Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Fibrilația atrială este o frecvență cardiacă neregulată și adesea rapidă care poate crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă.

Rezultatul este un ritm cardiac rapid și neregulat. Frecvența cardiacă în fibrilația atrială poate varia de la 100 la 175 de bătăi pe minut. Intervalul normal pentru ritmul cardiac este de 60 până la 100 de bătăi pe minut.

Inima ta este formată din patru camere – două camere superioare (atrii) și două camere inferioare (ventriculi). În camera superioară dreaptă a inimii (atriul drept) se află un grup de celule numit nodul sinusal. Acesta este stimulatorul cardiac natural al inimii tale. Nodul sinusal produce semnalul care pornește în mod normal fiecare bătaie de inimă.

În mod normal, semnalul se deplasează prin cele două camere superioare ale inimii, apoi printr-o cale de conectare între camerele superioare și inferioare numite nodul atrioventricular. Mișcarea semnalului face ca inima să se contracte, trimiţând sânge în corp.

În fibrilația atrială, semnalele din camerele superioare ale inimii sunt haotice. Ca urmare, atriile tremură. Nodul atrioventricular – conexiunea electrică dintre atrii și ventriculi – este bombardat cu impulsuri care încearcă să ajungă la ventriculi.

De asemenea, ventriculii bat rapid, dar nu la fel de repede ca atriile, deoarece nu toate impulsurile trec.

Simptomele fibrilației atriale includ adesea palpitații, dificultăți de respirație și slăbiciune.

Episoadele de fibrilație atrială pot să apară sau să dispară. În alte cazuri, poţi dezvolta o fibrilație atrială care nu dispare și poate necesita tratament. Deși fibrilația atrială în sine nu pune de obicei în pericol viața, este o afecțiune gravă care uneori necesită tratament de urgență.

O preocupare majoră cu fibrilația atrială este potențialul de a dezvolta cheaguri de sânge în camerele superioare ale inimii. Oriunde există flux turbulent al sângelui, se pot forma cheaguri. Acestea pot circula către alte organe și pot duce la blocarea fluxului sanguin (ischemie).

Simptome

Unele persoane cu fibrilație atrială nu au simptome și nu sunt conștiente de starea lor până când nu este descoperită în timpul unui examen fizic. Cei care au simptome de fibrilație atrială pot prezenta semne și simptome precum:

Palpitații, care sunt senzații de bătăi ale inimii incomode, neregulate

Slăbiciune

Capacitate redusă de activitate fizică

Oboseală

Amețeală

Respirație rapidă

Dureri în piept

Prevenţia

Pentru a preveni fibrilația atrială, este important să trăieşti un stil de viață sănătos pentru inimă, pentru a reduce riscul de boli de inimă. Un stil de viață sănătos poate include:

O dietă sănătoasă pentru inimă

Creșterea activității fizice

Evitarea fumatului

Menținerea unei greutăți sănătoase

Limitarea sau evitarea cofeinei și a alcoolului

Reducerea stresului, deoarece stresul intens și furia pot provoca probleme de ritm cardiac.

Utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală cu precauție, deoarece unele medicamente pentru răceală și tuse conțin stimulente care pot declanșa bătăi rapide ale inimii.

Citeşte şi despre cum poţi să ai grijă de inima ta, aici

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.