Expunerea cronică la poluare și pulberi este legată de hipertensiunea arterială


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Potrivit OMS, poluarea aerului reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate la nivel mondial, fiind responsabilă de peste 4,2 milioane de decese anual. În plus, expunerea cronică la pulberi în suspensie contribuie la riscul de boli cardiovasculare și respiratorii și, în special, a fost asociată cu hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports de către Centrul de cercetare biomedicală în rețea pentru diabet și tulburări metabolice asociate (CIBERDEM) și Institutul de cercetare biomedicală din Malaga (IBIMA).

Studiul realizat de echipa lui Gemma Rojo a evaluat impactul poluării cu particule în suspensie asupra incidenței pe termen lung a hipertensiunii arteriale în Spania, susținând necesitatea de a îmbunătăți calitatea aerului în măsura în care este posibil pentru a reduce riscul de boli cardiometabolice în rândul populației.

În acest scop, cercetătorii CIBERDEM au realizat un studiu, di@bet.es , la care au participat 1103 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 83 de ani. Niciunul dintre participanți nu a prezentat hipertensiune arterială la începutul studiului (2008-2010), iar aceștia au fost monitorizați până în 2016-17. Participanților din cohortă le-au fost atribuite diferite concentrații de particule de poluare a aerului, obținute prin remodelare combinată, cu măsurători efectuate la stații de măsurare a calității aerului. În această perioadă, au fost înregistrate 282 de cazuri incidente de hipertensiune arterială.

Studiul a fost realizat în colaborare cu departamentul de poluare a aerului din cadrul Centrului de Cercetare pentru Energie, Mediu și Tehnologie (CIEMAT).

După cum a explicat Sergio Valdés, cercetător CIBERDEM la IBIMA și endocrinolog la Hospital Regional Universitario de Málaga, “Mai multe studii anterioare au descris asocierea pe termen scurt și lung a poluanților atmosferici cu hipertensiunea arterială și cu nivelurile acesteia, dar puține studii au abordat în mod prospectiv asocierea dintre expunerea pe termen lung la aceste particule și incidența hipertensiunii arteriale. Prin urmare, studiul di@bet.es ne-a oferit oportunitatea de a face acest lucru în rândul populației spaniole”.

În timpul fazelor studiului, participanții au fost supuși unui examen medical la un centru de sănătate și li s-au luat probe de sânge. În plus, a fost utilizat un chestionar pentru a obține informații despre vârstă, sex, nivel de educație, etnie, fumat, consum de alcool și alte variabile. Consumul de alimente a fost determinat cu ajutorul unui chestionar de aderență la dieta mediteraneană, a fost analizat nivelul de exerciții fizice și a fost calculat IMC. Tensiunea arterială a fost măsurată cu un tensiometru și s-a stabilit că este vorba de hipertensiune arterială dacă tensiunea arterială sistolică medie a fost mai mare sau egală cu 140 mmHg și/sau dacă tensiunea arterială diastolică medie a fost mai mare sau egală cu 90 mmHg.

Cea mai mare amenințare la adresa sistemului cardiovascular


Datele noastre sunt în concordanță cu un mare număr de dovezi care sugerează că poluarea aerului poate contribui la patogeneza hipertensiunii arteriale. De asemenea, acestea susțin ideea că componenta de particule a poluării atmosferice reprezintă cea mai mare amenințare pentru sistemul cardiovascular.”

Gemma Rojo, șefa grupului CIBERDEM din cadrul IBIMA și semnatară finală a studiului

În acest sens, ea afirmă: “Deși asocierile anterioare între expunerea la poluanți gazoși și hipertensiunea arterială au prezentat unele discrepanțe, majoritatea studiilor care au raportat expunerea pe termen lung la particule și hipertensiunea arterială incidentă au raportat asocieri pozitive în concordanță cu constatările noastre.”

Pe scurt, studiul CIBERDEM contribuie la evaluarea impactului poluării cu particule în suspensie asupra incidenței hipertensiunii arteriale în Spania și, după cum explică Sergio Valdés, “rezultatele noastre susțin necesitatea de a îmbunătăți calitatea aerului în măsura în care este posibil pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială în rândul populației noastre, deoarece chiar și nivelurile moderate, cum sunt cele pe care le raportăm aici, cresc semnificativ riscul”.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend