Fibrinogenul şi coagularea


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Fibrinogenul este o proteină, în special un factor de coagulare (factorul I), care este esențial pentru formarea corectă a cheagurilor de sânge. Sunt disponibile două tipuri de teste pentru a evalua fibrinogenul. Un test de activitate a fibrinogenului evaluează cât de bine funcționează fibrinogenul pentru a ajuta la formarea unui cheag de sânge. Un test al antigenului fibrinogenului măsoară cantitatea de fibrinogen din sânge.

Fibrinogenul este produs de ficat și eliberat în sânge împreună cu alți câțiva factori de coagulare. În mod normal, atunci când un țesut corporal sau un perete al unui vas de sânge este rănit, începe un proces numit hemostază care ajută la oprirea sângerării prin formarea unui dop la locul leziunii. Fragmente celulare mici numite trombocite se aglomerează și se lipesc de locul leziunii, iar factorii de coagulare sunt activați unul după altul. Această ultimă parte se numește cascada coagulării.

Pe măsură ce cascada se apropie de finalizare, fibrinogenul solubil este transformat în fire de fibrină insolubile. Aceste fire se reticulează apoi între ele pentru a forma o plasă de fibrină care se stabilizează la locul leziunii. Rețeaua de fibrină aderă la locul leziunii împreună cu trombocitele pentru a forma un cheag de sânge stabil. Această barieră previne pierderile suplimentare de sânge și rămâne la locul ei până la vindecarea zonei lezate.

Pentru ca un cheag stabil să se formeze, trebuie să existe suficiente trombocite și factori de coagulare care funcționează normal. Prea puțini, prea mulți sau factori de coagulare sau trombocite disfuncționale pot duce la episoade de sângerare și/sau la formarea unui cheag de sânge necorespunzător (tromboză). Mai multe teste de laborator, inclusiv testele de fibrinogen, pot fi utilizate pentru a evalua procesul de coagulare. Testele de fibrinogen includ:

Un test de activitate a fibrinogenului evaluează acea parte a procesului de coagulare în care fibrinogenul solubil este transformat în fire de fibrină. Acesta măsoară timpul necesar pentru formarea unui cheag de fibrină după ce o cantitate standard de trombină este adăugată la proba dumneavoastră de sânge (plasmă). Timpul necesar pentru formarea unui cheag este direct corelat cu cantitatea de fibrinogen activ care este prezentă. Timpul prelungit de formare a cheagurilor se poate datora unor niveluri scăzute de fibrinogen normal sau se poate datora unui fibrinogen care nu funcționează așa cum ar trebui (disfuncțional).

Un test pentru antigenul fibrinogenului măsoară nivelul de fibrinogen dintr-o probă de sânge, incluzând atât fibrinogenul funcțional, cât și cel disfuncțional.
Fibrinogenul este, de asemenea, unul dintre mai mulți factori sanguini care se numesc reactanți de fază acută. Nivelurile sanguine ale fibrinogenului, împreună cu alți reactanți de fază acută, cresc brusc în cazul afecțiunilor care cauzează inflamații sau leziuni acute ale țesuturilor. Testele pentru acești reactanți de fază acută, inclusiv fibrinogenul, pot fi efectuate pentru a determina gradul de inflamație din organism.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend