Fibrinogen mărit sau scăzut?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Medicul poate solicita un test de activitate a fibrinogenului atunci când aveți:

Sângerare inexplicabilă sau prelungită
Un cheag de sânge dăunător (tromboză)
Rezultate anormale ale testelor PT și PTT
Simptome și semne de coagulare intravasculară diseminată (CID) sau sunteți sub tratament pentru CID sau fibrinoliză anormală
Simptome care sugerează un deficit sau o disfuncție moștenită sau dobândită a factorului de coagulare (proteină de coagulare)
Ați fost diagnosticat cu o tulburare de sângerare dobândită pentru a vă evalua și monitoriza capacitatea de coagulare (în timp)

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Se poate efectua un test al antigenului fibrinogenului atunci când aveți un rezultat anormal de scăzut la un test de activitate a fibrinogenului pentru a ajuta la determinarea dacă se datorează unui nivel scăzut de fibrinogen sau fibrinogen care nu funcționează corespunzător.

În unele cazuri, testul fibrinogenului poate fi efectuat împreună cu alți markeri de risc cardiac atunci când medicul dumneavoastră dorește să aibă informații suplimentare pentru a vă ajuta să evaluați riscul de boli de inimă.

Ce înseamnă rezultatul testului?
Rezultatele testului de fibrinogen sunt raportate ca fiind concentrația de proteină din sânge. Testele de activitate a fibrinogenului sunt convertite în concentrații pentru a fi comparate cu rezultatele antigenului fibrinogen. Rezultatele sunt de obicei interpretate în contextul rezultatelor altor teste.

Rezultatele normale ale activității fibrinogenului reflectă, de obicei, contribuția normală a fibrinogenului la capacitatea de coagulare a sângelui dumneavoastră.

O activitate a fibrinogenului semnificativ scăzută se poate datora unei cantități reduse de fibrinogen sau unui fibrinogen care nu funcționează așa cum ar trebui. Activitatea redusă a fibrinogenului și nivelul redus al antigenului pot afecta capacitatea dumneavoastră de a forma un cheag stabil de sânge.

Nivelurile scăzute de fibrinogen care persistă în timp (cronice) pot fi legate de incapacitatea organismului de a produce fibrinogen din cauza:
O afecțiune dobândită, cum ar fi boala hepatică în stadiu terminal sau malnutriția severă
O afecțiune ereditară rară, cum ar fi disfibrinogenemia, afibrinogenemia sau hipofibrinogenemia
Nivelurile acut scăzute sunt adesea legate de afecțiuni în care fibrinogenul este utilizat mai repede decât îl poate produce organismul. Acest lucru poate apărea în cazul coagulării intravasculare diseminate (CID) și al fibrinolizei anormale, care apare atunci când organismul este hiperactiv în descompunerea și eliminarea cheagurilor de sânge.
Nivelurile reduse de fibrinogen pot apărea, de asemenea, în urma unor transfuzii de sânge rapide, de volum mare.

Fibrinogenul este un reactant de fază acută, ceea ce înseamnă că nivelurile de fibrinogen pot crește brusc în orice afecțiune care provoacă inflamații sau leziuni tisulare. Nivelurile ridicate de fibrinogen nu sunt specifice. Ele nu îi spun medicului de sănătate cauza sau localizarea inflamației sau a leziunilor. De obicei, aceste niveluri crescute sunt temporare, revenind la normal după ce afecțiunea de bază s-a rezolvat.

Nivelurile crescute de fibrinogen pot fi observate cu:

Infecții
Cancer
Boală coronariană, atac de cord
Accident vascular cerebral
Tulburări inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoidă și glomerulonefrita, o formă de boală renală)
Traumatisme
Boala arterială periferică
Fumatul excesiv

În timp ce nivelurile de fibrinogen sunt ridicate, riscul unei persoane de a dezvolta un cheag de sânge poate fi crescut și, în timp, acestea ar putea contribui la un risc crescut de boli cardiovasculare.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend