Există o conexiune între BPOC și cancer pulmonar?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

BPOC și cancerul pulmonar sunt probleme majore de sănătate la nivel mondial. Aceste două boli sunt legate în mai multe moduri. BPOC și cancerul pulmonar au mai mulți factori de risc comuni. Fumatul este factorul de risc numărul unu pentru ambele boli. Ambele sunt mai probabile dacă respirați fum fum pasiv sau dacă sunteți expus substanțelor chimice sau altor vapori la locul de muncă.

Poate exista o predispoziție genetică la dezvoltarea ambelor boli. De asemenea, riscul de a dezvolta fie BPOC, fie cancer pulmonar crește odată cu înaintarea în vârstă. S-a estimat în 2009 că între 40 și 70% a persoanelor cu cancer pulmonar are, de asemenea, BPOC.

Același studiu din 2009 a concluzionat că BPOC este un factor de risc pentru cancerul pulmonar.

Un studiu din 2015, sugerează că acestea pot fi de fapt aspecte diferite ale aceleiași boli și că BPOC ar putea fi un factor determinant al cancerului pulmonar.

În unele cazuri, oamenii nu descoperă că au BPOC până nu sunt diagnosticați cu cancer pulmonar. Cu toate acestea, a avea BPOC nu înseamnă neapărat că veți avea cancer pulmonar. Înseamnă doar că aveți un risc mai mare. Acesta este un alt motiv pentru care, dacă fumezi, renunțarea este o idee bună.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend