postoperatorii la nivelul membrelor superioare.

Femeile au fost repartizate aleatoriu în două grupuri egale. Jumătate au primit îngrijire obișnuită (pliante informative) cu exerciții fizice structurate, iar cealaltă jumătate a primit doar îngrijire obișnuită.

Programul de exerciții fizice, cunoscut sub numele de Prevenirea problemelor la nivelul umărului (PROSPER), a fost condus de fizioterapeuți și a inclus stretching, întărire, activitate fizică și tehnici de schimbare a comportamentului. Acesta a fost introdus la 7-10 zile după operație, cu alte două programări la una și trei luni mai târziu.

La un an după operație, femeile au fost rugate să completeze un chestionar detaliat, iar cercetătorii au măsurat rezultate precum nivelul de activitate, durerea, umflăturile și calitatea vieții.

Cercetătorii au folosit, de asemenea, înregistrările din spitale pentru a analiza cât de des au folosit femeile serviciile sociale de sănătate și personale.

Rezultatele adunate între ianuarie 2016 și iulie 2017 au arătat că funcția membrelor superioare s-a îmbunătățit după exercițiile fizice, în comparație cu îngrijirea obișnuită.

La 12 luni, femeile din grupul de exerciții fizice au raportat o intensitate mai mică a durerii, mai puține simptome de dizabilitate a brațului și o calitate a vieții legată de sănătate mai bună decât cele din grupul de îngrijire obișnuită. Nu au fost raportate evenimente adverse grave.

Cu toate acestea, nu au existat diferențe în ceea ce privește rata durerii neuropatice (nervoase), a complicațiilor legate de rană, a infecției de la locul intervenției chirurgicale, a umflăturilor sau a altor complicații între cele două grupuri diferite de femei.

De asemenea, exercițiile fizice s-au dovedit a fi eficiente din punct de vedere al costurilor. Programul de exerciții fizice a costat, în medie, 129 de lire sterline în plus pentru fiecare pacient. Dar, atunci când cercetătorii au luat în considerare toate costurile serviciilor de sănătate și ale serviciilor sociale personale, s-a înregistrat o economie medie de 387 de lire sterline pe pacient pentru grupul de exerciții fizice în comparație cu grupul de îngrijire obișnuită.

Studiul a avut unele limitări în sensul că participanții și fizioterapeuții știau ce tratament primeau (inevitabil) și au existat unele pierderi de participanți la urmărirea lor.

Cu toate acestea, printre punctele forte ale studiului se numără o dimensiune a eșantionului mult mai mare decât în cazul studiilor anterioare, o perioadă lungă de urmărire și exerciții fizice efectuate de fizioterapeuți NHS din 17 unități de oncologie din diferite locații din Anglia.

Autorii concluzionează: “Am găsit dovezi solide că exercițiile fizice timpurii, structurate și progresive sunt sigure și eficiente din punct de vedere clinic pentru femeile cu risc mai mare de a dezvolta probleme la nivelul umărului și al membrelor superioare după o intervenție chirurgicală de sân nereconstructivă.

Programul de exerciții fizice PROSPER a îmbunătățit funcția membrelor superioare la un an după intervenția chirurgicală pentru cancer de sân și a fost rentabil în comparație cu asistența medicală obișnuită din cadrul NHS. Intervenția noastră de exerciții fizice manualizate este potrivită pentru o implementare mai largă în practica clinică.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend