Formula de lapte modificată din punct de vedere nutrițional nu este asociată cu îmbunătățirea performanțelor școlare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bebelușii cărora li s-a administrat lapte praf modificat din punct de vedere nutrițional au avut aceleași rezultate la examenele de matematică și engleză ca și copiii cărora li s-a administrat lapte praf standard până la vârsta de 16 ani, relevă un nou studiu important condus de cercetătorii de la UCL, care face legătura între șapte studii controlate randomizate și rezultatele școlare.

Oamenii de știință de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (UCL Great Ormond Street Institute of Child Health) și UCL Institute of Education, care și-au publicat astăzi concluziile în BMJ, au folosit o abordare nouă pentru a lega performanța școlară și datele de sănătate pentru a vedea dacă laptele praf modificat nutrițional a făcut vreo diferență în ceea ce privește capacitatea cognitivă ulterioară.

Echipa de cercetători a analizat datele de la 1763 de copii care au participat la studii între 1993 și 2001 și cărora li s-a administrat în mod aleatoriu fie lapte praf îmbogățit, fie lapte praf standard. Randomizarea a asigurat faptul că grupurile erau egale din toate punctele de vedere, în afară de tipul de lapte praf pe care îl primeau.

Cercetătorii au adunat apoi date anonime pentru 91% (1607) dintre copii din dosarele lor școlare de la vârsta de 11 și 16 ani pentru a vedea dacă tipul de lapte care le-a fost administrat când erau bebeluși a avut un efect notabil asupra performanțelor lor școlare.

Două dintre studii au testat formule de lapte praf care fuseseră îmbogățite cu un acid gras polinesaturat cu lanț lung (LCPUFA), unul dintre numeroșii constituenți ai laptelui matern cu rol în dezvoltarea creierului. Un alt studiu a testat o formulă de continuare cu un conținut ridicat de fier și două au testat formule de lapte îmbogățite cu nutrienți. Alte două au testat formule cu adaos de sn-2 palmitat sau nucleotide, dar nu s-a considerat că acestea au legătură cu cogniția.

Datele din cadrul studiilor au fost corelate cu dosarele școlare și au arătat că nu au existat beneficii în ceea ce privește rezultatele la examenele naționale de matematică la vârsta de 16 ani (GCSE). La vârsta de 11 ani, copiii cărora li s-a administrat formula suplimentată cu LCPUFA au obținut scoruri mai mici atât la engleză, cât și la matematică, dar acest lucru nu a putut fi confirmat la vârsta de 16 ani. Niciuna dintre celelalte formule modificate nu a condus la îmbunătățirea performanțelor la limba engleză la vârsta de 16 ani și la matematică și engleză la vârsta de 11 ani (Key Stage 2) și nici nu a afectat eligibilitatea pentru sprijin pentru nevoi educaționale speciale și obținerea a cinci sau mai multe note GCSE de C sau mai mari.

Constatările noastre sugerează că nu există beneficii pe termen lung ale acestor formule de lapte modificate asupra dezvoltării creierului. Autoritățile de reglementare ar trebui să folosească aceste constatări pentru a reconsidera acordarea de licențe care modificări ale formulelor de lapte praf sunt aprobate și pentru a se asigura că etichetarea produselor exclude afirmațiile nedovedite.”

Ruth Gilbert, coautor, profesor, UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, UCL.

Cercetătorii notează că, deși studiile au fost efectuate în urmă cu câteva decenii, ele sunt relevante pentru formulele de lapte utilizate în prezent. Cu toate acestea, se dezvoltă noi tipuri de formule de lapte praf. Acest studiu arată cum legătura cu datele privind educația ar putea face mult mai ușoară urmărirea pe termen lung a cogniției pentru studiile viitoare și trecute privind formulele de lapte praf.

Autorul principal, Dr. Maximiliane Verfürden, care a efectuat cercetarea la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, a adăugat: “Nici o cercetare anterioară nu a arătat beneficii concludente pentru capacitatea cognitivă a acestor formule modificate din punct de vedere nutrițional, dar dovezile au fost incerte din cauza perioadelor scurte de urmărire și a ratelor ridicate de abandon în timp.

“Prin corelarea datelor din studiile istorice randomizate cu datele colectate în mod obișnuit din testele școlare, studiul actual oferă cele mai bune dovezi disponibile cu privire la faptul dacă aceste formule modificate afectează capacitatea cognitivă a copiilor.

“Acest studiu stabilește un precedent pentru alte studii și cohorte care să utilizeze corelarea studiilor istorice cu datele administrative pentru a aborda abandonul ridicat al participanților de-a lungul timpului și pentru a răspunde la întrebări importante despre rezultatele pe termen lung la copii și tineri.”

Studiul a fost sprijinit cu finanțare din partea Consiliului de Cercetare Economică și Socială, UCL Bloomsbury și East London Doctoral Training Partnership, Great Ormond Street Hospital Charity Research Starter Grant, NIHR Children and Families Policy Research Unit și Health Data Research UK.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend