Factorii de risc și prevenția anevrismului aortic


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Factorii de risc ai anevrismului aortic abdominal includ:

  • Consumul de tutun. Fumatul este cel mai puternic factor de risc pentru anevrismele aortice. Fumatul poate slăbi pereții aortei, crescând riscul de anevrism aortic și de rupere a anevrismului. Cu cât fumați sau mestecați tutun mai mult și mai mult timp, cu atât cresc șansele de a dezvolta un anevrism aortic. Medicii recomandă o ecografie abdominală pentru depistarea unui anevrism de aortă abdominală la bărbații cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani care sunt fumători actuali sau foști fumători de țigări.
  • Vârsta. Anevrismele de aortă abdominală apar cel mai des la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.
  • Sexul masculin. Bărbații dezvoltă anevrisme aortice abdominale mult mai des decât femeile.
  • Rasa albă. Persoanele de culoare albă prezintă un risc mai mare de anevrism aortic abdominal.
  • Antecedente familiale.Un istoric familial de anevrism aortic abdominal crește riscul de a avea această afecțiune.
  • Alte anevrisme. Un anevrism la un alt vas de sânge mare, cum ar fi artera din spatele genunchiului sau aorta din piept (anevrism aortic toracic), ar putea crește riscul de a avea un anevrism aortic abdominal.

Dacă sunteți la risc de anevrism aortic, medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda și alte măsuri, cum ar fi medicamente pentru a reduce tensiunea arterială și a ușura stresul asupra arterelor slăbite.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Complicații


Rupturile unuia sau mai multor straturi ale peretelui aortei (disecție aortică) sau ruptura unui anevrism sunt principalele complicații. O ruptură poate provoca hemoragii interne care pun viața în pericol. În general, cu cât anevrismul este mai mare și crește mai repede, cu atât riscul de ruptură este mai mare.

Semnele și simptomele că un anevrism aortic s-a rupt pot include:

Durere abdominală sau de spate bruscă, intensă și persistentă, care poate fi descrisă ca o senzație de sfâșiere
Tensiune arterială scăzută
Puls rapid


Anevrismele aortice cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta cheaguri de sânge în zonă. Dacă un cheag de sânge se desprinde de pe peretele interior al unui anevrism și blochează un vas de sânge în altă parte a corpului, acesta poate provoca durere sau bloca fluxul sanguin către picioare, degete, rinichi sau organe abdominale.

Prevenția


Pentru a preveni un anevrism aortic sau pentru a împiedica agravarea unui anevrism aortic, faceți următoarele:

  1. Nu fumați și nu folosiți produse din tutun. Renunțați la fumat sau mestecat tutun și evitați fumatul pasiv. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele și terapiile care vă pot ajuta.
  2. Construiți o dietă sănătoasă. Concentrați-vă pe consumul unei varietăți de fructe și legume, cereale integrale, carne de pasăre, pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Evitați grăsimile saturate și trans și limitați sarea.
  3. Țineți-vă sub control tensiunea arterială și colesterolul. Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris medicamente, luați-le conform instrucțiunilor.
  4. Faceți exerciții fizice regulate. Încercați să faceți cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobică moderată. Dacă nu ați fost activ, începeți încet și creșteți treptat durata. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce tipuri de activități sunt potrivite pentru dumneavoastră.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend