Gastropareză: O golire lentă a stomacului poate provoca greață și vărsături.


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă faceți naveta zilnic, o aglomerație în trafic sau lucrări la drum vă poate întârzia, dar veți ajunge în cele din urmă la destinație. Gastropareza, o afecțiune digestivă, poate fi imaginată ca o deplasare încetinită prin stomac. Dar întârzierea implicată poate provoca simptome inconfortabile și poate avea și alte consecințe asupra sănătății care pot afecta nutriția și calitatea vieții dumneavoastră. Deși gastropareza afectează milioane de persoane din întreaga lume, mulți oameni sunt mult mai familiarizați cu alte probleme intestinale, cum ar fi refluxul acid și calculii biliari, care pot provoca simptome similare.

Ce este gastropareza?


Gastropareza este o afecțiune care determină întârzierea golirii stomacului. Atunci când înghițiți alimente, acestea călătoresc prin gură și într-un tub lung numit esofag înainte de a intra în stomac. Stomacul dumneavoastră îndeplinește două funcții separate: Prima este de a se relaxa pentru a găzdui alimente și lichide până când vă simțiți sătul. Cea de-a doua este de a transforma alimentele și lichidele într-o suspensie care trece apoi în intestinul subțire pentru a fi digerată. Atunci când oricare dintre aceste funcții este perturbată, se produce o golire mai lentă decât în mod normal.

Care sunt simptomele gastroparezei?


Greața și vărsăturile sunt două dintre cele mai frecvente simptome ale gastroparezei, cel mai probabil provenind din golirea lentă a stomacului. De obicei, aceste simptome apar spre sfârșitul meselor sau la scurt timp după ce mesele sunt terminate. Un al treilea simptom comun este durerea abdominală cauzată de o combinație de disfuncții ale nervilor motori și senzoriali. Atunci când nervii motori nu funcționează corect, alimentele și lichidele pot fi reținute în stomac. Atunci când nervii senzoriali nu funcționează bine, semnalele dintre intestin și creier nu sunt comunicate eficient, ceea ce poate provoca durere, greață și vărsături.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că gastropareza se suprapune cu o tulburare a interacțiunii intestin-creier numită dispepsie funcțională, care este o indigestie recurentă care nu are o cauză aparentă. Alte probleme de sănătate pot provoca simptome similare cu gastropareza, cum ar fi obstrucția de evacuare gastrică și sindromul de vărsături ciclice, sau chiar afecțiuni dincolo de intestin, cum ar fi tulburările glandulare. Așadar, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice simptome care vă deranjează pentru a obține un diagnostic corect.

Cine este mai predispus să se confrunte cu gastropareza?


Există multe concepții greșite despre persoana tipică cu gastropareză. De exemplu, nu este adevărat că oamenii trebuie să aibă diabet pentru a avea gastropareză: doar 25% dintre persoanele cu gastropareză au diabet. Cel mai frecvent, nu se poate găsi o cauză clară pentru gastropareză în rândul persoanelor care au această afecțiune.

În plus, este mai probabil ca oamenii să se confrunte cu gastropareză dacă

  • iau anumite medicamente, cum ar fi analgezicele opiacee și unele medicamente pentru diabet
  • au suferit intervenții chirurgicale, radiații sau tulburări ale țesutului conjunctiv care afectează funcția nervilor intestinului
  • sunt de sex feminin, deoarece femeile sunt de câteva ori mai predispuse decât bărbații să sufere de gastropareză.


Până în prezent, există informații limitate cu privire la disparitățile în materie de sănătate în rândul persoanelor cu gastropareză, deși un studiu arată că diabetul este mai probabil să fie cauza gastroparezei în rândul pacienților de culoare și hispanici decât în rândul pacienților albi. Nu este încă clar de ce, deși inegalitățile socio-economice care afectează rezultatele în materie de sănătate pot fi un factor (așa cum este valabil pentru multe alte afecțiuni).

Cum este diagnosticată?


Diagnosticarea gastroparezei și decizia privind cea mai bună strategie de tratament necesită un istoric atent al pacientului, analize de sânge, teste imagistice și, uneori, endoscopie. De obicei, oamenii discută mai întâi despre simptomele lor cu un medic primar care poate exclude unele cauze posibile și îi poate îndruma către un specialist pentru a discuta următorii pași, cum ar fi imagistica sau endoscopia, dacă este necesar.

Un test imagistic utilizat în mod obișnuit în SUA se numește scanare de golire gastrică, care durează între patru și cinci ore. Persoana supusă testului mănâncă o masă standardizată, cum ar fi un sandviș cu ouă, care conține niveluri sigure de radiații de calitate medicală. La anumite intervale de timp, se iau imagini pentru a vedea cât de mult din masă rămâne în stomac. În timpul digestiei normale, aproximativ 90% din stomac este golit în patru ore și 10% rămâne în urmă; o cantitate rămasă mai mare decât această cantitate îndeplinește un criteriu cheie pentru gastropareză.

Este demn de remarcat faptul că cantitatea exactă de golire a stomacului în patru ore poate fluctua și poate fi influențată de alți factori de sănătate, cum ar fi glicemia necontrolată sau anumite medicamente, în special analgezicele opiacee.

Cum se tratează gastropareza?


Scopul principal al tratamentului este de a aborda simptomul care vă deranjează cel mai mult. În funcție de diagnosticul și simptomele dvs., tratamentul poate implica unul sau mai multe dintre următoarele:

Medicamente. Eritromicina și metoclopramidul accelerează golirea stomacului. Un medicament mai nou numit prucalopridă poate avea același efect. Alte medicamente, în special pentru persoanele care găsesc durerea și greața mai problematice, vizează interacțiunea intestin-encefalică dereglată folosind neuromodulatori, cum ar fi forme mai vechi de antidepresive și medicamente pentru neuropatie. Aceste medicamente pot îmbunătăți senzația tractului gastrointestinal.


Proceduri și intervenții chirurgicale. Un gastroenterolog poate sugera diferite tehnici de endoscopie care îmbunătățesc golirea stomacului prin întreruperea unei supape între stomac și intestinul subțire, numită pilorus. Una dintre abordări, numită piloroplastie per-orală, nu necesită intervenție chirurgicală. O abordare chirurgicală numită piloroplastie laparoscopică remodelează mușchiul supapei dintre stomac și intestinul subțire pentru a ajuta stomacul să se golească mai repede. Mai rar, se poate lua în considerare implantarea chirurgicală a unui stimulator gastric pentru a ajuta la îmbunătățirea semnalizării între intestin și creier.


Dacă aveți gastropareză, asigurați-vă că discutați toate aceste opțiuni de tratament pentru a vedea care este cea mai bună pentru dumneavoastră.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend