Factori de risc ai leucemiei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Există o serie de factori de risc pentru leucemie. Unii dintre acești factori de risc au legături mai semnificative cu leucemia decât alții:

Radiațiile ionizante artificiale: Acest lucru ar putea include faptul de a fi primit radioterapie pentru un cancer anterior, deși acesta este un factor de risc mai semnificativ pentru unele tipuri decât altele.

Anumite virusuri: Virusul T-limfotropic uman (HTLV-1) are legături cu leucemia.

Chimioterapia: Persoanele care au primit tratament chimioterapeutic pentru un cancer anterior au o șansă mai mare de a dezvolta leucemie mai târziu în viață.

Expunerea la benzen: Acesta este un solvent pe care producătorii îl folosesc în unele produse chimice de curățare și în vopselele de păr.

Unele condiții genetice: Copiii cu sindromul Down au o a treia copie a cromozomului 21. Acest lucru le crește riscul de leucemie acută mieloidă sau limfocitară acută la 2-3%, ceea ce este mai mare decât la copiii fără acest sindrom.

O altă afecțiune genetică cu legături cu leucemia este sindromul Li-Fraumeni. Acesta provoacă o modificare a genei TP53.

Antecedente familiale: Faptul de a avea frați cu leucemie poate duce la un risc scăzut, dar semnificativ, de leucemie. Dacă o persoană are un geamăn identic cu leucemie, are o șansă de 1 la 5 de a avea ea însăși acest cancer.

Probleme moștenite ale sistemului imunitar: Anumite afecțiuni imunitare moștenite cresc riscul atât de infecții grave, cât și de leucemie. Acestea includ:

  • ataxia-telangiectasia
  • Sindromul Bloom
  • Sindromul Schwachman-Diamond
  • Sindromul Wiskott-Aldrich

Supresia imunitară: Leucemia infantilă se poate dezvolta din cauza suprimării deliberate a sistemului imunitar. Acest lucru ar putea apărea în urma unui transplant de organe, deoarece copilul ia medicamente pentru a împiedica organismul său să respingă organul.

Mai mulți factori de risc au nevoie de studii suplimentare pentru a confirma legătura lor cu leucemia, cum ar fi:

  • expunerea la câmpuri electromagnetice
  • expunerea la anumite substanțe chimice la locul de muncă, cum ar fi benzina, motorina și pesticidele
  • fumatul
  • utilizarea vopselelor de păr

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend