1. Citește în fiecare zi măcar 25 de pagini dintr-o carte. Dacă poți mai mult, cu atât mai bine.
2. Fă-ți o colecție de site-uri premium și vizitează-le dimineața, la cafea, să îți iei știrile și noutățile.
3. Redu pe cât posibil sau chiar elimină televizorul.
4. Învață o limbă. E printre cele mai stimulante activități pentru creier. Engleza îți trebuie peste tot în lume, dar poți învăța franceza, spaniola, italiana, germana, în funcție și de pasiuni sau necesități.
5. Cumpără cărți. Măcar una pe lună. Dacă nu-ți faci timp și fonduri pentru cărți, înseamnă că undeva e o mare problemă.
6. Ai mare grijă la fake news. Informează-te din surse bune, nu distribui articole de pe site-uri dubioase, nu pica în orice capcană. E în datoria ta să înveți cum să culegi informația bună, ajutat firește și de sfaturile unor profesioniști (cum ar fi în domeniul sănătății).
7. Citește noutăți și lucruri interesante despre corpul tău, despre medicină, despre sănătate. Educația medicală ar trebui să devină și materie la școală. Vezi că am lansat un newsletter în care, o dată pe săptămână, îți voi trimite articole, sfaturi, recomandări pentru sănătatea ta. Îl găsești mai jos și te poți înscrie, gratuit.
8. Învață câteva cuvinte noi în fiecare zi.
9. Citește ceva mai lejer înainte de culcare, pentru un somn bun. Televizorul sau telefon îți strică somnul, prin lumina albastră care perturbă mecanismele naturale ale creierului.
10. Profită de momentele în care poți citi sau asculta un podcast. În metrou poți scoate o carte. La volan poți asculta un podcast sau audiobook. Când aștepți undeva, scoate o carte.
11. Nu te mai arunca la cadouri pompoase și scumpe. Ia cărți pentru cei dragi. Stimulează-i să citească. E cel mai mare bine pe care-l poți face.
V.