Gata cu vaccinul antigripal anual? O nouă țintă pentru vaccinul universal împotriva gripei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință de la Scripps Research, de la Universitatea din Chicago și de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai au identificat un nou călcâi al lui Ahile al virusului gripal, făcând astfel progrese în căutarea unui vaccin antigripal universal. Anticorpii împotriva unei secțiuni a virusului ignorate de mult timp, pe care echipa a numit-o “ancora”, au potențialul de a recunoaște o mare varietate de tulpini de gripă, chiar dacă virusul suferă mutații de la an la an, au raportat aceștia la 23 decembrie 2021 în revista Nature.

“Este întotdeauna foarte interesant să descoperi un nou loc de vulnerabilitate pe un virus, deoarece deschide calea pentru proiectarea rațională a vaccinurilor”, spune co-autorul principal Andrew Ward, PhD, profesor de Biologie structurală și computațională integrativă la Scripps Research. “De asemenea, demonstrează că, în ciuda tuturor anilor și a eforturilor depuse în cercetarea vaccinului antigripal, încă mai sunt lucruri noi de descoperit”.

“Prin identificarea locurilor de vulnerabilitate la anticorpi care sunt împărtășite de un număr mare de tulpini gripale variante, putem concepe vaccinuri care sunt mai puțin afectate de mutațiile virale”, spune co-autorul principal al studiului, Patrick Wilson, MD, care a lucrat anterior la Universitatea din Chicago și a fost recrutat recent la Weill Cornell Medicine ca profesor de pediatrie și om de știință în cadrul Gale and Ira Drukier Institute for Children’s Health al instituției. “Anticorpii de ancorare pe care îi descriem se leagă de un astfel de situs. Anticorpii înșiși pot fi, de asemenea, dezvoltați ca medicamente cu aplicații terapeutice largi.”

Într-un an obișnuit, gripa afectează peste 20 de milioane de persoane în Statele Unite și duce la peste 20.000 de decese. Vaccinurile împotriva gripei determină de obicei sistemul imunitar să genereze anticorpi care recunosc capul hemaglutininei (HA), o proteină care se extinde spre exterior de la suprafața virusului gripal. Capul este cea mai accesibilă regiune a HA, ceea ce o face o țintă bună pentru sistemul imunitar; din păcate, este, de asemenea, una dintre cele mai variabile. De la un an la altul, capul HA suferă adesea mutații, ceea ce face necesare noi vaccinuri.

Cercetătorii au conceput vaccinuri antigripale experimentale pentru a fi mai universale, stimulând organismul să creeze anticorpi împotriva regiunii mai puțin variabile a tulpinii HA, care se extinde ca o tulpină între virionul gripal și capul HA. Unele dintre aceste vaccinuri antigripale universale se află în prezent în teste clinice timpurii.

În noul studiu, o echipă de cercetători care a colaborat a caracterizat 358 de anticorpi diferiți prezenți în sângele persoanelor care fie au primit un vaccin antigripal sezonier, fie au participat la un studiu de fază I pentru un vaccin gripal universal experimental, fie au fost infectate în mod natural cu gripă.

Mulți dintre anticorpii prezenți în sângele participanților erau anticorpi despre care se știa deja că recunosc fie capul, fie tulpina HA. Dar o colecție de anticorpi noi a ieșit în evidență; anticorpii se legau chiar la baza tulpinii, aproape de locul unde fiecare moleculă HA este atașată de membrana virionului gripal.

Co-primele autoare ale manuscrisului – Julianna Han, cercetător în cadrul laboratorului Ward, și Jenna Guthmiller, cercetător postdoctoral la Universitatea din Chicago – au numit această secțiune a HA “ancora” și au început să o studieze mai departe. În total, oamenii de știință au identificat 50 de anticorpi diferiți împotriva ancorei HA, de la un total de 21 de persoane. Aceștia au descoperit că anticorpii recunoșteau o varietate de virusuri gripale H1, care reprezintă multe tulpini de gripă sezonieră. Unii dintre anticorpi au fost, de asemenea, capabili să recunoască tulpinile pandemice H2 și H5 de gripă în testele de laborator. Iar la șoareci, anticorpii au protejat cu succes împotriva infecției cu trei virusuri gripale H1 diferite.

“Pentru a ne spori protecția împotriva acestor virusuri cu grad ridicat de mutație, trebuie să avem cât mai multe instrumente”, spune Han. “Această descoperire adaugă încă o țintă foarte puternică în repertoriul nostru”. Important este faptul că acești anticorpi par să fie destul de comuni la oameni și aparțin unei clase de anticorpi pe care organismul oricărei persoane îi poate produce – un aspect important în conceperea unui vaccin care să stimuleze dezvoltarea lor.

“Sistemul imunitar uman are deja capacitatea de a produce anticorpi pentru acest epitop, așa că este doar o chestiune de aplicare a metodelor moderne de inginerie a proteinelor pentru a realiza un vaccin care poate induce acești anticorpi în număr suficient”, adaugă Guthmiller.

Cercetătorii spun că viitoarele iterații îmbunătățite ale unui vaccin universal ar putea avea ca scop mai precis să genereze anticorpi de ancorare. Până acum, oamenii de știință care proiectau vaccinuri universale nu au acordat atenție dacă regiunea de ancorare a tulpinii a fost inclusă ca țintă. În mod ideal, un vaccin antigripal universal va conduce la apariția de anticorpi împotriva mai multor secțiuni ale virusului – cum ar fi atât ancora HA, cât și tulpina – pentru a crește protecția împotriva virușilor în evoluție.

Cercetătorii planifică studii viitoare privind modul de concepere a unui vaccin care să vizeze cel mai direct ancora HA a diferitelor tulpini de gripă.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend