Exista oameni alergici la frig


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Urticaria rece este o reacție a pielii la frig care apare în câteva minute după expunerea la frig. Pielea afectată dezvoltă pete roșiatice, cu mâncărime (urticarie). Persoanele cu urticarie rece prezintă simptome foarte diferite. Unele au reacții minore la frig, în timp ce altele au reacții severe. Pentru unele persoane cu această afecțiune, înotul în apă rece poate duce la tensiune arterială foarte mică, leșin sau șoc.

Urticaria rece apare cel mai frecvent la adulții tineri. Dacă credeți că aveți această afecțiune, consultați-vă medicul. Tratamentul include de obicei pași preventivi, cum ar fi administrarea de antihistaminice și evitarea aerului rece și a apei.

Semnele și simptomele urticariei reci pot include:

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Roseata si mâncărime temporare (urticarie) pe zona pielii care a fost expusă la frig

O agravare a reacției pe măsură ce pielea se încălzește

Umflarea mâinilor în timp ce țineți obiecte reci

Umflarea buzelor la consumul de alimente sau băuturi reci

Reacțiile severe pot include:

Răspunsul întregului corp (anafilaxie), care poate provoca leșin, bataia rapida a batailor inimii, umflarea membrelor sau a trunchiului și șoc

Umflarea limbii și a gâtului, care poate face dificilă respirația

Simptomele urticariei reci încep la scurt timp după expunerea pielii la o scădere bruscă a temperaturii aerului sau la apă rece. Condițiile de umezeală și vânt pot face o apariție a simptomelor mai probabilă. Fiecare episod poate persista aproximativ două ore.

Cele mai grave reacții apar în general cu expunerea completă a pielii, cum ar fi înotul în apă rece. O astfel de reacție ar putea duce la pierderea cunoștinței și la înec.

Când să vedeți un medic

Dacă aveți reacții cutanate după expunere la frig, consultați un medic. Chiar dacă reacțiile sunt ușoare, medicul dumneavoastră va dori să excludă afecțiunile subiacente care ar putea cauza problema.

Căutați îngrijiri de urgență dacă, după expunerea bruscă la frig, aveți un răspuns al întregului corp (anafilaxie) sau dificultăți de respirație.

Cauze

Nimeni nu știe exact ce cauzează urticaria rece. Unele persoane par să aibă celule ale pielii foarte sensibile, din cauza unei trăsături moștenite, a unui virus sau a unei boli. În cele mai frecvente forme ale acestei afecțiuni, frigul declanșează eliberarea de histamină și alte substanțe chimice în sânge. Aceste substanțe chimice provoacă roșeață, mâncărime și uneori o reacție (sistemică) a întregului corp.

Factori de risc

Este mai probabil să aveți această afecțiune dacă:

Sunteti un adult tânăr. Cel mai frecvent tip – urticarie rece primară dobândită – apare cel mai frecvent la adulții tineri.

Aveți o problema de sănătate subiacentă. Un tip mai puțin frecvent – urticaria rece dobândită secundară – poate fi cauzat de o problemă de sănătate de bază, cum ar fi hepatita sau cancerul.

Aveți anumite trăsături moștenite. Rareori, urticaria rece este moștenită. Acest tip familial provoacă boli dureroase și simptome asemănătoare gripei după expunerea la frig.

Complicații

Principala posibilă complicație a urticariei la rece este o reacție severă care apare după expunerea unor zone mari de piele la frig, de exemplu, prin înot în apă rece.

Prevenire

Următoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea unui episod recurent de urticarie rece:

Luați un antihistaminic fără prescripție medicală înainte de expunerea la frig.

Luați medicamente conform prescrierii.

Protejați-vă pielea de frig sau de schimbările bruște de temperatură. Dacă mergeți la înot, înmuiați mai întâi mâna în apă și vedeți dacă aveți o reacție a pielii.

Evitați băuturile și alimentele răcite cu gheață pentru a preveni umflarea gâtului.

Dacă medicul dumneavoastră a prescris un autoinjector de epinefrină, păstrați-l la dumneavoastră pentru a preveni reacții grave.

Dacă sunteți programat pentru operație, discutați în prealabil cu chirurgul dumneavoastră despre urticaria rece. Echipa chirurgicală poate lua măsuri pentru a ajuta la prevenirea simptomelor induse de frig în sala de operație.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend