Exercițiul fizic regulat te ajută să dezvolți mai mulți anticorpi în urma vaccinului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu a constatat că ai cu 50% mai multe șanse să faci mai mulți anticorpi în urma vaccinului, dacă ești activ și faci sport. De asemenea, cei de la Glasgow Caledonian University susțin că 30 de minute de activitate timp de 5 zile pe săptămână scad riscul de îmbolnăvire și deces prin boli infecțioase cu 37%. 

Știm deja că activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a bolilor cronice, împreună cu dieta și renunțarea la fumat. Activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar uman, reduce riscul de îmbolnăvire și deces prin boli infecțioase cu mai mult de o treime și crește semnificativ eficiența campaniilor de vaccinare. 

De-a lungul a 35 de studii clinice randomizate independente – standardul de aur pentru dovezi științifice – activitatea fizică regulată a dus la creșterea nivelului de anticorp imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor și a altor părți ale corpului în care pot pătrunde virusuri și bacterii. Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar în cazul unor antigene străine și creșterea răspunsului acestuia.

Totodată, vaccinurile par mai eficiente dacă sunt administrate după un program de activitate fizică. O persoană care practică în mod regulat activitate fizică este cu 50% mai susceptibilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană care nu este activă. 

Există trei mecanisme prin car activitatea fizică ajută organismul în lupta cu bolile infecțioase:

  • În primul rând, protejează împotriva factorilor de risc de infecție severă și fatală. Persoanele active fizic sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, afecțiuni respiratorii și cardiovasculare.
  • Activitatea fizică reduce, de asemenea, stresul și inflamația cronică, prin urmare, scade probabilitatea de reacții anormale ale organismului. Majoritatea deceselor provocate de COVID-19 și pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat.
  • În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend