Expunerea la metale toxice poate crește riscul de obstrucție a arterelor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Expunerea în mediul înconjurător la niveluri scăzute de metale toxice arsenic, cadmiu și titan pare să crească riscul de acumulare de plăci aterosclerotice în arterele de la nivelul gâtului, inimii și picioarelor, potrivit unui nou studiu publicat astăzi în revista Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB) a Asociației Americane a Inimii.

Urmele de metal pot pătrunde în organism prin solul contaminat care se infiltrează în alimente, prin apa potabilă, prin poluanți atmosferici sau prin fumul de tutun. Există dovezi solide că metalele toxice, cum ar fi arsenicul și cadmiul, sunt factori de risc cardiovascular. Arsenicul și cadmiul se găsesc adesea în tutun și în alimente, în timp ce arsenicul se găsește, de asemenea, în apă. Expunerea la titan provine în principal din implanturile dentare și ortopedice, șuruburile, învelișurile pacemakerilor, produsele cosmetice și unele alimente.

“Metalele sunt omniprezente în mediul înconjurător, iar oamenii sunt expuși în mod cronic la niveluri scăzute de metale”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Maria Grau-Perez, M.Sc., de la Institutul de Cercetare Biomedicală Hospital Clinic de Valencia INCLIVA din Valencia, Spania, și doctorandă la departamentul de medicină preventivă, sănătate publică și microbiologie de la Universidad Autonoma de Madrid, din Spania. “Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 31% din povara bolilor cardiovasculare din lume ar putea fi evitată dacă am putea elimina poluanții din mediul înconjurător.”

Ateroscleroza se dezvoltă atunci când depozitele de grăsime, sau placa, se acumulează în artere, provocând îngustarea, slăbirea și rigidizarea acestora. În funcție de arterele afectate, aceasta poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral, angină pectorală, boală arterială periferică sau boală renală.

Cercetările anterioare privind impactul expunerii la metale asupra aterosclerozei s-au axat în mod tradițional pe arterele carotide, arterele principale din gât. Acest studiu s-a axat pe ateroscleroza subclinică – înainte de apariția simptomelor – și a examinat impactul expunerii la metale asupra arterelor carotide, femurale și coronare. Cercetările anterioare sugerează că imagistica arterei femurale, care este principala arteră care alimentează cu sânge partea inferioară a corpului, poate duce la detectarea mai timpurie a aterosclerozei.

Cercetătorii au evaluat 1.873 de adulți (97% bărbați) în cadrul studiului Aragon Workers Health Study. Participanții la studiu lucrau la o fabrică de asamblare auto din Spania și aveau vârste cuprinse între 40 și 55 de ani. Cercetătorii au măsurat expunerea participanților la nouă metale toxice din mediul înconjurător – arsenic, bariu, uraniu, cadmiu, crom, antimoniu, titan, vanadiu și tungsten – și asocierea expunerii cu prezența aterosclerozei subclinice în regiunile carotide, femurale și coronare. Studiul a explorat rolul potențial al metalelor individuale și al amestecurilor de metale în dezvoltarea aterosclerozei.

În timpul vizitelor anuale de sănătate la locul de muncă ale participanților între 2011 și 2014, au fost înregistrate informații socio-economice și de sănătate pentru fiecare participant, inclusiv nivelul de educație, statutul de fumător și utilizarea de medicamente. Fiecare persoană din studiu a fost supusă unui examen medical pentru a măsura indicele de masă corporală, tensiunea arterială, nivelul de glucoză din sânge, nivelul de colesterol, nivelul de trigliceride și altele. Au fost colectate probe de urină pentru a evalua expunerea la metale din aer, apă și alimente. Cercetătorii au efectuat ecografii carotide și femurale, precum și teste de scorare a calciului coronarian.

Analiza a constatat că:

  • Participanții mai în vârstă la studiu aveau niveluri mai ridicate ale majorității metalelor măsurate în urină
  • Cele câteva femei participante la studiu au avut niveluri mai ridicate de metale în comparație cu bărbații, atunci când nivelurile au fost măsurate în urină.
  • Adulții care fumaseră în orice moment au prezentat niveluri mai ridicate de arsenic, cadmiu, crom și titan decât persoanele care nu fumează niciodată.
  • Nivelurile mai ridicate de arsenic, cadmiu, titan și, potențial, antimoniu au fost asociate cu o probabilitate mai mare de a avea ateroscleroză subclinică.
  • Arsenicul și cadmiul par a fi cel mai strâns asociate cu niveluri crescute ale plăcii în arterele carotide; cadmiul și titanul sunt mai îngrijorătoare pentru arterele femurale; iar titanul, și posibil cadmiul și antimoniul, sunt mai îngrijorătoare pentru arterele coronare.
  • Arsenicul poate fi mai toxic pentru artere atunci când se găsește în combinație cu cadmiul și titanul.


“Acest studiu susține faptul că expunerea la metale toxice din mediul înconjurător, chiar și la niveluri scăzute de expunere, este toxică pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat coautorul studiului, Maria Tellez-Plaza, doctor în medicină, cercetător principal la Centrul Național de Epidemiologie și la Instituto de Salud Carlos III din Madrid, Spania. “Nivelurile de metale în populația studiată de noi au fost în general mai scăzute în comparație cu alte studii publicate. Metalele, și în special arsenicul, cadmiul și titanul, sunt probabil factori de risc relevanți pentru ateroscleroză, chiar și la cele mai scăzute niveluri de expunere și în rândul persoanelor de vârstă mijlocie care lucrează.”

Studiul a inclus o populație foarte specifică, formată în majoritate din bărbați dintr-o zonă a Spaniei, astfel încât rezultatele nu pot fi complet extrapolate la femei sau la alte populații din întreaga lume. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele implicate în dezvoltarea aterosclerozei pe baza asocierilor la metale.

“Standardele actuale de mediu, profesionale și de siguranță alimentară la nivel mondial pentru cadmiu, arsenic și alte metale pot fi insuficiente pentru a proteja populația de efectele adverse asupra sănătății legate de metale”, a declarat Tellez-Plaza. “Prevenirea și atenuarea expunerii la metale are potențialul de a îmbunătăți substanțial modul în care prevenim și tratăm bolile cardiovasculare”.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend