Factorii de risc ai bolii Alzheimer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vârsta

Creșterea vârstei este cel mai mare factor de risc cunoscut pentru boala Alzheimer. Demența nu face parte din îmbătrânirea normală, dar pe măsură ce îmbătrânești crește probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer. Un studiu, de exemplu, a constatat că anual există 4 diagnostice noi la 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, 32 de diagnostice noi la 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 75 și 84 de ani și 76 de diagnostice noi la 1000 de persoane cu vârsta de 85 și peste.

Istoricul familiei și genetica

Riscul de a dezvolta Alzheimer este ceva mai mare dacă o rudă de gradul I – părintele sau frații – are boala. Majoritatea mecanismelor genetice ale Alzheimer în rândul familiilor rămân în mare parte inexplicabile, iar factorii genetici sunt probabil complecși. Un factor genetic mai bine înțeles este o formă a genei apolipoproteinei E (APOE). O variație a genei, APOE e4, crește riscul bolii Alzheimer. Aproximativ 25% până la 30% din populație poartă o alelă APOE e4, dar nu toată lumea cu această variație a genei dezvoltă boala. Oamenii de știință au identificat modificări rare (mutații) în trei gene care garantează practic că o persoană care moștenește una dintre ele va dezvolta Alzheimer. Dar aceste mutații reprezintă mai puțin de 1% dintre persoanele cu boală Alzheimer.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Sindromul Down

Mulți oameni cu sindrom Down dezvoltă boala Alzheimer. Acest lucru este probabil legat de afectarea cromozomului 21 – și ulterior trei copii ale genei pentru proteina care duce la crearea beta-amiloidului. Semnele și simptomele Alzheimerului tind să apară cu 10-20 de ani mai devreme la persoanele cu sindrom Down decât pentru populația generală.

Sexul

Se pare că există puține diferențe de risc între bărbați și femei, dar, în general, există mai multe femei cu demență Alzheimer, deoarece în general trăiesc mai mult decât bărbații.

Deficit cognitiv minor

Insuficiența cognitivă ușoară este o scădere a memoriei sau a altor abilități de gândire, mai mare decât în ​​mod normal pentru vârsta unei persoane, dar declinul nu împiedică o persoană să funcționeze normal în medii sociale sau de lucru. Persoanele care au MCI prezintă un risc semnificativ de a dezvolta demență. Când deficitul primar este memoria, starea este mai probabil să evolueze spre demență din cauza bolii Alzheimer. Un diagnostic de MCI încurajează o mai mare concentrare pe modificările stilului de viață sănătos, dezvoltarea de strategii pentru a compensa pierderea memoriei și programarea programărilor regulate ale medicului pentru a monitoriza simptomele.

Traumatism cranian

Persoanele care au avut un traumatism cranian sever prezintă un risc mai mare de boală Alzheimer. Câteva studii de amploare au constatat că la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau peste care au avut un traumatism cerebral (TBI), riscul de demență și boala Alzheimer a crescut. Riscul crește la persoanele cu traumatisme mai severe și multiple. Unele studii indică faptul că riscul poate fi cel mai mare în primele șase luni până la doi ani după accident.

Poluarea aerului

Studiile efectuate pe animale au indicat faptul că poluarea aerului cu particule poate accelera degenerarea sistemului nervos. Și studiile la om au descoperit că expunerea la poluarea aerului – în special din traficul de gaze de ardere și arderea lemnului – este asociată cu un risc mai mare de demență.

Consumul excesiv de alcool

Consumul de cantități mari de alcool este cunoscut de mult timp pentru a provoca modificări ale creierului. Mai multe studii și analize de amploare au constatat că tulburările consumului de alcool au fost legate de un risc crescut de demență, în special demența cu debut precoce.

Program de somn nesănătos

Cercetările au arătat că tiparele de somn defectuoase, cum ar fi dificultatea de a adormi sau de a menține somnul, sunt asociate cu un risc crescut de boală Alzheimer.

Stilul de viață și sănătatea inimii

Cercetările au arătat că aceiași factori de risc asociați bolilor de inimă pot crește și riscul bolii Alzheimer. Acestea includ:

  • Lipsa de exercitiu
  • Obezitatea
  • Fumatul sau expunerea la fumatul pasiv
  • Tensiune arterială crescută
  • Colesterol ridicat
  • Diabet de tip 2 slab controlat

Prin urmare, schimbarea obiceiurilor de viață vă poate modifica într-o oarecare măsură riscul. De exemplu, exercițiile fizice regulate și o dietă sănătoasă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fructe și legume, sunt asociate cu un risc scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.

Învățarea pe tot parcursul vieții și implicarea socială

Studiile au descoperit o asociere între implicarea pe tot parcursul vieții în activități de stimulare mentală și socială și un risc redus de boală Alzheimer. Nivelurile scăzute de educație – mai puțin învățământul liceal – par a fi un factor de risc pentru boala Alzheimer.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend